Който видял, видял – коридата в Каталония е забранена

Противници и привърженици на боя с бикове не отстъпват
Обновена: 8 окт 2011 22:54 | 26 сеп 2011 11:00, Елка Василева
45

Снимка: Reuters

 

 

Фенове и противници на битките с бикове наблюдаваха вчера в Барселона последната корида, организирана на градската арена "Монументал", след като Каталония забрани тези традиционни испански спектакли, съобщи Асошиейтед прес.

Всичките 20 хиляди места на историческата арена за борба с бикове бяха продадени седмици преди събитието, на което топ матадорът на Испания Хосе Томас и още двама негови колеги убиха осем бика. На черно билетите за фиестата вървяха по 1600 евро - три пъти над цената за най-скъпите места на първия ред.

Още по темата

Законът, забраняващ коридите в Каталония, беше приет от автономния парламент през юли миналата година след петиция на защитници на животните. Той влиза в сила през януари 2012 г., но вчерашната корида в Барселона бе последна, тъй като с нея приключи и сезонът на борбите с бикове. Каталония е вторият испански регион, наложил забраната, след Канарските острови през 1991 г., посочва БТА.

Пред арената в Барселона снощи се бе събрала група противници на коридите, които коментираха, че това е само малка победа и че ще продължат кампанията си, докато забраната бъде въведена в цяла Испания.

Федерацията на бикоборците на свой ред събира подписи под петиция за отмяна на забраната, настоявайки, че борбите с бикове са част от културното наследство на Испания и че тяхната забрана е посегателство върху свободата. Те напомнят, че това е вековна традиция, вдъхновила творци като Гоя, Пикасо и Хемингуей.
 
Опозиционната Народна партия, която се очаква да спечели парламентарните избори през ноември, оспорва закона в Конституционния съд.

Популярността на коридите в Каталония спадна рязко след края на диктатурата на Франко през 1978 г. и последвалия подем на каталонския национализъм, отричащ всичко испанско. "Монументал" остана единствената функционираща арена в Барселона, където преди това имаше три арени.

Модерните времена и икономическата криза се отразиха еднакво зле на тези традиционни празненства. В статия, озаглавена "Фиестата свършва", водещият вестник "Паис" разказва за промените във вкусовете и отражението на икономическите трудности, които доведоха до намаляване с 34 на сто в броя на организираните фиести, свързани с бикове. Така например през миналата година е имало 1724 такива празненства при 2622 през 2007 г.

През януари водещите телевизионни канали в Испания спряха да излъчват на живо борбите с бикове, за да предпазят децата от наблюдаване на насилие, посочва АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Стефано преди 12 години
Кой *** ***......, кака се ожени!
40
1
 
3
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Това щеше да е страхотен спорт ако не спираха биковете, като напипат гейчето със златните одежди!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
33питаш за църквата - ти къде си - ти част ли си от църквата?
38
2
 
3
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Искат да ни направят меки, страхливи, и лесни за манипулиране. Коридата са наследство, бледа сянка на игрите в Римските амфитеатри, където са издигали в култ силата, уменията, смелостта - малка част от качествата посоки за младите, а не като сега да питат "защо сме тук, животът няма смисъл..."да се дрогират, да пият...Дори на престъпници са давали втори шанс да покажат качества.
37
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Време беше да се забрани това малоумно избиване на животни за забавление. А ти номер 21 като няма нищо лошо в тричането според теб, защо не се увиеш ти на въжето и тебе да те потричат малко, да те видим след това какво ще кажеш?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Stranno kak komentari za zabranata na koridata preminavat v komentari of rasisti i homofobi....trolove...A kolkoto do zabranata - vreme beshe.
35
1
 
1
 
! Отговори
Vegan преди 12 години
Гледайте Earthlings в youtube и всичко ще ви стане ясно относно причините заради които забраната на малоумната корида е добро нещо за човечеството.
34
2
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
Най после да лишат тези извратеняци от подобни кървави зрелища. А нас наричат варвари - ние поне не убиваме животни публично и по такъв зверски начин. то на шпаньолците им е в кръвта - тероризираха и зверстваха в половин европа и избиха милиони жители на Южна Америка
33
3
 
4
 
! Отговори
D/e преди 12 години
Не виждам връзка между *** и коридата. В Испания има *** и това няма нищо общо с това да се убиват животни за зрелище.Никой не може да задължи градската управа на София да провежда гей-паради - но корупцията си казва думата.Целта на гей-парадите е да бъдат унищожени здравите устои на обществото с цел то да бъде подчинено и манипулирано. Да не говорим за демографския срив - българите могат да изчезнат и да освободят място я за ***, я за евреи, я за добив на шистов газ
32
10
 
5
 
! Отговори
н е м и н оА преди 12 години
Не ,че коридата ми е лубимо зрелище, но повече от нея мразя т.н. природозащитници!
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо добро не е произлязло от дейността на толерастките организации в Европа и по света!Ето и при нас циганозащитниците доведоха нещата в Катуница до това насилие!Различни "зелени" изпълняват чужди поръчки насочени към туризма в България /пример атаките срущу скипистите в Банско/!Ненормалнота се сочи за нормално ! Опитват се да насаждат хомосексуализъма сред младежите чрез открита реклама на това аморално поведение гейпаради, филми, изложби и т.н.Докога и докъде?Къде е църквата?
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мнооого е лошо да убиваш така показно горките животни! Нооо, няма нищо лошо бавно и скрито да унижожаваш младежта по дискотеките с алкохол-менте, синтетична дрога и влудяваща музика.. само да не е показно, да не се забелязва! А през това време хем кинти изкарваш, хем се правиш на защитник на животните... Aбрее хората *** от долнокачествена храна, липса на адекватни медицински грижи, мръсен въздух и стрес, те коридата им крива!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така де! Националните традиции трябва да се заменят с европейски! Вместо Корида - Парад на хомосексуалистите! Тъй като Арената за корида вече няма да се използва по предназначение, може парадите на левите да се провеждат вътре, че да не си навират гнусотиите на нормалните хора! А за коридата - жалко!
28
4
 
4
 
! Отговори
До нели преди 12 години
Ти Испанците за нормални ли ги имаш? Това един народ да пусне бикове и да бяга пред тях не го имам за нормално.Защо европейския съюз не ги накара да спрат да убиват по толкова жесток начин животните а нас бездомните кучета ни ядат по улиците и не било хуманно да ги умъртвяваме. И то не по толкова жесток начин.
27
1
 
10
 
! Отговори
нели преди 12 години
може ли някои да обясни какво забавно има в това да убиваш,ако някои изпитва удоволствие от такава гледка,то със сигурност не е нормален
26
3
 
9
 
! Отговори
Няма смисъл преди 12 години
Варвари,ако това ви е забавлението сте за психолог
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дивашко, средновековно забавление!Префърцуненият, "хуманен" Европейски съюз го търпи толкова години?!
24
1
 
16
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Абе да не е "Каталуния", че "Каталония" се намира през Гугъл само в два български сайта, където има неграмотни писачи ?
23
6
 
9
 
! Отговори
555 преди 12 години
Искрено се радвам, че е забранен този варварски обичай. Горките животни...
22
1
 
9
 
! Отговори
jojo преди 12 години
Само че на български се пише КаталУния...Ама кой да знае, като директно се превеждат чужди статии от англисйки език...