Папандреу официално подаде оставка

Все още не е ясно кой ще е новият премиер на Гърция
Обновена: 9 ное 2011 22:07 | 9 ное 2011 20:22,
29
Папандреу официално подаде оставка
Снимка: Reuters

Георгиос Папандреу обяви официално, че подава оставка, за да даде възможност за създаване на ново коалиционно правителство. Той обаче не посочи кой ще го наследи на премиерския пост в Гърция, предаде Ройтерс.

"Бих искал да пожелая успех във всичко на новия премиер и, разбира се, на новото правителство. Ще бъда до тях и ще ги подкрепям с всички сили", подчерта Папандреу в свое обръщение към нацията.

"Гордея се, че въпреки трудностите избегнахме фалит и гарантирахме, че страната остава на крака", допълни Папандреу.

Според източници от двете основни партии в Гърция - управляващата ПАСОК и опозиционната “Нова демокрация”, е постигната договореност новото правителство да бъде оглавено от председателя на гръцкия парламент Филипос Пецалникос. Това обаче не може да се приема за сигурно. 

След оттеглянето на Папандреу стана ясно, че срещата на гръцките политически лидери с президента на страната Каролос Папуляс е отложена за четвъртък сутрин.

Новият гръцки кабинет ще има за задача да приложи спасителния план на ЕС, да осигури отпускането на шестия транш от заема за страната и да доведе Гърция до предсрочни избори през февруари.

Още по темата

В същото време стана ясно, че през последната седмица гръцките граждани изтеглят спестяванията си от банките на фона на задълбочилата се политическа криза в страната и вследствие на опасения за възможно излизане на страната от еврозоната.

Гърците са изтеглили пет милиарда евро или около 3% процента от общия размер на депозитите, след като премиерът в оставка Георгиос Папандреу шокира всички с призива си за свикване на референдум за европейския спасителен пакет, заяви за Ройтерс банкер, пожелал да остане анонимен. По-късно премиерът се отказа от намерението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Смях преди 12 години
Речта е на Папандреу, но от март 2010. Като виждате развитието на събитията към този момент, можете сами да си отговорите чия политика е по-добра - на надменният Папандреу или на българското правителство.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 25 - нали не мислиш, че гърците са толкова ***, че да изядат и изпият 300 млрд. евра? Може да са мързеливи, ама не са ***, даже са много пресметливи, стиснати и спестовни. И както виждаш, теглят, а банките дават кой колкото си заяви - имало случаи на теглене на 600 - 700 хиляди в кеш! Значи имат пари, само се оплакват, че не смогват да зареждат. Я си предстви тук да тръгне народът да тегли 5 млрд. лв. за един месец, какво ще стане...
27
0
 
5
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Какво ти е толкова чудно,че гърците имат 166 милиарда ? частни депозити.Това ,че гръцката държава няма пари ,не означаво,че гърците нямат.Лично познавам гърци с по 100 - 200 хил. ? депозити в банки
26
0
 
6
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Гръцката криза е временна, българската мизерия е вечна
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Математиката е точна наука, българинът не е тъпо ***! Обърнете внимание- "Гърците са изтеглили пет милиарда евро или около 3% процента от общия размер на депозитите". Сега математиката - 3% били около 5 милиарда евро, 30% = 50 милиарда, 100% = 166.6 милиарда. Написалият статията осъзнава ли каква тъпотия ни поднася или просто ни поднася?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! А нашенския 'решител' на кризи, кога?
23
6
 
1
 
! Отговори
митничар преди 12 години
Абе, тука само *** с малки .... заплати ли пишат коментари?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте близали посраните гръцки ***!
21
0
 
5
 
! Отговори
XxX преди 12 години
Еврокомунизъм:От всеки германец според способностите, на всеки грък според потребностите!
20
2
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Айде стига сте представяли майтапите на невероятно.ком като истина.
19
2
 
2
 
! Отговори
. преди 12 години
А САЩ дали няма да стъпят накриво тоя път ? Не се спреха бе ...
18
4
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Относно статията, като цяло смятам, че положението на повечето държави в ЕС е около гръцкото, Италия вече официално бие алармата и скоро ще и лъсне черно на бяло положението. Ние естествено сме много по-зле, но нашето слънце казва, че сме добре, така че сме добре! ТОЧКА! (тук доволно блеене...). В Гърция са виновни само управниците, допуснали да се раздават големи зплати и така да се вдига стандарта нереално! Но САЩ ще носят "демокрация" на Иран скоро, та ще гледаме поредния цирк...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само за едно може да им завиждаш на гърците и това е емигрантите които им работят "черната работа" , обаче ако върнат драхмата не е сигурно дали ...
16
2
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Абе урко 14-ти, ти знаеш ли колко е минималната заплата в Гърция към този момент? Повече от колко си написал, че е средната според теб! Та смятам това показва, че нямаш никакво право да коментираш неща, от които явно си нямаш и понятие! Или непознаваш числата или понятието заплата ти е чуждо колкото атомната физика...
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да им пратим нашия Дянков!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малеее, колко фантазьори пишат коментари! Средната заплата в момента в Гърция е между 600 и 700 евро. Не знам дали имате представа какво е това нещо средна заплата. И в БГ има хора със заплати по три-четири хиляди евро, че и по-големи, но това съвсем не означава, че това е средната заплата. Стига сте писали простотии! Излагате се!
13
5
 
5
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
Вече няма само узакис,трябва и малко работакис.Казакис.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците са по тъмни от българите , живеят по на юг и по ги мързи , повече вземат и почиват по често , за това са и на социал от Европа .
11
2
 
7
 
! Отговори
Питанчо преди 12 години
Вие наясно ли сте, че гърците се пенсионират на 53 години и, че една най- обикновена фризьорка взима 3200 евро пенсия, защото тяхната професия се води рискова. А в тази графа попадат още над 600 професии.
10
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Реч на гръцкия премиер Георгиус Папандреу: "Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?! Нима искате да живеете като в лунно бунище защото точно на това прилича България с нейните дупки и ***, разхвърляни навсякъде от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ...още ще се носят само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали. Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?!"