МВФ избира нов шеф до 30 юни

От фонда обещават постът да се заеме от най-квалифицирания кандидат
Обновена: 21 май 2011 17:02 | 21 май 2011 17:02,
16
МВФ избира нов шеф до 30 юни
Джон Липски заема временно поста управляващ директор на МВФ. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че има за цел да избере нов главен директор, който да наследи подалия през тази седмица оставка Доминик Строс-Кан до края на юни.

От базираната във Вашингтон финансова институция подчертаха, че новият ръководител на фонда ще бъде най-квалифицираният кандидат измежду номинираните, съобщава Bloomberg.

„Изпълнителният борд прие процедура, която позволява избирането на следващия главен директор да стане по един открит, основан на заслуги и прозрачен начин”, заяви Шакур Шаалан, старши член на 24-членния борд на МВФ.

Обещанието за прозрачност дойде в отговор на призиви от страна на Бразилия, Китай и други развиващи се икономики да се сложи край на 65-годишната окупация на ключовите позиции в международната финансова организация от Европа и САЩ.

Развиващите се икономики настояват занапред подборът да бъде базиран на квалификацията на кандидатите. Сред изискванията за поста, цитирани от изпълнителния борд на МВФ, е разбирането на предизвикателствата пред фонда по отношение на разнородните искания на страните, членуващи в него.

Правителствата на Тайланд, Русия и Южна Африка заявиха, че следващият директор трябва да е от развиващите се икономики, въпреки че не успяха да се обединят зад общ кандидат. Междувременно Европа се мобилизира да запази контрола над ръководния пост в МВФ, като застана зад кандидатурата на френския министър на финансите Кристин Лагард.

Анализаторите обаче са скептични за това дали подборният процес действително ще се базира само на квалификацията на кандидатите.

Европейци оглавяват МВФ от основаването му в края на Втората световна война по силата на вътрешно съглашение, което дава на САЩ контрол над най-високия пост в Световната банка. Заместник-директорът в МВФ традиционно се избира от САЩ. В момента това е Джон Липски, който бе временно назначен за главен директор на МВФ до избора на наследник на Доминик Строс-Кан. Липски, който е бивш главен икономист в JPMorgan, трябва да се пенсионира през август.

Всяка от 187-те държави членки на МВФ ще може да номинира кандидат за позицията главен директор на фонда в периода между 23 май и 10 юни. Изпълнителният борд на МВФ след това ще изготви кратък списък от трима кандидати и ще обяви имената им.

От МВФ посочват, че целта е да се избере главен директор с консенсус. Гласовете на страните членки в МВФ имат различна тежест, като на САЩ се падат близо 17 на сто.

Засега Китай не е обявил публично свой кандидат, докато Тайланд и Филипините подкрепиха министъра на финансите на Сингапур Тарман Шанмугаратнам за наследник на Строс-Кан.

Още по темата

Бившият ръководител на централната банка на Бразилия Арминио Фрага, бившият министър на финансите в Южна Африка Тревър Мануел, индийският икономист Монтек Сингх Ахлувалия и Тарман Шанмугаратнам от Сингапур са „добри кандидати” за ръководния пост в МВФ, смята Рагурам Раджан, професор в Чикагския университет и бивш главен икономист на МВФ.

Бившият френски министър на финансите Строс-Кан подаде оставка след ареста си в Ню Йорк по обвинение за сексуално нападение 17 месеца преди края на петгодишния му мандат.

Той ще получи пенсионно възнаграждение от 250 хил. долара годишно, посочи говорителят на МВФ Бил Мъри вчера. Строс-Кан получава годишна заплата от 441 980 долара след данъци към юли 2009 г., плюс надбавка от 79 120 долара, също след данъчно облагане.

