Масовият убиец от Осло вече ще може да дава интервюта

Андерш Брайвик поставя условие да не го цензурират
Обновена: 9 яну 2012 14:54 | 9 яну 2012 11:25, Елка Василева
65
Масовият убиец от Осло вече ще може да дава интервюта
Снимка: Reuters

Норвежецът Андерш Брайвик, който на 22 юли уби 77 души при двоен терористичен акт, от утре ще може да получава писма, да се среща с посетители в затвора и с журналисти.

Стотици са вече представителите на медиите, изразили желание да вземат интервю от най-известния терорист в Норвегия, съобщават норвежките медии.

Днес изтича срокът на забраната, наложена от норвежкия съд, за получаване на кореспонденция и посещения при Брайвик.

Това означава, че той ще може да се среща с роднини, приятели и журналисти под контрола на полицията, съобщава вестник „Афтенпостен“.

Още по темата

„Много хора вече се обърнаха към адвокатите на Брайвик с молба да се срещнат с техния клиент. Част от молбите бяха изпратени директно в затвора и дори лично до Брайвик“, каза за изданието адвокат Турд Йорден.

Той съобщи, че сред тези хора има такива, които лично се познават с обвиняемия в тероризъм, а също и такива, които до 22 юли не са били чували за него, но по различни причини искат да се срещнат с него.

Самият Брайвик според адвоката му е положително настроен за предстоящите посещения, но моли тези, с които не се познава лично, да обяснят причините за исканата среща.

Андреш Брайвик се намира в блока за особено опасни престъпници в затвора Ила, където е създадено най-високо ниво за сигурност. Затворниците там имат право на едно свиждане седмично под наблюдението на служители на затвора. За наблюдение могат да бъдат използвани и специално оборудване или куче, пише още изданието.

Брайвик има желание да дава интервюта, като желае да се срещне с представители не само на големите медии, но и с блогъри с консервативни възгледи. Брайвик обаче е поставил условието неговите интервюта да не се цензурират и да не се редактират.

Главният секретар на норвежката асоциация по печата Пер Едгар Кокволд призова журналистите да се откажат да взимат интервюта от Брайвик преди процеса срещу него, посочва РИА Новости.

Трябва да си идиот и морално сляп, за да не разбираш какъв удар ще бъдат тези интервюта за роднините на жертвите от двата терористични акта, обясни Кокволд.

77 са жертвите от двойния терористичен акт на 22 юли. Първо пред комплекса правителствени сгради в центъра на Осло, където се намира офисът на премиера, стана експлозия, при която загинаха осем души.

Няколко часа по-късно престъпникът стреля в младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя. Бяха убити 69 души.

Още при първите разпити Брайвик призна, че е извършил терористичните актове, но не се смята за виновен.

Психиатрите обявиха Брайвик за невменяем.

Процесът срещу него ще започне на 16 април 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Брайвик е един от многобройните ***-националисти, който е изключително удобен именно за настоящата система и елити в Зап. Европа. Той е "лястовицата", която да отвлече внимането на средностатистическия, лапащ мухите европеец, поднасяйки му лесно обяснение за неговите социални, политически и икономически проблеми. Буржоазята ги умее тези работи от време оно -когато настъпи криза да канализира гнева на масите в удобната националистическа посока и да отклони вниманието от себе си:)Фашизъм:)
41
5
 
16
 
! Отговори
ined преди 12 години
Свобода за Брайвик, българско гражданство и неограничено количество муниции.
40
8
 
6
 
! Отговори
7 преди 12 години
абе какво го дават тоя *** изчезвай бе ***
39
4
 
5
 
! Отговори
RR.NN преди 12 години
BREIVIK E PURVATA LIASTOVIVA KOIATO SE NADIGA SRESHTU MUSLIMANITE KOITO NI ZALIVAT S GADBANATA SI RELIGIA, MANTALITET I OTNOSHENIA. TAZI RELIGIA TREBVA DA SE ZABRABNI SUS ZAKON.KOITO ISKA V EVROPA DA MAHNE BURKITE I SHALVARITE. AKO NE ISKA ARABSKIAT SVET E GOLEM. TAM DA SI HODIAT. IDVAT V EVROPA, NE PRIEMAT EZIKA, RELIGIATA I ZAPOCHVAT DA NALAGAT TEHNATA. VIJTE FRANCE, LONDON, GERMANIA..IMA MESTA SE EDNO SI V LIVAN. I STROIAT DJAMII KATO ZA POSLEDNO. SRESHTU TOVA SE BORI BREIVIK!!!
38
0
 
