Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни

Минимални количества радиоактивен йод бяха засечени на вр. Мусала
Обновена: 27 мар 2011 20:53 | 27 мар 2011 20:53,
102
Данните за радиацията в АЕЦ "Фукушима-1" не били верни
Снимка: Reuters

Изнесените от оператора на авариралата централа АЕЦ "Фукушима-1" в неделя данни за засечена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище при II реактор, са грешни, заяви представителят на ТЕПКО Такаши Курита.

Повторни измервания на радиацията показали, че изтичащата радиация на час в помещението на Втори реактор е над 1000 милисиверта, предаде Ройтерс. Допустимата доза за облъчване на работещ в АЕЦ е 250 милисиверта годишно. Единична доза от 1000 милисиверта е достатъчна да причини хеморагии.

По-рано от ТЕПКО съобщиха, че драстично повишените нива на радиация наложили евакуацията на хората, работещи там. Представител на агенцията за ядрена сигурност каза, че е отчетена повишена радиация на водата в Първи, Трети и Четвърти реактор.

Още по темата
Равнищата там не са толкова високи, колкото във Втори, но все пак са 1000 пъти над нормата. Най-слабо превишаване на нормите има в Четвърти реактор. Главният секретар на правителството Юкио Едано заяви, че трябва да се установят причините за резкия скок на радиацията във водата в турбинните зали и тази вода спешно да бъде отведена.

Частици от причинената от ядрената катастрофа в Япония радиация вече са стигнали до България, съобщи БНТ в Неделя. Минимални количества радиоактивен йод са засечени на връх Мусала, но няма промяна в радиационния фон, нито има опасност за хората, допълват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

На сайта на АЯР всеки ден се публикува обобщена информация за аварията в АЕЦ "Фукушима-1" след земетресението в Япония. Стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони.

Изпълнителната агенция по околната среда извършва непрекъснати наблюдения на състоянието на радиационния гама-фон в страната чрез национална автоматизирана система.

За своевременното прилагане на подходящи мерки за защита на населението и на околната среда автоматизираната система обезпечава с данни в реално време Гражданската защита и АЯР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
щом няма трупове,значи данните са в нормите :)
9
10
 
15
 
! Отговори
Бекерел преди 13 години
Да не мислите,че по медиите в БГ ще ви кажат истината за РЕАЛНАТА радиационна обстановка в страната?! Наивно е да се мисли така.Ще изкарат някой по телевизията, ще го предупредят,че ако не иска кариерата му да не направи остър поврат трябва да говори написаното на листчето и... хоп - имаме новина: в БГ нямало радиация...Какво се случва със оталожената от Чернобил и как тя реагира с 'минималните' количества частици,донесени от Япония?Това никога няма да разберем.Ползвайте чужди сайтове за инфо
8
3
 
13
 
! Отговори
радиатор преди 13 години
Яжте олово и пийте живак - те поглъщат радиацията най-добре хехе :D
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като гръмна Чернобил ,бях в армията Имахме взвод за разузнаване снабден с дозиметри ,показваха такива нива на радиация ,че да повръщаш А по вестниците пишеше друго .Сега е същото ,спокоино радиация има за всички
6
3
 
9
 
! Отговори
Бекерел преди 13 години
Прекалено преекспонираш нещата. Да,в наръчника с инструкции при повишена радиационна обстановка се казва точно това и още поне 10 неща.Преди обаче да напишеш това погледна ли някоя карта на света? Видя ли къде е Япония?Това,че тук радиационния фон е завишен не се дължи на Фукушима.Не забравяй,че радиационния фон се променя периодично и варира... Така че, не всявай страх у форумците. Намери си гайгеров брояч и провери - ще видиш колко съм прав. ;-)
5
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом на Мусала има радиация представям си какво е в САЩ, първата страна по пътя на радиацията след Япония. Горките американци. Не заслужаваха такава гадна съдба, обаче няма на кой да се сърдят. Реакторите във Фукушима са американски построени от фирмата Дженерал Елетектрик.
4
12
 
15
 
! Отговори
чичо преди 13 години
Нали нашите "учени" метеролози и други лъжци, казваха ,че е невъзможно радиацията да достигне БГ. Това ме навежда на мисълта ,че радиацията в БГ. е доста по-голяма от обявената на връх Мусала! А за Япония да не говорим, там са обречени.
3
10
 
7
 
! Отговори
asd преди 13 години
tezi qponci qko si premalchavat istinata , a tq e che e vapros na vreme tova neshto da se vzrivi
2
8
 
16
 
! Отговори
I think i'm par преди 13 години
Добрутро на параноиците.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обаче не казали колко е всъщност радиацията