Рускоезични протестират пред латвийския парламент

Демонстрантите искат спечелилата избори партия да участва в правителството
Обновена: 17 окт 2011 12:54 | 17 окт 2011 12:48, Елка Василева
16
Рускоезични протестират пред латвийския парламент

Повече от две хиляди души се събраха днес около латвийския Сейм (парламента), за да протестират срещу създаването на правителство без победилото на изборите обединение "Център на съгласието", което представлява интересите на рускоезичното население, предаде ИТАР-ТАСС.

В акцията се включиха депутати от Сейма и представители на „Центъра на съгласието“ в местните органи на властта, активисти на обединението, негови привърженици.

Още по темата

На плакатите и транспарантите бяха изписани лозунги, критикуващи създаването на управляваща коалиция без "Центъра на съгласието" и обвиняващи договарящите се страни в етническа дискриминация.

Протестът е много шумен - участниците в него удрят барабани и свиркат. За поддържане на реда са разположени много полицаи. Инциденти засега няма.

Първият руски кмет на Рига Нил Ушаков, който се присъедини към недоволните, каза, че "Центърът на съгласието" ще продължава да се бори да бъде включен в правителството.

Днес в Латвия е първото заседание на новия състав на парламента, на което трябва да бъдат избрани ръководните му органи. На заседанието ще говори и президентът Андрис Берзинш, който тази седмица трябва официално да посочи бъдещия премиер.

Предсрочните избори в Латвия се състояха на 17 септември, след като имаше референдум за разпускане на парламента. На изборите най-много латвийци гласуваха за "Центъра на съгласието", който получи 31 места в 100-местния Сейм.

На второ място остава Партията за реформи на бившия президент Валдис Затлерс с 22 депутати.

"Единство" на сегашния премиер Валдис Домбровскис има 20 места. Националистическо обединение ще има 14 места, а зелените, съюзени със селската партия - 13.

Партията за реформи на Затлерс, "Единство" и националистическият блок се договориха да съставят коалиция, която ще има 56 от 100 депутати и заявиха, че премиер ще остане Домбровскис. Така партията на рускоезичното население остава в опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ринго преди 12 години
латвийци литовци естонци ....голяма пасмина са най много военнопрестъпници участвали в избиването на хора през ВСВ са от там защото се барат за арийци .Демокрацията казва че всеки избран от народа има право да участва в управлението .Тези нациики са ултра националисти по отношение на рускоговорящите се упражнява терор дори се забранява да се говори руски на публични места все едно да забраним на турците до говорят майчиният си език по улиците.
13
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Изкрейзила е баба ти. Още през 30-те години на 20-и век в българските периодични издания се появяват статии, според които до 20-ина години /т.е. до около 1955 г./ българите щели да изчезнат, ако не бъдели изпълнени две условия: 1. България да си върне земите и населението, откъснати от нея вследствие следвоенни мирни договори. 2. *** да бъдели убеждавани да раждат по-малко. Това се е писало преди повече от 70 години, а както виждаш, още не сме изчезнали!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 12 -Велики са Българите-сега ли го разбра. Целият свят заедно с Великата Русия са срещу нас и пак сме тук. И ще бъдем тук напук на всечки дупедавци, русофили и прочее душмани.Ние можем да чакаме. А къде мизерията е по-голяма-дали в България или Русия-на този въпрос си отговори сам.
11
0
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Пич, бъди сигурен, че ако от шкембе чорба се печели добре в подножието на Айфеловата кула, първи французите ще отворят шкембеджийници там. Въпросът е за друго: Ако шкембеджийниците не са печеливши и французите не ги искат, важното е да не ти пречат да си готвиш такава чорба вкъщи. А ти, от своя страна, пък не бива да се опитваш да правиш от Франция джамахирия. Това беше подтекстът ми в пост.2, но може би не се изразих достатъчно ясно.
10
0
 
2
 
! Отговори
до ВЪПРОС ? преди 12 години
Всеки, който не е с ГМО мозък! Къде са сега ''демократите'' да се възмутят?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TE I V BALGARIA GI STRAX DA NE SPECHELI NIKOIA BALGARSKA PARTIA ZATOVA SLAGAT ZIGANSKI PROZAPADNI PARTII
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох да ги ожалиш. Толкова им и малка и тясна Русия, че в Латвия искат да се сгушат. Толкова са велики Руснаците, че за Латвийски и български паспорти молят.
7
0
 
2
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Сега ще излезе , че демокрацията е лошо нещо :)
6
0
 
2
 
! Отговори
Glasnost 88 преди 12 години
Haa nqma na4in rusnacite da se vyrnat ve4e v prodadenite ba USA i zapada republiki! Prosto nqma na4in!Vijdate 4e dori i da pe4elqt pro ruski politici izborite! Latviq pak 6te se upravlqva ot pro ewropeiski i pro amerikanski politici! Gorba4ov sklu4i sdelka s Reigan pre 1988g v Reikjavik i nqma vru6tane nazad! Dogovora trqbva da se spazva! Izto4na Ewropa i ewropeiskite suvestki republiki sa za EU i USA! Centralna Aziq i $e4nq sa za russiq!
5
2
 
7
 
! Отговори
2: преди 12 години
Според мен мисленето ти е сепаратистко. Стига с тези етноси вече, какво като са родени в Латвия? Аз ако съм роден във Франция длъжни ли ще са французите да ми сервират шкембе чорба в ресторанта на Айфеловата кула? Нека всеки се има за какъвто си иска, но да спазва законите на държавата в която живее, или поне да не пречи на другите.
4
9
 
8
 
! Отговори
ВОПРОС ? преди 12 години
Кой ли обича руснаците . . . ?
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Латвия си имат руско "ДПС".
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да ви се види странно,но аз - човек с ум и сърце на десен,заклет седесар,се възмущавам от погазването на правата на руснаците.Макар и да не одобрявам руската имперска политика,симпатизирам на обикновения руснак и се прекланям пред руската култура. Щом са се родили в Латвия, те имат равни права с останалите граждани на тази република. Ако партията им иска да възстановява социализма и СССР -това не го одобрявам, но се обявявам в защита на гражданските права на тамошното руско етнич.малцинство
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a za6to pribaltiiskite narodi nyamat Helzingski komitet?...aaa,gnidi mrasni,samo rezaci i primati za6titavate