Русия ни съди за закъснели плащания за ядрени реактори

58 млн. евро си търси Атомстройекспорт от НЕК
21 юли 2011 23:10,
103
Русия ни съди за закъснели плащания за ядрени реактори
Снимка: Архив Булфото

Руската компания Атомстройекспорт ще внесе в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж иск за 58 милиона евро закъснели плащания от НЕК за работа по строителството на АЕЦ "Белене", съобщи агенция Интерфакс.

Според източник от Атомстройекспорт тази стъпка е "процедурно необходима", тъй като става дума за вече извършена работа, за която двете страни са подписали сертификат за изпълнение.

По молба на българската страна Атомстройекспорт е привлякъл кредитни ресурси за финансиране на проекта. Освен това, заявил представителят на Атомстройекспорт, заради тежкото финансово състояние на възложителя бе дадена и отсрочка на плащанията. Българската страна не спазва графика на плащанията и затова Атомстройекспорт е бил принуден да се обърне към Международния арбитражен съд.

България и Атомстройекспорт сключиха договор за изграждането на АЕЦ "Белене" през 2006 г., но изпълнението на проекта бе забавено заради спорове за цената и проблеми с финансирането, посочва Ройтерс.

През 2010 г. Москва предложи да отпусне кредит за проекта "Белене", но българската страна отказа и обяви, че ще търси стратегически инвеститор, посочва Ройтерс.

Българската страна е готова да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск, съобщиха от МИЕТ във връзка с информацията за заведен иск от страна на "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
4
 
! Отговори
Kalpazan преди 12 години
Дано правителстовот ни да устиска позиицията и да не се предаде пред такива палднешки мародери и изнудвачи. Я ще ти спрат газта, я ще ти направят горивото златно, я ще те съдят за щяло и нещяло. Какато казала лисицата на кумчо вълчо - отхапи си крака от капана и си куцукай напред, пак ще си по-добре. По-добре наистина 85 млн. вътре отколкото 10 млрд. които ще са даже повече защото нали се сещате след това колко ще цакаме за поддръжка.
53
6
 
7
 
! Отговори
Саша преди 12 години
Дезертьори сме затова.
52
13
 
7
 
! Отговори
обективен преди 12 години
слава Богу, България се отърва с големи мъки от руските мародери, нищо не трябва да им плащаме на тия, малко ли беше това, че ни грабиха 70 години по "братски", червените любители на големи (Ч)шлемове да връщат *** пари, народа една стотинка не е видял, а го гласеха 20 - тина милиарда да връща българина за скапания АЕЦ Белене?!?
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако (много сериозно АКО) написаното е истина, да се провери кой е подписал такъв договор, който (поне от статията) е видно, че ще е много проблемен. Още повече ще трае при няколко правителства и всяко следващо ще го плюе, защото просто не е за свои хора. Също така - да се види и кой е юридическия консултант. Най-вероятно е свой на подписалия договора!
50
9
 
4
 
! Отговори
пещар преди 12 години
Е, сега привържениците на БСП, ДПС, СДС и др. ще кажете ли нещо? Стоварихте ни на главите неуточнен договор, мъкнахте го с 20 години за да цуцате комисионни, сега руснаците ни го натикаха, а пак от бюджета ще се плаща неустойките? А после ревете по митинги и медии, колко сте били велики? Че вие даже един договор не доуточнихте и го оставихте висящ две десетилетия? И какво правим сега? РУснаците са прави да искат неустойка, ние сме невинни дето ни впрегнахте в такъв договор, без всичко да е уточнено? Нали ревете, че сте най-достойни, най-патриоти, все искате да сте на власт? Хайде съберете парите от ограбеното от вас и да видим какво ще стане? И руснаците доволни, ние няма да плащаме, вие ще си върнете напапаното - всички доволни!
49
5
 
11
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
Договорите са да се спазват. Да им платим неустойката, около милиард и пак ще сме на печалба. Иначе десетина милиарда вътрешни. Знаем кой ни ги натресе- ако спец съда си свърши работат само от няколко червени разбойника ще си върнем тоз милиард
48
10
 
7
 
! Отговори
Многочервени тролове преди 12 години
1. В момента ползваме около 50 процента от всички енергиини мощонсти и коло 20 процента изнасяме другите близо 30% отиват в нищото щото при тока е така ползваш на момента или губиш ....2. червените *** налзиха тук здраво предизборно пишат глупости гласуват сиги всеки които се изкаже анти тях веднага една камара минуси а ясно е кои подписа договра за аеца и кои
47
12
 
10
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Ей ама болшинството тука сте АДСКИ ***, но същевременно ГОРДИ, е*ахти интилегенцията.Как ББ ще е взел парите на онкоболните, като това стана през 2007ма? НО вие сте *** и САМО ЧЕТЕТЕ ЗАГЛАВИЯТА БЕЗ СТАТИИТЕ, щото сте пълни ДАСМАНИ брато!И защо ББ да плаща бе, мушмороци? Ако беше вашия червен ***, до сега да е подписал договора 300 пъти. ББ подписа ли го? К'во, ще го подпише след изборите ли? А, като го подпише, тогаа мрънкайте!
46
10
 
9
 
! Отговори
Циркаджии московски преди 12 години
Комуназите ни натресоха белене, подписаха договори, потурчиха 2 милиарда в гьола , открадоха 300 милиона ''консултански'' и казаха -ГЕРБ са виновни!
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще плащаш 300 лева и много не разсъждавай. Като ти е скъпо, отвиваш бушоните и няма да плащаш.
44
3
 
12
 
! Отговори
na 21 преди 12 години
По добре путин отколкото ердоган ли кафто е там пак и неможе да вземеш нещо и да не го платиш мене не ме интересува дали държава печели нещо от белене просто искам да плащам 100 лв ток вместо 150 или 200 .. с 30 лв да ми паднат сметките ако ще и марсианците да правят реактор .
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко, "високоинтелигентните" смешници от "днес и утре.бг", както винаги ни тряскат заглавието като факт, а по- надолу пишат "ЩЕ"... ЖЪЛТО, ПО- ЖЪЛТО, НАЙ- ЖЪЛТО...
42
11
 
7
 
! Отговори
Коста Иванов преди 12 години
Да плащаме, ако трябва, и да се махат от родината ни тези суки.
41
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След революцията през 1917 г. Ленин отказва да плаща царските дългове с аргумента, че народът не е взимал заеми, заеми е взимала е земи царската власт. Аз не съм поръчвал реактори, поръчвали са ги руските внучета и руските зетове във властта.
40
6
 
10
 
! Отговори
ГоцеИбрикоглу преди 12 години
Ами аз и Серго си получихме комисионните от договора, а вие плащайте...:)Балъците...
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците ще ще ми осъдят долуподписания. Яѝ стига! Това е поредният опит за сплашване, за извиване на ръце. Та нали ако се стигне до съд едни такива "особености" в договора, сключван преди няколко години ще излязат наяве, че мамата си джейс. Не са *** "братушките", въпреки, че са *** ***.;)
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никви плащания. Да ходят да се жалват на арменския поп. Който им е подписвал договори, той да им плаща парите.
37
3
 
5
 
! Отговори
Косето преди 12 години
До 28Защо той бе? Да не би да е подписвал загробващият ни договор и анексите към него с руснаците? Я се опомни, това го сториха Р.Овч., Гоце и гейчето СС. Тях търси да плащат.
36
2
 
6
 
! Отговори
FAR преди 12 години
TUK PISHAT NAI GOLEMITE POMIARI!!!
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като чуете за ЕАЦ "Белене" и започвате да изпушвате , чесноооо !!!