Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?

Опитвали се да разгадаят плановете на фюрера, следейки цената на овнешкото месо
21 юни 2011 12:26, Елка Василева
189
Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юни Русия и бившите съветски републики ще отбележат трагичната дата – 70 години от началото на Великата Отечествена война. Дълги години съществуваше митът, че нападението на Хитлер е било внезапно за СССР (вероломно, както го наричаха във всички учебници). По-късно започна да се говори, че Сталин е проспал този стратегически момент.

При това едните убеждават, че това е станало поради липсата на достоверна информация от разузнаването, а други – заради параноидната подозрителност и недоверието на Вожда към разузнавачите.

През последните години, когато започнаха да се разсекретяват архивите, а медиите активно се включиха в „установяването на истината“, започнаха да валят факти. Това обаче не доведе до някаква определеност.

Сега едни казват, че в предвоенните години съветското разузнаване се е отличавало с невероятна ефективност и е разкрило едва ли не всички тайни на Третия райх.

Други пък посочват, че макар и Москва да е получавала донесения от цял свят с килограми, те не са съдържали отговорите на главните въпроси – къде, с какви сили и най-важното – кога ще нападнат хитлеристите, пише NEWSru.

„Комсомолская правда“ публикува интервю с известния военен историк Арсен Мартиросян, който дълги години е бил оперативен работник в разузнаването.
Той твърди, че месец преди войната Сталин вече е разполагал с информация, че в нападението ще стане  началото на третата десетдневка на юни. А след 10 дни Кремъл е започнал да получава информация, съдържаща точната дата – 22 юни.
 
Като цяло съобщения, включително с указване на различните варианти на плана за разгром на съветските войски, са започнали да пристигат в Москва още през 1935 г. А от края на 1936 г. вече е било известно, че в Германия е разработен първият вариант на плана за агресия, наречен тогава скромно „Източна кампания“, казва експертът.

По думите му от архивните материали следва, че в последните 10 дни преди войната съветското разузнаване точно или относително точно 47 пъти е посочило датата на фашисткото нахлуване в СССР.

Точно поради това на 18 юни 1941 г. Сталин разпорежда да бъде обявена бойна тревога в армията.

От друга страна обаче в материал на Би Би Си се поставя под съмнение тезата за това, че съветското разузнаване е затрупвало Москва с информация за точната дата на започването на войната.

За да изкажеш предположение за скорошна война между Германия и СССР през пролетта на 1941 г., не е било нужно да си гениален ясновидец, се казва в материала.
В дипломатическите, експертните и журналистическите среди са изобилствали подобни разговори, с позоваване на „добре информирани източници“.

Съветското разузнаване естествено не е бездействало. Но нейните съобщения са били или откъслечни сведения за предислоциране на отделни воински части, или преразказ на разговори на сътрудници с чужди дипломати и кореспонденти, без отговори на главните въпроси.

При това според данните, достъпни 66 години след края на войната, СССР никога не е имал в Берлин агент на нивото на Щирлиц, който да влиза при Химлер и Борман.

Въпреки легендата съветското разузнаване не е получавало плана „Барбароса“. Той е съществувал в само 9 екземпляра, шест от които до края на войната са били съхранявани в личния сейф на Хитлер, а останалите три през септември 1940 г. са били изпратени на главнокомандващите.

Дори планът „Барбароса“ не е съдържал дата за начало на войната. Фюрерът я определя едва на 30 април, като и тогава са били възможни варианти – сроковете за нападение срещу Полша и Франция той е променял няколко пъти.

Опитвали се да изчислят плановете на Хитлер, буквално броейки овцете

В навечерието на войната е станало още нещо, която, разказват, и до днес се изучава във всички разузнавателни школи в света. Или началникът на Главното разузнавателно управление Филип Голиков, или негови подчинени са измислили безупречен според тях критерий, позволяващ да се съди за намеренията на Германия.
Те преценили, че подготовката за война срещу студена Русия задължително трябва да включва масово клане на овце за ушиването на полушубки, което в условията на пазарна икономика е трябвало да свали цената на овнешкото месо.

Съветската агентура в цяла Европа получила задача да следи тези цени и тъй като те оставали стабилни, бил направен изводът: през 1941 г. нападение няма да има.

Разрешението на загадката се крие в безкрайната самонадеяност на Хитлер. Плененият край Сталинград фелдмаршал Фридрих Паулус казва, че фюрерът му е заявил: „Никаква зимна кампания няма да има. Категорично забранявам да ми се говори за зимна кампания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Войната е спечелена от СССР ,англия и сащ се присламчиха на края колкото да се отчетат!Тва за западната помощ са безумни смешни митове ,добрве поне че руснаците са претопили американските ламарини та да направят истински танкове от тях!
142
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците са ***,окупатори,без тяхната намеса в историята на БГ щяхме да сме много по-добре,и не ми казвайте че без тях нямаше да се освободим от турско робство!
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Inache oshte shtiaha da si chstiat vashkite pred butilka vodka s partiinite komisari v nekoi nemski lager - bokluzite na onzi alkohollik i neobrazovan urod s mustazite deto mu se vijda foto-to otgore.
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ushankite stignaha do Berlin po 25 choveka na T-34 zashtoto im pomognaha USA, GB i oshte 4-ri zimi podred! Inak shtiaha da vidiat pobeda nad Wehrmachta prez kriv makaron.
139
1
 
