Брайвик шизофреник – норвежците са възмутени

"Масовият убиец е оправдан, такова нещо може да се случи само в Норвегия"
Обновена: 1 дек 2011 12:54 | 1 дек 2011 12:54, Елка Василева
109
Брайвик шизофреник – норвежците са възмутени
Снимка: Reuters

Възмутени от твърде милостивото наказание или съзиращи твърдо отричане на идеологическите мотиви в действията му, норвежците са разделени в отношението си към съдбата, която очаква Андерш Брайвик, освободен от съдебна отговорност, след като изби 77 души, предаде Франс прес.

Двамата специалисти психиатри, които имаха задачата да направят експертиза на извършителя на най-кървавото деяние в Норвегия от Втората световна война насам, онзи ден огласиха заключението си: 32-годишният крайнодесен екстремист страда от параноидна шизофрения.

Оттук следва, че присъдата му най-вероятно ще го отведе в психиатрично заведение, където ще му бъде оказана нужната помощ, вместо да лежи в затвора.

Откакто това стана ясно, дебатите в Норвегия не стихват. Най-ярки са реакциите в интернет.

Още по темата

"Най-жестокият масов убиец в света е оправдан. Такова нещо може да се случи само в Норвегия", пише интернет-потребител на сайта на таблоида "Верденс ганг".

"Брайвик е параноиден шизофреник и не носи отговорност - същото сигурно може да се каже и за Хитлер и Сталин", реагира норвежка в Туитър.

На улицата реакциите са по-умерени. "Само един луд би могъл да извърши подобно деяние. В правовата държава има психиатри, които трябва да се произнесат и ние трябва да уважаваме мнението им", казва 55-годишен мъж.

Според допитване на радио и телевизия Ен Ар Ко, направено веднага след огласяването на експертното заключение, 36 процента от норвежците смятат, че въдворяването на Брайвик в психиатрично заведение е правилното съдебно решение, докато 48 на сто са на обратното мнение.

"Тъжно е, че толкова много хора виждат в изводите на психиатрите извинение, а не обяснение", отбелязва норвежка гимназистка.

"Дали ще е затворен в психиатрия или в затвора, няма значение, стига да не е на свобода. Той обаче сигурно е бесен - смяташе се за мислител, а го обявиха за луд", казва нейна приятелка.

Брайвик приел зле решението на психиатрите, казва прокурорът по случая. "Той като че ли не е готов да приеме заключението им и се чувства обиден", допълва прокурорът.

Беше малко изненадан, но същевременно каза, че очаквал най-лошото, сподели пред АФП един от адвокатите му.

Питайки как човек с умствено разстройство може да планира такова деяние в продължение на години, а после и да го осъществи, дясната популистка Партия на прогреса, в която преди време Брайвик членувал, поиска нова психиатрична експертиза.

Повечето други партии изразиха доверие в съдебната система.

"Съдът е този, който трябва да съди, а не политиците", заяви премиерът Йенс Столтенберг от Норвежката работническа партия.

Тази партия бе сред основните мишени на ислямофоба Брайвик. Той я обвинява в заиграване с мултикултурното общество, което го отвращава.

Повечето от адвокатите на оцелелите от трагедията и на семействата на жертвите увериха клиентите си, че е малко вероятно масовият убиец един ден да бъде освободен.

"Фактът, че Брайвик е обявен за неспособен да носи съдебна отговорност, не променя кой знае какво. Той ще остане затворен, при това за дълго", отбеляза вчера влиятелният в. "Афтенпостен".


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тази световна 'империя" няма нищо свято и хубаво.Къде няма бруталност и насилие по света.Самите американци избиват десетки хиляди хора когато нападат 1 държава.Света е сляп за едно а с широко отворени очи за друго - параноичната шезофрения. И после кажете че живееме в справедлив ,демократичен свят. Не,ние живеем в параноя и измама.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За душевността на днешните българи, най-вероятно си повече от прав.Но за нарочността на прибирането и тежкостта в норвежката Аркам - и ти си чист нашенец!
104
3
 
4
 
! Отговори
igor3 преди 12 години
:D Както винаги братята българи си избиват комплексите чрез някакви коментари, и се доказат като расисти.Брайвик е побъркан мозък и съвсем нарочно искат да го тикнат в психиатрията, защото условията там са по тежки от затворите им, и защото искат да му убият самочувстивието, което има.Но понеже много от вас не са виждали чужда култура и не могат да разсъждават, си оставят националистическите си мнения както винаги. По се радвам че иа и такива, които са явно с по широк светоглед и мислене.
103
0
 
