Масовият убиец от Осло вече ще може да дава интервюта

Андерш Брайвик поставя условие да не го цензурират
Обновена: 9 яну 2012 14:54 | 9 яну 2012 11:25, Елка Василева
65
Масовият убиец от Осло вече ще може да дава интервюта
Снимка: Reuters

Норвежецът Андерш Брайвик, който на 22 юли уби 77 души при двоен терористичен акт, от утре ще може да получава писма, да се среща с посетители в затвора и с журналисти.

Стотици са вече представителите на медиите, изразили желание да вземат интервю от най-известния терорист в Норвегия, съобщават норвежките медии.

Днес изтича срокът на забраната, наложена от норвежкия съд, за получаване на кореспонденция и посещения при Брайвик.

Това означава, че той ще може да се среща с роднини, приятели и журналисти под контрола на полицията, съобщава вестник „Афтенпостен“.

Още по темата

„Много хора вече се обърнаха към адвокатите на Брайвик с молба да се срещнат с техния клиент. Част от молбите бяха изпратени директно в затвора и дори лично до Брайвик“, каза за изданието адвокат Турд Йорден.

Той съобщи, че сред тези хора има такива, които лично се познават с обвиняемия в тероризъм, а също и такива, които до 22 юли не са били чували за него, но по различни причини искат да се срещнат с него.

Самият Брайвик според адвоката му е положително настроен за предстоящите посещения, но моли тези, с които не се познава лично, да обяснят причините за исканата среща.

Андреш Брайвик се намира в блока за особено опасни престъпници в затвора Ила, където е създадено най-високо ниво за сигурност. Затворниците там имат право на едно свиждане седмично под наблюдението на служители на затвора. За наблюдение могат да бъдат използвани и специално оборудване или куче, пише още изданието.

Брайвик има желание да дава интервюта, като желае да се срещне с представители не само на големите медии, но и с блогъри с консервативни възгледи. Брайвик обаче е поставил условието неговите интервюта да не се цензурират и да не се редактират.

Главният секретар на норвежката асоциация по печата Пер Едгар Кокволд призова журналистите да се откажат да взимат интервюта от Брайвик преди процеса срещу него, посочва РИА Новости.

Трябва да си идиот и морално сляп, за да не разбираш какъв удар ще бъдат тези интервюта за роднините на жертвите от двата терористични акта, обясни Кокволд.

77 са жертвите от двойния терористичен акт на 22 юли. Първо пред комплекса правителствени сгради в центъра на Осло, където се намира офисът на премиера, стана експлозия, при която загинаха осем души.

Няколко часа по-късно престъпникът стреля в младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя. Бяха убити 69 души.

Още при първите разпити Брайвик призна, че е извършил терористичните актове, но не се смята за виновен.

Психиатрите обявиха Брайвик за невменяем.

Процесът срещу него ще започне на 16 април 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
дано греша ! преди 12 години
А това може да е удобен начин да го ликвидират...знае се кои...
21
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уважаеми забелязали ли сте,че във любимия ви юдео-масонски *** наречен 'Фейсбук' неможеш да харесваш Адолф Хитлер!?Това е едно от доказателствата,че еврейската манипулация ни залива всеки ден по всякакъв начин да отрече един велик човек като Адолф Хитлер,които е имал за цел да прочисти,ако не света то поне Европа от *** като евреи,***,хомосексуалисти и ***!Андерш Брайвик е поредния велик и чист европеец,които се опита да спаси Европа от лапите на комунисти и евреи!
20
2
 
9
 
! Отговори
eshk0 преди 12 години
"най-известния терорист" Пу *** .....
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трепането на *** (***) ,не е престъпление - а хигиена !
18
1
 
8
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
До 13:Нека да ти кажа аз как бих ти отговорил на въпросите. Има едно нещо, манталитет му се вика!!! Да кажем България е от 100 души. В началото всички учат работят... после един спира да работи и взима парички, като другите... другите го виждат и за отрицателно време почват, като него. Останалите, които все още искат да се развиват им е писнало да гледат как бездарници имат повече от тях и не им позвоялват да надграждат и решават вместо да наложат своето просто да напуснат страната :)...
17
6
 
10
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Еййй, браво! Разбира се ,че пича има право да говори .
16
9
 
4
 
! Отговори
един преди 12 години
Ей, че сте прости, да си правите майтап с човешкия живот!!! Само който не е губил по насилствен начин някого може да пише такива простотии и да хвърля с лека ръка възхвала към фюрера, Брейвик и други *** комплексари - ***.
15
3
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
не всички луди са в лудницата и ти си доказателство за това заедно с тези които са те подкрепили
14
6
 
2
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
Защо ли отмениха смъртното наказание ?
13
2
 
14
 
! Отговори
Марк до 8 преди 12 години
Подобно действие ще нанесе повече вреди отколкото ползи!Аз съм бял, хетеросексуален , мъж, християнини!Боли ме за това , което наблюдавамнастъплението на всевъзможни малцинствени групи, които все повече ограничават нашите права!Но съм настроен самокритично!Преди всичко вината е в нас самите:1. Защо българските жени не раждат? /И само моля ви се не ми обяснявайте , че причината е в бедността! Та нима богатите българи имат по много деца?!?/2. Защо не обичаме страната си и емигрираме?!?
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още един велик европеец след Фюрера!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя много лощо го изпуснаха, всички такива които стрелят в училища и на публични места се убиват на място за да не се занимават после с тях психолози и журналисти като автоматично ги обявават за луди, чудно как тоя мина метър. Този го обявиха за луд, после друга експертиза май го обяви за нормален но после бързо се коригира. Взички тия стрелячи имат много какво да кажат, затова ги убиват на място. "Трябва да си *** и морално сляп, за да не разбираш какъв удар ще бъдат тези интервюта за роднините на жертвите от двата терористични акта" - те сега за чуствата на родителите на жертвите се загрижили разбираш ли.
10
8
 
5
 
! Отговори
хе-хе преди 12 години
и какво толкова има да говори, изтрепал е 70 човека без причина, да гние до живот в пандиза и никой да не пита за него - това ще е най-голямото му наказание, ама нали хората искат зрелище ще се интересуват как, защо и т.н. и на тоя ще му пораснат спатиите.
9
11
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Не мога да ви разбера всички извратени садисти, които коментирате тук и подкрепяте този ***. Колкото и да не харесвате другите етноси, никой няма право да отнема човешки живот по един или друг начин. Става въпрос тук за хладнокръвно убийство на 77 души, повече от които много млади хора. Нито е забавно, нито е за подкрепа. Осъзнайте, че това е абсолютна трагедия. Страшно е. Супер жалки сте с положителните си коментари и подкрепа към това изчадие!!!
8
7
 
28
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Тука ако некой подобен се яви и изтреби половин ромска махала, ще го направят национален герой!!! Фатк!!! Който е съгласен +, който не е -
7
7
 
3
 
! Отговори
4 преди 12 години
да още един умопомрачен убиец при това масов,колко е зле норвежкото идиотче ама въобще не го осъзнава още,ще има време да се разкае за всичко до края на живота си в затвора,дано се осъзнае...
6
9
 
17
 
! Отговори
Rex преди 12 години
След време на този човек ще му издигнат паметник.
5
7
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
Малко прилича на бате Серго
4
13
 
3
 
! Отговори
хайдут преди 12 години
Нека да отида аз да му взема интервю.Проблема е ,че преди да почне да говори ще му ударя калъча.
3
4
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
хахаха, герой! :)