5
 
! Отговори
Мето преди 12 години
Колега 133, ако твоя дядо е попаднал в плен на германците, това означава че България вече е била във война с Германия. Ти какво би изпитал към довчерашния си съюзник, когато в един момент се обърне срещу теб?
138
3
 
5
 
! Отговори
съюзниците преди 12 години
ако бяха сигурни ,че Германия след превземането на Русия ще се примири и няма да продължи напред , тогава просто никой нямаше да се намеси ,нямаше да има съюзници! Но САЩ разбраха ,че след Русия ще дойде техният ред и затова решиха да не допускат това ! Руснаците ако казват ,че сами са спечелили войната , грях им е на душата !
137
6
 
5
 
! Отговори
В.СУВОРОВ преди 12 години
НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА НА 20 ВЕК Е ЧЕ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОИНА Е ЗАПОЧВА ГЕРМАНИЯ,А ТЯ Е ЗАПОЯВА СССР .МНОГО ПОРАНО С ПОДГОТОВКА ЗА ЗАВЗЕМАНЕ НА ЕВРОПА .
136
4
 
6
 
! Отговори
д-р преди 12 години
По цял ден дремете пред компютрите и пишете глупости, а след това се оплаквате, че заплатите ви били ниски! А какви други да бъдат като не работите?!
135
3
 
1
 
! Отговори
сибирски тигър преди 12 години
Великобритания е доставяла на Съветската армия самолети Hawker Hurricanes в ранните стадии на войната за да помага на Съветските въздушни сили срещу техническото превъзходство на Luftwaffe
134
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: В.СУВОРОВИстината е далеч по-проста. При многобройните срещи и преговори с Германия *** се е олял меко казано и е искал майка си и баща си. Едва ли не е искал да покаже превъзходството на СССР над Германия и не е бил склонен на никакви компромиси или отстъпки. Накрая, макар и не само това е било причина, на германците им е писнало да бъдат командвани.
133
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
До 131 - не знам дали щеше да е лошо в България да се говори и немски, но сега се говори и на турски...
132
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 130P.S.: И за да не кажеш че гледам много американски филми и чета глупости ще добавя, че дядо ми ми е разказвал как е попаднал в плен на германците в Югославия и по чудо е успял да се спаси и да се върне! Останалите пленници са натоварени на кораб по Дунав който е бил обстрелван, потопен и всички са се издавили. И сега нямаше да познавам дядо си!
131
6
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 130Двайсет милиона жертви от Русия казваш ... А какво ще кажеш за загиналите 80 000 български войници загинали в битки срещу отстъпващите германски войски в края на войната, когато СССР ни обявява едностранно война и ни окупира?Руският посланик надава вой до небесата да не се пипне паметника на армията-окупатор, а за паметник на тези неизвестни никому загинали български войници никой не обелва дума до ден днешен???
130
7
 
6
 
! Отговори
В.СУВОРОВ преди 12 години
СТАЛИН Е ПЛАНИРАЛ ДА ПРЕВЗЕМЕ ЦЯЛА ЕВРОПА,НО ХИТЛЕР Е УЗНАЛ ЗА ПЛАНА НА СТАЛИН И ЗАТОВА НАПАДА РУСИЯ ВНЕЗАПНО. ЗАЩОТО АРМИЯТА НА СССР Е ПОДГОТВЕНА ЗА НАСТЪПЛЕНИЕ АНЕ ЗА ОТБРАНА .ДВЕ МНОГО ВАЖНИ НЕЩА СА ТОВА .КОИТО РАЗБИРА ОТ БОЙНА ТАКТИКА И ПОДГОТОВКА ЩЕ РАЗБЕРЕ КАКВА Е РАЗЛИКАТА .
129
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колкото повече време изминава от края на войната, толкова повече се промиват мозъците на хората че войната е спечелена от САЩ и съюзниците. Кланяйте се на новите бащици, българинът никога няма да се поучи от грешките си. Става така че влизаме в другата страна на махалото, безумна омраза към Русия и "любов" към янките. това обаче ще ни доведе неминеумо до нужда от нови освободители. Никой не трябва да забравя 20млн. жертви от страна на Русия, да не се гаврим с паметта им.
128
6
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
По отношение на американската помощ за Съветската Армия не виждам какво може да се спори! Ако не бяха американците цяла Европа щеше да говори на немски.Дори първият излязъл автомобил от фалиралия вече завод произвеждащ известния на всички ни Москвич е бил Форд.
127
2
 
9
 
! Отговори
Историко на 6 халби преди 12 години
Войната беше спечелена от коалиция - САЩ, Англия ,Русия....всякакви опити да се подмине тоз факт са смешни
126
3
 
5
 
! Отговори
Видял 2 и 200 преди 12 години
Прочетете Деням М на Суворов......10 % да е вярно ще разберете, че са ви учили глупости по история
125
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
съюзниците спечелиха войната а не русия,тя самата нищо не направи,просто нямаше сила
124
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бедна ви е фантазията колко зле са били руснаците и колко неефективно е воювала червената армия. И погледнете къде е бил източния фронт до 6 юни 1944 г. - още на територията на СССР. И въпреки втория фронт Хитлер се съпротивлява още 11 месеца. Ако не са били постоянните бомбардировки на съюзниците и после десанта в Нормандия, германците щяха да сметат СССР.