Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?

Опитвали се да разгадаят плановете на фюрера, следейки цената на овнешкото месо
21 юни 2011 12:26, Елка Василева
189
Внезапно ли е било нападението на Хитлер срещу СССР?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 22 юни Русия и бившите съветски републики ще отбележат трагичната дата – 70 години от началото на Великата Отечествена война. Дълги години съществуваше митът, че нападението на Хитлер е било внезапно за СССР (вероломно, както го наричаха във всички учебници). По-късно започна да се говори, че Сталин е проспал този стратегически момент.

При това едните убеждават, че това е станало поради липсата на достоверна информация от разузнаването, а други – заради параноидната подозрителност и недоверието на Вожда към разузнавачите.

През последните години, когато започнаха да се разсекретяват архивите, а медиите активно се включиха в „установяването на истината“, започнаха да валят факти. Това обаче не доведе до някаква определеност.

Сега едни казват, че в предвоенните години съветското разузнаване се е отличавало с невероятна ефективност и е разкрило едва ли не всички тайни на Третия райх.

Други пък посочват, че макар и Москва да е получавала донесения от цял свят с килограми, те не са съдържали отговорите на главните въпроси – къде, с какви сили и най-важното – кога ще нападнат хитлеристите, пише NEWSru.

„Комсомолская правда“ публикува интервю с известния военен историк Арсен Мартиросян, който дълги години е бил оперативен работник в разузнаването.
Той твърди, че месец преди войната Сталин вече е разполагал с информация, че в нападението ще стане  началото на третата десетдневка на юни. А след 10 дни Кремъл е започнал да получава информация, съдържаща точната дата – 22 юни.
 
Като цяло съобщения, включително с указване на различните варианти на плана за разгром на съветските войски, са започнали да пристигат в Москва още през 1935 г. А от края на 1936 г. вече е било известно, че в Германия е разработен първият вариант на плана за агресия, наречен тогава скромно „Източна кампания“, казва експертът.

По думите му от архивните материали следва, че в последните 10 дни преди войната съветското разузнаване точно или относително точно 47 пъти е посочило датата на фашисткото нахлуване в СССР.

Точно поради това на 18 юни 1941 г. Сталин разпорежда да бъде обявена бойна тревога в армията.

От друга страна обаче в материал на Би Би Си се поставя под съмнение тезата за това, че съветското разузнаване е затрупвало Москва с информация за точната дата на започването на войната.

За да изкажеш предположение за скорошна война между Германия и СССР през пролетта на 1941 г., не е било нужно да си гениален ясновидец, се казва в материала.
В дипломатическите, експертните и журналистическите среди са изобилствали подобни разговори, с позоваване на „добре информирани източници“.

Съветското разузнаване естествено не е бездействало. Но нейните съобщения са били или откъслечни сведения за предислоциране на отделни воински части, или преразказ на разговори на сътрудници с чужди дипломати и кореспонденти, без отговори на главните въпроси.

При това според данните, достъпни 66 години след края на войната, СССР никога не е имал в Берлин агент на нивото на Щирлиц, който да влиза при Химлер и Борман.

Въпреки легендата съветското разузнаване не е получавало плана „Барбароса“. Той е съществувал в само 9 екземпляра, шест от които до края на войната са били съхранявани в личния сейф на Хитлер, а останалите три през септември 1940 г. са били изпратени на главнокомандващите.

Дори планът „Барбароса“ не е съдържал дата за начало на войната. Фюрерът я определя едва на 30 април, като и тогава са били възможни варианти – сроковете за нападение срещу Полша и Франция той е променял няколко пъти.

Опитвали се да изчислят плановете на Хитлер, буквално броейки овцете

В навечерието на войната е станало още нещо, която, разказват, и до днес се изучава във всички разузнавателни школи в света. Или началникът на Главното разузнавателно управление Филип Голиков, или негови подчинени са измислили безупречен според тях критерий, позволяващ да се съди за намеренията на Германия.
Те преценили, че подготовката за война срещу студена Русия задължително трябва да включва масово клане на овце за ушиването на полушубки, което в условията на пазарна икономика е трябвало да свали цената на овнешкото месо.

Съветската агентура в цяла Европа получила задача да следи тези цени и тъй като те оставали стабилни, бил направен изводът: през 1941 г. нападение няма да има.

