Той е луд, заяви адвокатът на Брейвик

Убиецът може да бъде осъден и на 30 години затвор
26 юли 2011 15:42, Елка Василева
105
Той е луд, заяви адвокатът на Брейвик
Снимка: Reuters

Гейр Липестад, адвокат на извършителя на взрива и масовото клане в Норвегия миналия петък Андерс Брейвик, смята, че клиентът му най-вероятно е луд, предаде Ройтерс.

"Целият случай показва, че той е луд", заявил Липестад пред журналисти. Според него обаче е рано да се твърди, че Брейвик ще се признае за душевноболен пред съда.

Атентаторът изразил учудването си, че не е бил спрян по-рано. Освен това той проявявал силна омраза към всеки, който не изповядвал екстремистките му идеи и не изпитвал ни най-малко съжаление за убитите от него. Според Брейвик неговата "операция" се развивала по план.

Според адвоката неговият клиент смятал, че е на война и след 60 години щял да бъде реабилитиран.

Брейвик заявил на адвоката си, че е част от антиислямска мрежа, която включва две групировки в Норвегия и няколко в чужбина.

Ройтерс припомня, че норвежката полиция постави под съмнение тези твърдения на атентатора. Освен това Брейвик не се призна за виновен в извършването на терористични актове. Той настоява, че действията му трябвало да спасят Европа от "мюсюлманска колонизация".

Вчерашното съдебно заседание, след което съдията нареди Брейвик да остане в единична килия още осем седмици, е било закрито, за да не може подсъдимият да изпрати вербално послание на свои съмишленици, посочи Липестад, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Междувременно стана известно, че Брейвик може да бъде осъден на 30 години затвор за престъпление срещу човечеството. Това съобщи пред норвежки медии във вторник прокурорът Кристин Хатлу.

На Брейвик вече са повдигнати обвинения в тероризъм и терористична дейност, максималното наказание за което в Норвегия са 21 години лишаване от свобода.

Това обвинение е временно. Впоследствие то може да бъде изменено и наказанието да се увеличи до 30 години, каза Хатлу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВИЖ СЕГА МОЖЕ И ДА Е ИМАЛО НЯКОЙ ДРУГ МУСТАФА НО ПОВЕЧЕТО СА БИЛИ ЕТНИЧЕСКИ НОРВЕЖЦИ ТАКА ЧЕ ТО ЛУДИЯ ЧОВЕК НЕ ДЕЛИ ХОРАТА СТРЕЛЯЛ Е ПО ПОСОКИ ЯВНО КОЙТО ВИДИ ТВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК И ХВАНАТИЯ ОТ ГОРАТА...........
79
4
 
9
 
! Отговори
Темида преди 12 години
Да го дадат на родителите на застреляните деца, пък те да решат какво да го правят.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде , хайде - я който чете немски или английски да провери в световните медии интервютата с островитяните - наистина доста от тях са Мюмюн и Хюсейн.Не че има право да ги избива ***, ама че не са всички етнически норвежци, не са.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре ,аз не разбрах какво толкова са му направили мюсюлманите че ги е избивал ?
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като е антиислямист - защо не стреля в съответната посока, а срещу сънародниците си
75
9
 
3
 
! Отговори
Мартин Лютер преди 12 години
Исторически погледнато, с малко изключения Православието и Католицизма са апокалиптични секти. Същноста им е откровен Сатанизъм. Разделянето на единствения бог - Господ на три части е тройна шизофрения, от която няма мърдане.
74
2
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
67 - никаде не съм оправдавал насилие и убийства - нещо друго имам предвид
73
4
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
71айде бе - я пак помисли дали православието не се е отклонило от основите на Християнството?
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЕЛИЯ СВЯТ РАЗБРА ЧЕ НЕ Е ТРЕПАЛ МЮСЮЛМАНИ САМО ВИЕ ЛИ ОТНОВО СТЕ НАРАЗБРАЛИТЕ ВЕ БАСИИИИИИИИ ПРОСТАТА НАЦИЯ ОТ *** НЯМАМ ДУМИ....................
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МЕЖДУДРУГОТО ДА СПОМЕНА ЗА ВЯРВАЩИТЕ ЧЕ ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДЪРЖАВИ СА:АРМЕНИЯ,ГРУЗИЯ И ЕТИОПИЯ ТАКА ЧЕ НАИСТИНА ПРАВОСЛАВИЕТО Е ПЪРВО ЗАЩОТО ГРУЗИНЦИТЕ СА ПРАВОСЛАВНИ!!
70
1
 
