Норвежкият атентатор остава в ареста, изолиран

Полицията ревизира данните за жертвите – те са 76
Обновена: 25 юли 2011 19:03 | 25 юли 2011 19:03, Елка Василева
322
Норвежкият атентатор остава в ареста, изолиран
Снимка: Reuters

Норвежкият съдия Ким Хегер постанови нападателят от Осло и остров Ютьоя, отнел живота на десетки души, да остане в ареста за 8 седмици, предаде Ройтерс.

Решението беше обявено след приключване на първото съдебно изслушване по случая, продължило само 35 минути.

На съдебното слушане в съда присъства и нападателят Андерс Брейвик.

В ареста той ще бъде в изолация, в самостоятелна килия, без право да получава писма, без достъп до медии и без право да приема посетители, с изключение на адвоката си.
В съдебната зала нападателят признал, че е извършил приписваните му две деяния, но не се е признал за виновен за извършване на престъпление.

Той заявил, че искал чрез действията си да отправи силно послание, както и да нанесе удар на бъдещото поколение норвежки лейбъристи.

В съда Андерс Брейвик обвинил управляващата Норвежка работническа партия в масов "внос" на мюсюлмани и подчертал, че тя е предала Норвегия. Нападателят е казал, че е искал да спаси Западна Европа от мюсюлманите и исляма.
В съдебната зала Андерс Брейвик съобщил, че е действал с две групи от помощници.

Преди това той твърдеше, че е действал сам.

Още по темата

Във връзка с това изказване съдията по случая не предостави подробности пред журналистите, но каза, че тези твърдения на Брейвик се нуждаят от по-подробно разследване.
Ройтерс пояснява, че процесът срещу Брайвик може да започне и след година. Брайвик днес не получил разрешение да се яви в съда в униформа, както искаше да го направи, допълва Франс прес.

Междувременно беше съобщено, че броят на жертвите на бомбения атентат в Осло, извършен миналия петък от Брейвик, е достигнал 8 души. Това предаде Ройтерс, като се позова на норвежката полиция.

Намален беше обаче броят на жертвите на стрелбата, която Брейвик откри по млади активисти на остров Ютьоя, допълва Ройтерс. По нови данни на полицията жертвите са 68, а не 86, както се твърдеше досега.


Така общият брой на убитите при двата атентата беше ревизиран на 76 души.

Досега се говореше за повече жертви на острова, защото полицията имаше трудности при събирането на информацията колко точно души е имало там, колко души са се спасили, но не са сигнализирали властите за това и колко са били убити.

Атентаторът от Осло и остров Ютьоя планирал да празнува извършването на двете нападения с две елитни компаньонки и със скъпо френско червено вино, предаде още Ройтерс.

Тези планове Брейвик споделил в манифеста си. Партито той щял да организира преди атентатите. Засега не става ясно дали е осъществил плана си за празнуване.

Освен това подготовката на Брейвик за атентата включвала и фото сесия, осъществена след няколко часа, прекарани в солариум, за да има свеж вид, пише още в манифеста на нападателя, който включва и дневник на преживяното от него в трите месеца преди двойния атентат от 22 юли.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
3
 
0
 
! Отговори
Мастър Йода преди 12 години
Винаги съм казвал че разните идеологии и религии са нож с две остриета .. ако някой не разбира в дълбочина това което чете / учи и т.н. .. то той е способен да извърши големи глупости .. също както ги е извършил въпросният объркан норвежки човечец.
273
1
 
4
 
! Отговори
човекът с резачката преди 12 години
Това на беше ли "дискриминация"? Цензурират процеса, за да не се чуват мнения и основателни критики срещу глобалистката либерална мутро-масонска клика, окопала се яко във властта навсякъде и ползваща комфорта и лукса на монополните икономически фактори!Смърт за тази ***! Това момче ще има все повече последователи от този момент нататък. Просто някой трябваше да даде тон!!!
272
0
 
3
 
! Отговори
Токмакчиев преди 12 години
Да го осъдят да живее по жизнено в България на социални помощи.Така ще е най справедливо.
271
5
 
3
 
! Отговори
фбр преди 12 години
гений е гений е
270
3
 
4
 
! Отговори
До 293 преди 12 години
Ричард трети,Уилям Шекспир :) Обаче за мен този атентатор си е звяр с промит мозък
269
0
 
0
 
! Отговори
От 270 преди 12 години
264, извинявай, ставаше дума за 262. Моя грешка.
268
0
 