Разрешението на загадката се крие в безкрайната самонадеяност на Хитлер. Плененият край Сталинград фелдмаршал Фридрих Паулус казва, че фюрерът му е заявил: „Никаква зимна кампания няма да има. Категорично забранявам да ми се говори за зимна кампания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
10
 
5
 
! Отговори
2 в 1 преди 12 години
руснаците правят парад на победата 9-ти май и подчитат една армия,която не е тяхна и вече не съществува! Много русофили бъркат руската армия със съветската...Глупаво е да се преписват лаври на руската армия,която в момента не притежава и 10% от потенциала на съветската армия!
162
3
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
V Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na Novata Rimska Imperia (USA i Zap.Evropa).
161
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Япония беше нападнала не САЩ а СССР от Изток сега може би наистина щеше да има нов ред на Земята.
160
2
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
do bokluko 159-kak da se vuzhishtavash na pokoritelja na Persia i evreite Aleksander Makedonski kato toi ve4e ne sushtestvuva i nikoga ne si go vijdal na jivo?Kak da se vuzhishtavash na han Asparuh kogato ve4e ne sushtestvuva?Kak da se vuzhishtavash na Vasil Levski kogato toi ve4e ne sushtestvuva? P.S.Ti nemash raznoglasija s Uorlik.
159
4
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
USA e imala nai-golemata nacistka partija v sveta.Po-mnogobroina ot germanskata.
158
2
 
7
 
! Отговори
?????? преди 12 години
Как да се възхищавам на нещо което вече не съществува? Как да вярвам и разправям че е непобедимо и свръх силно,като то просто вече НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!(съветската армия) Бе заличени по най-елементарния и същевремено оказал се свръх ефективен начин--ИКОНОМИЧЕСКИ
157
5
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Vednaga sled kapitulacijata na Germania Amerika i Anglia zapo4vat treskava borba za opazvane na germanskite nacisti i italianskite fashisti i aktivnoto im izpolzvane v toku shto otkrilata se ot 4ur4il Studena Voina i Jelezna Zavesa.Prez uni 1944-ta amerikancite debarkirat na evropeiskija kontinent za da sprat CCCP i da zapazat ocelelite nacisti i fashisti.
156
0
 
7
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
Дай да не бъркаме понятията. Срина се комунистическата система, практически непригодна и неспособна да оцелее в условията на съседство с демократичен строй.
155
3
 
6
 
! Отговори
Стингър преди 12 години
Американците притежават най-ефективното оръжие,което Хитлер не е имал..Това е ИКОНОМИЧЕСКОТО оръжие..То е най-силно...ссср го изпита на гърба си в пълната му мощ и бе унищожен!
154
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Vnezapno li e bilo napadenieto nad Pearl Harbur?
153
4
 
8
 
! Отговори
?????? преди 12 години
Хитлер засипа ссср с умопомрачително голямо количество снаряди,танкове,войници и пак не успя да го унищожи!Американците даже и един патрон не изтреляха срещу ссср и той се сгромоляса!
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Neka ne zabraviame che germanskiat Wehrmacht e edna ot nai-moshtnite armii v sveta po tova vreme, da ne govorim ze technologichno prevazhodstvo nad USSR.Ne e sluchaino che obraszite na tihite podvodnizi Typ 21, reaktvniat iztrebitel Messerschmidt 262 i V2 kato parva strategicheska dalekoboina raketa sa germanski izobretenia otkradnati ot silite sled kapitulaziata, bili te savetski ili sajuznicheski.
151
1
 
4
 
! Отговори
????? преди 12 години
Колко да е велика една армия,която падна без нито един изтрел изтрелян срещу нея!!!
150
3
 
2
 
! Отговори
ветеран преди 12 години
Абсолютно вярно!!! В Техаран през 43` Сталин заявява на ленивите си съюзници, че ще стигне до Брюксел, ако не открият втори фронт!!!И така той става факт единствено, че Европа ще стане болшевишка!
149
1
 
2
 
! Отговори
ветеран преди 12 години
Абсолютно вярно!!! В Техаран през 43` Сталин заявява на ленивите си съюзници, че ще стигне до Брюксел, ако не открият втори фронт!!!И така той става факт единствено, че Европа ще стане болшевишка!
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Факт е , че ако САЩ не се бяха намесили във войната Германия щеше да спечели, а от това щяхме доста да спечелим и ние !
147
0
 
4
 
! Отговори
шимба преди 12 години
хитлер просто е изпреварил сталин.
146
0
 
3
 
! Отговори
Ил. преди 12 години
И най-интересното: въпреки това, до късно вечерта на 21 юни Сталин повтаря на събраните при него членовена Политбюро, че война няма да има. Е, призори всички те са събудени с новината, че войната вече е започнала.Направете си сами изводите за Сталин и колко велик е бил той, и колко влъгани реално са били хората по комунистическо време за състоятелността на партийните си лидери :)
145
0
 
0
 
! Отговори
Ил. преди 12 години
Ето какво знам аз от 10-ти клас от учебника си по история. За нападението на Германия срещу СС, в Москва са били предупредени от: руски шпиони; от английски дипломати, предоставили на съветския посланик в Лондон -Майски подробна информация за предвижването на германски воиски към границата на СС ; от Шуленбург, който бил убеден, че Германия ще бъде разгромена ако тръгне vs СССР - взетите от съветското правителство мерки щели да стреснат Хитлер и той щял да отстъпи.
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Планът "Барбароса" още в замисъла си е обречен на провал. Три армии, в три различни направления раздалечаващи се едно от друго ... Ако не беше факт, че е приложен в действителност щях да кажа, че няма луд който да одобри такова разкъсване на силите. Чисто самоубийство.