7
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Не съзнавал,как не!Много добре си съзнава,и другите го знаят това,проблема е,че в Норвегия на тоя човек му е писнало от ***,но политиците се заиграват с толерантност и интеграция,и той се чувствува предаден!Не одобрявам тази касапница,в никакъв случай,но когато политиците не са на място,стават и такива неща!Тази трагедия изобщо не е случайна!Изобщо!
102
2
 
6
 
! Отговори
хм преди 12 години
какво се учудват хората че бил невменяем..то тва беше ясно, кой нормален човек ще направи това което той направи?? определено не е със всичкия си
101
4
 
7
 
! Отговори
банкер преди 12 години
Това ако се беше случило в БГ щяхме да кажем "Е само в нашата СКАПАНА държава може да се случи подобно нещо". Да ама не. ... Трябва да се върне смъртното наказиние без право на помилване или измъкване, което да се прилага в подобни на този случай. Защото този убавец и 3 години да изкара в психиатрия ще излезе и ще направи пак простотията, но този път ще утрепе повече хора ....
100
9
 
8
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Този *** абсолютно заслужава публично смъртно наказание, а не лечение.
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100% че Брейвик е запланувал, че заради огромната толерантност в Норвегия ще го оправдаят.Това още повече доказва че толерантността е нещо ненормално.
98
5
 
37
 
! Отговори
брейвикстън преди 12 години
Давайте го Брейвик насам към *** - ще има бая работа за вършене..... Много от *** тук само той ще ги излекува. Трябва да му причисляват и стажанти, които успешно да му наследят занята. Колко бързо само всичко ще си влезе в релсите, ... идея си нямате. :-))
97
1
 
15
 
! Отговори
Varnenec преди 12 години
аз си мисля друго... по законите на Норвегия максималната присъда можеше да е 10-15г затвор. Така те реално го заковават цял живот в психиатрия, където съм убеден, че няма да е по-различно от норвежки затвор.
96
0
 
3
 
! Отговори
Филип преди 12 години
Не се очудвам от решението на норвежкото правителство.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми хареса мнението на жената направила сравнение с Хитлер и Сталин. Действително според мен Хитлер нещо е му е хлопало дюшемето. По тази логика трябва ли да бъде реабилитиран пред обществото. Не съм защитник на Хитлер, но е интересен повод за размисъл. Двама луди, единия упрекван и до днес, другия упрекван, но сякаш диагнозата "параноидна шизофрения" снема голяма част от вината му, защото той не съзнава.
94
4
 
21
 
! Отговори
Mr. Truth преди 12 години
Да живее Европа, Западната Демокрация, Целият им Капиталистически Гнусен Строй и Съдебната им Система!!! ОЛЕ! Имам чувството 4е живеем в един свят в който всичко е на обратно! Трагедия!
93
1
 
4
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
94 не си прав. Тук не стигат дори до съд!
92
0
 
27
 
! Отговори
SS преди 12 години
''Най-жестокият масов убиец в света е оправдан. Такова нещо може да се случи само в Норвегия"-да,да така казва,защото не е чувал за нас!!!
91
6
 
19
 
! Отговори
Д! преди 12 години
Не съм чела коментарите до тук, но ако някой е предложил преди мен да го вземем под наем този тип за няколко месеца докат' поизтреби малко от "братята", ще подкрепя.
90
1
 
35
 
! Отговори
3aek преди 12 години
Човека не е луд според мен , но е нормално да го обявят за такъв . В затвора едва ли ще оцелее много , освен това ще има страшно много поддръжници из цяла Европа . В лудницата ще бъде само сред луди , няма да има външен достъп до него и могат да си правят каквото искат с него . Нали знаете - с какъвто се събереш , такъв ставаш . Рано или късно наистина ще полудее .
89
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа ще бъде изядена от уродливото си отроче-лицемерна псевдодемокрация. Пуснаха всякакви *** и *** да им смучат парите и да им се..т на чистия и подреден живот,а сега не знаят как да се измъкнат. Ориана Фалачи предрече това падение- началото на края.
88
2
 
13
 
! Отговори
Клара преди 12 години
До 89То В Бг нали сте много вред.Усили чалгата , завърти кючека и се напии до козирката
87
10
 
10
 
! Отговори
ffffffffff преди 12 години
В Норвегия зимата почти няма слънце, а лятото няма нощ, там почти всички са изкукали.