Германски политик подава оставка - пак за плагиатство

Зам.-председателят на Европарламента Кох-Мерин се оттегли от поста си
Обновена: 12 май 2011 08:58 | 12 май 2011 08:55, Елка Василева
5
Германски политик подава оставка - пак за плагиатство
Силвана Кох-Мерин. Снимка: Reuters

Германката Силвана Кох-Мерин, заместник председател на Европейския парламент, подаде в сряда оставка заради отправените срещу нея преди месец обвинения в измама при изготвянето на докторската й дисертация в Хайделбергския университет, предаде ДПА.

Тя бе обвинена, че е заимствала части от дисертацията си, която защити през 2000 г., от други автори, без да направи съответните препратки към източниците. Кох-Мерин не потвърди и не отрече правотата на обвиненията срещу нея.

Часове преди оставката на Силвана Кох-Мерин в Берлин бе разпространен унищожителен доклад на Байройтския университет за плагиатството в докторската дисертация на бившия германски министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, смятан преди скандала за най-вероятния приемник на Ангела Меркел начело на Християндемократичния съюз.

Случаят с Кох-Мерин е особено неприятен за Свободната демократическа партия /СДП/, която участва в управляващата коалиция и която се опитва да преодолее критичния спад на обществено доверие към нея.

Още по темата

Лидерът на свободните демократи Гидо Вестервеле бе принуден от съпартийците си да подаде оставка, но запази поста си като външен министър. Двама негови близки поддръжници в партията също бяха принудени да напуснат нейното ръководство. Силвана Кох-Мерин, която се оттегли и от президиума на СДП, бе смятана за протеже на Вестервеле.

И двата случая на плагиатство бяха разкрити от членове на неформална група, която следи за случаи на плагиатство чрез търсене в интернет и сравнение с други източници.

Според ДПА титлата "доктор на науките" в Германия е смятана като пропуск за висши политически и бизнес постове, макар академичният контрол върху дисертациите да е меко казано повърхностен. Написването на докторска дисертация е услуга, която свободно се предлага в Германия и по интернет, твърди ДПА.



(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Красавица :)
4
0
 
10
 
! Отговори
прокси преди 12 години
В германия, това е реалност и чест. В България, това е научна фантастика и утопия. ТУк политик иб подал оставка, само посмъртно или ако го пратят на по-доходна и келепирска длъжност, някъде? Германците са научнотехническа нация, малко затвореностудена, но достойна за уважение (като изключим и някои мафиоти, неонацисти към невинни народности и там). Иначе са много стойностна нация и работят с разум, с перспективи. Тази мацка достойна за уважение.
3
1
 
12
 
! Отговори
Jdud преди 12 години
ТАКА Е В ПОЛИТИКАТА ОТИВАТ НЕ НАЙ-УМНИТЕ ,НЕ НАЙ-БЛАГОРАДНИТЕ А НАЙ-ХИТРИТЕ , НАЙ-ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ !щОМ НА ЗАПАД Е ТАКА , КАКВО ОСТАВА ЗА бг.
2
0
 
10
 
! Отговори
Ако случайно се преди 12 години
изпуснеш да споделиш в неформален разговор интересна идея за научно изследване, което възнамеряваш да осъществиш,редовно се намира някой, който най-безочливо, още на първата регионална конференция, ще прочете кратко докладче по същата тема - на ниво,на каквото може да го напише и посредствен студент /просто защото нито е събирал материали, нито е имал време да се запознае с подобни трудове на чужди автори/. Оттам нататък обаче ти си длъжен да го цитираш като пръв бълг.автор,работил по тази тема
1
0
 
13
 
! Отговори
Кога най-после и преди 12 години
у нас ще се задействат същите механизми? Уж имаме закон за авторското право, а всеки може да те окраде, както си иска и когато си поиска.Представяш текст за вътрешна защита на дисертация. Докато минат процедурите, за да получиш докторската си степен, някой по-чевръст колега вече е публикувал твоя текст като книга от свое име - с малко поизменено заглавие и с незначителни промени в изразните средства тук-там.Ползват без разрешение архивни материали, докато са в период на запазено авторско право