Довил е като укрепен лагер в очакване на Г-8

Във френското градче започва среща на лидерите на Голямата осморка
Обновена: 26 май 2011 12:54 | 26 май 2011 12:54, Елка Василева
7

Снимка: Reuters

 

На пустия силно охраняван плаж има само чайки и неколцина полицаи на коне или на мотори: Довил, заприличал на укрепен лагер, се готви в четвъртък да посрещне лидерите на страните от Голямата осморка, предаде Франс прес.

В Г-8 влизат седемте най-развити индустриални страни – САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Германия Италия – и Русия.

На стотина километра преди курортния град, по парижката магистрала А13, се виждат първите жандармеристи, заели позиции по пунктовете за пътни такси и по мостовете над пътя.

На десет километра от Довил контролът се засилва – проверяват се документи за самоличност и се претърсват багажници на автомобили. На всички кръстовища има жандармеристи. Въпреки че няма и следа от традиционните протести срещу форуми на Г-8, във и около Довил са разположени общо 12 250 души от силите за сигурност - полицаи, военни и жандармеристи, или по трима на всеки постоянен жител на шикозния курортен град, отбелязва АФП.

В Довил полицията отклонява всички коли и пешеходци, които нямат скъпоценните баджове за достъп до първа зона – запазения периметър за държавните лидери и делегациите. Тази "червена" зона, в която няма никакви автомобили, се простира на дължина около един километър до плажната ивица.

В нея са центърът за международни конференции, където ще протече срещата в четвъртък и петък, двата луксозни хотела "Норманди" и "Роаял", в които ще отседнат делегациите и казиното на Довил.

Първа зона е затворена с километри заграждения. Хората, живеещи в нея, се движат с бели баджове, но не могат да се разхождат по прочутия крайбрежен булевард. Повечето от тях обаче проявяват разбиране. Проверките започнаха още в сряда сутринта, но всичко е добре организирано и мога да се придвижвам свободно, стига да показвам баджа си, казва 66-годишен жител на зоната. Друг отбелязва, че с мерките за сигурност градът е малко по-спокоен.

Въздушното пространство над Довил е затворено и в него патрулират хеликоптери на жандармерията. В готовност е безпилотен самолет на ВВС, а на връх Канси над Довил е разположена батарея ракети земя-въздух "Кротал", посочва АФП. В открито море се виждат катерите на морската жандармерия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ФранцияГ-8Довил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Hubava si e Francija.Dano ni se izvini za Njoiskija Dogovor i si ottegli podpisa.
5
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Поне да имаше ефект от такива събирания ... Що пари отиват за едното нищо!
4
2
 
5
 
! Отговори
MAGITO преди 12 години
DA I MEN ME KEFI BABINKA
3
2
 
15
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
"Дръзки" няма ли да пратим?
2
1
 
11
 
! Отговори
спиро преди 12 години
Бабата с килотите кърти
1
6
 
13
 
! Отговори
Мишената преди 12 години
Е там трябва да удари НАТО не в центъра на Триполи по училища и болници....