8
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН ! преди 12 години
ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ ПРАВОСЛАВИЕТО НЕ СЕ Е ОТКЛОНИЛО ОТ ОСНОВИТЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО, затова и се нарича право-славие и затова толкова плаши Запада и САЩ, че бомбардираха садистично Сърбия по ВЕЛИКДЕН ! Не случайно свети Лаврентий Черниговски е казал, че ВСИЧКО ИЗВЪН ПРАВОСЛАВИЕТО са дяволски сборища ! Не случайно и опора на Православието е Русия ! Нито един православен японец не е загинал в Хирошима и Нагазаки, знаете случая предполагам!
69
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като сте такива толерасти ,бъдете до край . Човека си има хоби ,лов на мюслимани ,влезте му в положението направил си е труд ,усилия, подготовка . Оставете го да продължи .
68
3
 
3
 
! Отговори
до 63 ? преди 12 години
Добре де, шалвари става ли ? ***
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томасе ти да не би да оправдаваш действията на този Касапин?
66
4
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
65ако трябва да сме точни, кой не се е отклонил от Християнството???
65
1
 
8
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ ! До 61 . преди 12 години
Това, че синът на някого е в Норвегия, не го прави компетентен да пише тук разбрал-неразбрал! Чета внимателно всичко, вкл. така нар.Манифест ! БРЕЙВИК НЕ Е ОПЛЮВАЛ ХРИСТИЯНСТВОТО, А Е КРИТИКУВАЛ / С ОСНОВАНИЕ ! / ПОРОЦИТЕ НА ПРОТЕСТАНТСТВОТО, КОЕТО си е чиста проба СЕКТА и т.н. Първо четете, после пишете ! ХУБАВ ИЛИ ЛОШ, БРЕЙВИК ПРАВИЛНО Е ОПРЕДЕЛЯЛ ПРОТЕСТАНТСТВОТО КАТО ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ХРИСТИЯНСТВОТО !
64
0
 
1
 
! Отговори
боби преди 12 години
ашкоосун
63
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КВИ *** ВЕ УБИЛ Е НОРВЕЖЦИ САМО *** ТИ В ГЛАВАТА НА ТЕБЕ БАСИ ТЪПИЯ ТУКА СТАВА ВЪПРОС ЧЕ ТОЗ Е УБИЛ ЧЛЕНОВЕ НА РАБОТНИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КВИ *** ГОВОРИШ ДА НЕ БИ *** ОТ КОЛУМБИЯ КЪДЕТО УБИВАХА ДЕЦА ЕДНО ВРЕМЕ ДА СА УБИВАЛИ *** КАКВИ *** ПРИКАЗВАШ ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕ КОЛКО ПРОСТИ ХОРА ИМА НА ТОЗИ СВЯТ *** СИ ТИ ХАХАХА
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи след 5 години ще е на свобода и ще продължи да трепе ***
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страшна манипулация ,на това сме свидетели ,синът ми е в Норвегия от 11 г. веднага като съобщиха какво е станало му се обадих ,този човек е луд ,но това което казват ,че избивал чужденци на острова е лъжа ,избивал е млади хора -норвежци от младежкото крило на управляващата партия а в профила му в фейсбук е предупредил ,че ще направи такова нещо ,защото според него управниците са се продали на арабите ,понеже били готови да признаят палестинците и е оплювал християнството ,че е робска религия