Още икономически новини

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: директорМВФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
невярващ преди 12 години
до 12колкото ти си европеец ,толкова и новият управляващ ще е европеец:)
15
0
 
2
 
! Отговори
hihihihihihihi преди 12 години
Строскан е евреин,работещ за израел,на американците им писна от тяхната алчност и първо вкараха евреина в затвора,натиснаха го за оставка,парите които е изкарал от тях ще му ги вземат-охраната му струва 200 хиляди на месец и отделно 1 милион в кеш и 5 милиона ипотека на ккъщата му,и обама продължава-вчера каза че ще подкрепи Палестина с граници от 67 година...евала на хамериканците бе..ние така си маамеДокато Лагард е замесена в скандал,защото е помогнала на Тапи да осъди банката на 100 милиона
14
0
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Барак ще признае Палестина с граници от 1967 както сарко?Гонят евреина Строс кан и това говори че еврейчетата ги притискат
13
0
 
3
 
! Отговори
гой преди 12 години
Ох, абе нашите си проблеми и дертове малко ли ни са, че ни занимавате и с вътрешноеврейските свади и крамоли. Кан-ман,Липски-мипски, все едно и също са...
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
наистина е загуба на време да обясняваш нещо на българи. Както винаги, когато дойде резултатът, българите ще зяпнат : А, как стана това ?? Един съвет, когато четете, опитвайте се също и да разбирате прочетеното. Малко ще ви боли главата в началото, но ще преживеете.Квотите се отнасят до вноските и по презумпция до гласове. Реалността естествено е друга. Въпреки, че предстоят промени, то новият шеф сега ще бъде европеец
11
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 12 години
Прави ли на някого впечатление как американският съд освободи ДСК веднага след като си подаде оставката от МВФ.
10
0
 
2
 
! Отговори
IMF advisor преди 12 години
до 9, глупчо !!!, чети ако можеш! The quota largely determines a member's voting power in IMF decisions. Квотата на ЕС е 31, на САЩ - 17. Човекът ти го е написал!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
@7 : как може американците да имат 17 гласа а европейците 31 гласа, при положение ,че бордът на МВФ се състои от 24 души ??? Ти имаш предвид Общото Събрание,глупчо !!! Председателят на борда се избира от борда и съгласно договора с Европа, той трябва да е Европеец, както шефът на Световната банка е винаги американец.
8
1
 
9
 
! Отговори
доларът или еврото?! преди 12 години
до 7, "***, американците контролират МВФ, независимо кой е отгоре, по простата причина, че те са най-големите акционери там" Ще ти отворя в твоя стил: ***, американците вече не контролират МВФ по простата причина, че те имат само 17 часа, а ЕС - 31 гласа. ЕС се подкрепа и от гласовете на Русия, Китай, Бразилия и др., тъй като искат нов модел за определяне на световната резервна валута. Освен това има споразумение САЩ да определят шефа на СБ, а Европа на МВФ. Или не ги знаеш тези неща?!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това, българите са най-неграмотното племе в света. "Американците подкрепят Балцерович, за да контролират МВФ чрез него". ***, американците контролират МВФ, независимо кой е отгоре, по простата причина, че те са най-големите акционери там. Сделка с Полша няма, защото поляците не са глупави. Те подкрепят България, но знаят, че няма да стане. МВФ не определя коя е световната валута. Определят това милионите инвеститори в държавни ценни книжа и други инструменти на Федералния Резерв.
6
0
 
6
 
! Отговори
нмхйй преди 12 години
Ку *** избертът за шеф на МВФ,обещавам да не бутам чуждо.
5
1
 
8
 
! Отговори
доларът или еврото?! преди 12 години
Американците напират Балцерович да стане глава на МВФ, тъй като е техен човек и искат да управляват фонда чрез него. Увещават Б. Борисов също да лобира за Балцерович. Сделката е - Полша ни подкрепя за Шенген, ние подкрепяме Балцерович. Най-вероятно големите играчи Франция и Германия ще определят кой ще е големия шеф, тъй като искат еврото да се наложи като световна валута, докато американците са бесни на тази идея. Битката е жестока - доларът или еврото?! САЩ или ЕС?!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
, проф.Лешек Балцерович---- *** естествено .......
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В статията е пропуснато името на най-силния кандидат, проф.Лешек Балцерович. ФТ вече излезе с материал за него и подкрепата, която той ще получи от САЩ и по-голямата част от Европа
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя на снимката прилича на убиец.
1
3
 
12
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Така става то, някой като не поддава на подкупи, за да е послушен, се налага да му се правят инсценировки, а по-добри в това от американците няма. Блажени са вярващите... Трябва да си много ***, за да вярваш, че човек който взема 250,000 евро на година пенсия, ще седне да напада някаква дебела грозна негърка камериерка в хотел... без свидетели, без нищо, после *** доказвай, че си невинен - след като един път те омаскарят по всички медии... живеем в много *** свят!!!