0
 
! Отговори
До 264 преди 12 години
Демек казваш, че си същия шизофреник.
267
2
 
0
 
! Отговори
кн преди 12 години
ако това, което се пише по библията и пр. е вярно,трябва косммическият миночистач да дойде през 2012 г. и да измете човечеството от здемята, разбирай десните, като динозаврите преди 65 млн. години. не може едни хора да с над дрвуги и с цинични психо действия и атаки да се поставят на власт. а, дано, мине миночистачът по-рано и да ги измете от власт
266
0
 
4
 
! Отговори
Кайзера преди 12 години
... защо мисленето ни става все по закърняло, не виждате ли че медийте манипулират всичко и всички, не е нужно много интелект като се замисли човек да разбере, че това е така и да види и в чия полза е всичко това и кой контролира тези процеси. Прочете малко (не много) от обща култура що е то mind control
265
2
 
2
 
! Отговори
кн преди 12 години
всичко идва от инфилтрирането в политиката на психо болни хора. те ндигат вой срещу всичко, най-вече срещу марксистите, комунистите и пр. и у нас е така. аз мислех, че само в САЩ има психопати-серийни убийъци, а то се оказа, че такива има и в европа. проблемът за повечето психопати е, че в норвмегия паботническата партия управлява от 1927 г. и не допускат "десните" до власт. браво на норвегия, въпреки жертвите. но това може да е и външна подбуда. затова чакам космическият миночистач през 2012
264
0
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
Не четете, ама пишете ... Повечето от младежите на острова са били *** и араби, великодушно приети със семействата си от Пакистан, Африка и др.
263
3
 
2
 
! Отговори
кorleone преди 12 години
В Пазарджишкия навремето имаше една гад,казваше се Киро-кривия,лакердата му стигаше до коляното,използвахме го много при акции и интервенции към изнасилвачите особенно към тези които се бяха гаврили с деца-кофтитата винаги издаваха кой за какво лежи,*** ги караше на сухо без накисване.На Андерс преди да му теглят патрона му пожелавам Киро-кривия, да му направи едно задно послание може да бъде придружено и с орално гърловидно проникване.А на родителите на загиналите деца моите съболезнования
262
1
 
6
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
Като се замисли човек...никой от нас не може да каже кой е прав кой крив.Законите са думи продиктувани от желанието на група хора да доминират на друга такава.Моралните закони са друга работа.Гадно е да бъдат убити хора за някаква кауза,от друга страна Европа се превръща в мюсюлманска територия (справка Лондон,Париж,София и др.)
261
1
 
13
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
Стига сте се правили на психолози за норвежеца! Папагалски повтаряте внушавани глупости от ТВ екраните! Баща му е бил дипломат, а иначе младият човек добре се е грижел за майка си -това е рядко явление там.Обикновено родителите сехвърлят в старчески дом и никой не ги посещава! Друг е въпросът ,че гневът на младежа е манипулиран от други сили! Писна им на скандинавците чеченци, араби и *** да не работят там, а да убиват и крадат,ползвайки по-големи блага от местните!
260
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мога само да кажа че трябва да има повече хора като него .. въпреки че не одобрявам убийствата които е извършил , подкрепят мотивите му 100 / 100 .
259
3
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Ще цитирам един велик човек,пък който се сети кой е ..хвала"И в звяра има капка милостВъв мене нямаЗначи звяр не съм"
258
1
 
1
 
! Отговори
мраз преди 12 години
Ей Томас... картинката ти много ми напомня на картинката на онзи извратеняк "кучемраз" който спамеше с някакви чамбели или каквото и да е.. .......та се замислих дали всички психопати не си вземат картинки от едно и също място ? Или по-лошо ... "кучемраз" и "томас" да са едно и също !?!?!?!!?
257
4
 
4
 
! Отговори
HM преди 12 години
Много лоша работа на спец. частите на Норвегия, такъв се гърми на място да няма после дилеми. Сега герой щего направят. Снимката му навсякъде. Той няй- вероятно е насилван и малтретиран и се е прехвърлил в някоя компютърна стратегия.
256
4
 
4
 
! Отговори
prfk преди 12 години
Този цял живот е нямал никакви проблеми, та чак му избила чивията и започнал да се изживява като фактор ...! Това прилича на реакция на импотентен ненормалник - приписващ на външни фактори собствената си сенилност !Лошото е, че Европейските ценности дават прекалена свобода на психари и всякакви, нерегистрирани, като психо-болни, личности ... и акцента в контрола на полицията е, въоръжени да не нападат управляващите - тогава реакцията на органите е моментална ... за народа това правило не важи!
255
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
289написал си пълни глупости - съвсем ясно е посочил със примера Си и Той и Апостолите са посочили как да живеем