Предупреждение за цунами във Филипините след земетресение

Трусът е бил с магнитуд 6,8 по Рихтер
Обновена: 6 фев 2012 09:58 | 6 фев 2012 09:51, Елка Василева
3
Предупреждение за цунами във Филипините след земетресение
Снимка: Reuters

Земен трус със сила 6,8 бе регистриран тази сутрин в 3 ч. и 49 мин. по Гринуич край бреговете на Филипините, североизточно от островите Негрос, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Филипинското правителство издаде предупреждение за опасност от цунами в централните провинции след земетресението, предаде ДПА.

Най-малко петима души са загинали при труса в централната част на Филипините, съобщи Асошиейтед прес. Близо 30 души са безследно изчезнали. Трусът е разрушил десетки сгради и е предизвикал свлачища, които са затрупали десетки къщи. В няколко района е прекъснато електрозахранването.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология предупреди жителите на централните провинции, че има опасност от цунами след земния трус. Според института епицентърът е бил на 10 км дълбочина, край град Карлота, на островите Негрос.

Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан, базиран на Хаваите, посочи обаче, че няма опасност от опустошителни океански вълни, но призова населението на Негрос да се отдалечи от плажовете и да следи за нивото на водата.

Филипините са архипелаг с над 7000 острова, разположен в т. нар. огнен пръстен в Тихия океан, където се срещат тектоничните плочи и често предизвикват земетресения и изригвания на вулкани, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не пишете за земетресението в Иран от преди 2 дни
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми как няма да има десетки сгради разрушени. Те са от шперплат и картон повечето.