3
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Да не би тезхните съдии да са учили в България право или да са карали стаж тук, че са прихванали навиците от нашите псевдосъдии?!!
37
6
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Уникално глупави хора има тук. Че и питат защо "сганта" не си стояла по родните места:). Ами нали ако я няма "сганта" няма да има кой да прави БВП-то на тези страни в момента. В една Англия всички позиции от сервитьори и миячи, през заварчици и шофьори, та до лекари, ай ти-та и инженери се заемат преди всичко от чужденци. Чужденците са тези, които работят, а местните мързелуват.Вярно е, че това създава и проблеми-етнически и политически, но не може да прибираш само позитиви и да щракаш с пръсти;
36
3
 
17
 
! Отговори
демокраст толерастов преди 12 години
А бе едно не разбирам!Цялата тая *** що не си стои по родните страни,ами се навира по белите държави,развява си исляма и се бърка в живота на хората!?Да си оправят собствените държави и там да живеят!Аман от "модерни европейци",дето умират да се интегрират с арабески и ***!!!
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-бомбастичното му интервю се очаква да е за АЛ ДЖАЗИРА , ако му позволят да използва някои помощни средства .... като изкуствена тор !
34
8
 
3
 
! Отговори
ринго преди 12 години
тоя *** не осъзнава какво е направил а сега и трибуна ще му дадат разните драскачи.Ако не е прелятата кръв от емигрантите в норвежка нация генетичните израждания досега щяха да ги превърнат в нация на *** а не в нация на арийци за каквато претендира Брайвик.Генофонда на скандинавците е изключително обременен близките бракове в миналото пък и сега ги довършват.
33
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Андерш Брайвик е избил ***,които по традиция с чужди пари са си правили купонче,а не е влязъл в училище или детска градина да избива невини деца!Мислете малко дали е луд!
32
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Голяма радост!За журналистическата пасмина от ЛЕШОЯДИ И МАРОДЕРИ.
31
4
 
18
 
! Отговори
иоп преди 12 години
Ало хора! Още ли има тук неразбрали защо Брайвик изби толкова хора!Човекът не е луд. След като години наред се е опитвал да направи нещо и да спре заливането на страната му с АРАБИ,след като многократно се е опитвал с нормални политически средства да направи нещо накрая е стигнал до извода,че това е единственият начин.Не,че го оправдавам,не е това начина, но така казано е рабираемо.И отива на АРАБСКИЯ младежки конгрес и избива колкото може повече АРАБИ. А полицията не си дава зор да го спре?
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Велик Ариец е Андерш Брайвик!
29
6
 
8
 
! Отговори
От 21 преди 12 години
Юдео-масоните и *** са и в този сайт!Написах истината и веднага почнаха да реват!Всеки ден ни се поднася фалшиви герои свързани с *** и ***!Буш,Обама,Путин,Меркел,Блеър,Саркози дори вечния Ким,които убива,а сега и синът му всеки ден севернкорейския народ,а Адолф Хитлер и Брайвик са злодеите!Е нали знаете,че победителите пишат историята,а не победените!Обаче повечето вярвате,че всичко,което хвърчи се яде-телевизия,радио,интернет,вестници,книги,учебници,все е пълно с фалшиви герои!
28
4
 
18
 
! Отговори
хххл преди 12 години
Във всяка *** махала по един такъв герой. Оръжието и боеприпасите подарък.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз не харесвам марксисти, ама да ги избиеш не е начинът...
26
2
 
5
 
! Отговори
@21 преди 12 години
"че еврейската манипулация ни залива всеки ден по всякакъв начин да отрече един велик човек като Адолф Хитлер,които е имал за цел да прочисти,ако не света то поне Европа от *** като евреи,***,хомосексуалисти и ***!"Такива простаци като теб служат само и единствено на юдео-масоните както ги наричаш. Чул ли си нещо за ревизионистите - професори историци ор цяла Европа които преразглеждат историята. Според ревизионистите Хитлер никога не е правил прочистванеи и това са само митове за демонизиране на загубилите войната. Според ревизионистите няма нито едно доказателство за прочистване. Отговор на техните твърдения засега няма от официалните историците - просто мулчат по въпроса, но затова пък в почти цяла Европа преразглеждането на историята се наказва със затвор и скоро такъв закон ще се въведе в България.
25
12
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Ей, ***, за такова нещо в нормална, цивилизовна държава щеше да влезеш в затвора!!! *** - щял да ми "лайк"-ва Хитлер. Изчадие си и ти като него!!!
24
6
 
4
 
! Отговори
ахмед преди 12 години
Така както ни мразите, скоро ще ни молите за избавление от *** ви събратя. Така че, внимавайте какво си пожелавате кухи кратуни
23
7
 
3
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
Светът, в който живеем е много сбъркан. Как е възможно някакви прихопати да стават медийни звезди и да им се обръща толкова много внимание, че и някакви хора да ги интересува какво имат да кажат?!? С тези права на човека минахме всякакви граници. Затова извращенията и психарията ще стават все повече и повече. Друго си е било едно време - някой е вреден за обществото - пребиват го публично с камъни, оставят му някъде главата за назидание на другите и това е.