От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка

Превръщането му в герой съответства на ценностите на повечето руснаци
4 мар 2012 09:04, Елка Василева
205
От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка
Путин язди в южната част на Сибир. Снимка: архив, Reuters

Той се спуска с подводница до дъното на езерото Байкал, пилотира автомобил от Формула 1, лови кит с арбалет, лети с бомбардировач, упоява тигър в Сибир - Владимир Путин се прави на супермен, за да поддържа имиджа си на човек на действието, който си създаде през годините, пише Франс прес.

Руският премиер, който е големият фаворит за днешните президентски избори, направи всичко след идването си на власт през 2000 г., за да подхранва тази слава.

Бившият агент на КГБ първо наблегна на предпочитанията си към бойните изкуства: има черен колан по джудо, често сме го виждали в кимоно или костюм как събаря на земята противници при посещения в спортни зали.

Любител на ските, той кацна с хеликоптер на връх в Кавказ, за да изпробва пистите за Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи.

На 58 години той се захвана с хокей на лед, а няколко месеца по-късно тренира с легендите на този мъжествен спорт, като няколко пъти заби шайбата в мрежата.

Снимките му гол до кръста на кон, с пушка в ръка, на открито в природата, показаха на руснаците, че този мъж, преминал петдесетте, остава в отлична форма.

Телевизията редовно го показва как общува с диви животни, изстрелвайки упояваща стрела срещу тигрица, която според руската преса заплашвала журналистите, или арбалет срещу кит (за научна мисия) в надуваема лодка, люшкана от триметрови вълни в Тихия океан.

"Не ме е страх от нищо", отговори Путин на журналисти, които го попитаха за опасността от подобно излизане в открито море.

Видяхме го как гали полярна мечка (заспала), да слиза с подводница на 1400 метра под водата на дъното на езерото Байкал в Сибир, също и на рафтинг в района, както и да се гмурка, за да закрепи проследяващо устройство на гърба на белуга - китообразно животно, подобно на делфин.

Очевидно той се чувства еднакво удобно на моторна шейна в сибирската тайга и на Харли-Дейвидсън. Путин разви скорост 240 км в час на обиколка от Формула 1 в Санкт Петербург.

Но това, без съмнение, е по-малко впечатляващо от полета му с двуместен изтребител към Чечения или задачата му на втори пилот на самолет, който гасеше големите пожари през лятото на 2010 г. в Русия.

Най-зрелищен обаче бе полетът със стратегически бомбардировач със свръхзвукова скорост и пробното изстрелване на крилати ракети.

Путин прояви таланта си и в областта на изкуството. На благотворителен концерт в Санкт Петербург той посвири на пиано и запя "Блубери Хил" на Луис Армстронг.

Единствената известна картина, рисувана от него за половин час, бе продадена за 860 000 евро на благотворителен търг.

Една от малкото издънки на тази впечатляваща поредица бе гмуркането в археологически обект, откъдето Путин изплува с амфори. След като интернет потребители се усъмниха в това откритие, говорителят му призна, че става въпрос за калпава инсценировка.

От Путин Супермен до свети Путин има само една крачка, които някои вече направиха: от пет години секта в Нижни Новгород (в региона на река Волга) го почита като превъплъщение на свети Павел.

Без да стига толкова далеч, идеологът на Кремъл Владислав Сурков заяви, че Путин е "човек, когото Господ и съдбата са изпратили на Русия в труден период".

"Превръщането на Путин в герой съответства на ценностите на повечето руснаци. Професията на таен агент има романтична аура и Путин има героичен облик от народните приказки: той укротява диви зверове, бие се на татами, това е Царят закрилник!", казва политоложката Олга Мефодиева.

"Путин наследи немощния и възрастен президент Борис Елцин. Русия искаше мускули, тя искаше силен и деен президент", допълва Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с Българското име Владимир Путин . ИМАШЕ И ДРУГ Борис Елцин, явно сме на почит там.
141
1
 
34
 
! Отговори
do 141 преди 12 години
141:децата ти учат английски, и внуците ти ще учат английски - и то само при условие, че не учат китайски.СССР може и да го преживеят, но ССАЩ може и да не могат. Особено ако гледат злобно в паничката на съседа оттатък Черно море, а са се надупили на онзи от другата страна на океана.
140
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да наречеш 140 милиона руснаци че са слепи е да кажеш че Обама е закачил червена звезда на Белия дом
139
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то никой не се съмнява, че Путин ще спечели. В царството на слепите, едноокият е цар.
138
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предлагам на западно подкрепящите да изчакат до вечерта Путин като спечели , после да плюят и превъзнасят щатите колкото им сърце иска ахаххахахах
137
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлик никого не управлява, Уорлик си казва мнението. Управляват червените олигарси с руските пари.
136
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Путин прояви таланта си и в областта на изкуството. На благотворителен концерт в Санкт Петербург той посвири на пиано и запя "Блубери Хил" на Луис Армстронг.----------------- Хахаха! Това вече е гавра... И кога някой американски президент ще почне да се прави на шут, свирейки некадърно на пиано? :) Селски ***...
135
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ясно, няма да гласуват за офицер от ЦРУ, както правят американците. Работата в специалните служби не се счита за срамна в нормалните държави. Само Бай *** не го осъзнава и повтаря едни и същи мантри от 20 години насам. Затова ще те управлява Уорлик.
134
0
 
33
 
! Отговори
до 159 преди 12 години
Населението на Русия през 1992 г е 149 млн. през 2010 г. е 141 млн., в същото време само от Казахстан за последните 15 години близо 2 млн руснаци са се преселили в РФ
133
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
162Точно така. Когато гласуваш за офицер от КГБ, гласуваш за СССР на практика. Каквито избирателите, такива и управляващите.
132
0
 
34
 
! Отговори
до 143 преди 12 години
За кой друг да гласуват. Там хората също проумяха , че е по-добре да са с Русия отколкото да живеят по законите на шериата. В някой български селища за ДПС гласуват 100 процента, но това е част от демокрацията.
131
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Но пък точно рпавителството на Станишев и Гоце се похвалиха с Големия Шлем и щяха да заробят България за десетки години под руски газов и енергиен ботуш!
130
6
 
31
 
! Отговори
до 151 преди 12 години
Е не се изкривява, толкова си е. Намалели са с 5 милиона. А демокрацията , в сегашният и вид съществува от 60 години, така че не можеш да кажеш къде точно избухват революциите. Нали ти казах, че не ги разбираш нещата.
129
2
 
35
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Путин е президент - а не нашите костюмирани мърлячи - топ финансисти и други мързеливци
128
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дебелите хора са в изобилие в САЩ , дори и да не си ходил- погледни форуми и камери с американци - момичета на 20 години са дебели 2/3 от тях...----------------- И къде са тези форуми и камери? Ще ми покажеш ли?
127
3
 
34
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
Станишев няма нищо общо с комунизма. БСП не е антикапиталистическа партия. В България реално няма партия, която официално да е обявила, че е против капитализма, така че няма комунистическа партия. Затова спрете да наричате БСП комунисти, защото те не са комунисти и така само им правите безплатна реклама.
126
7
 
40
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Я,че то в Б-я не останали много плашипутарниците червени бе,десеттина човека тук под статията,сега и те като заминат за Сибир при путакът Путин бг населението ще рахатяса най-после,няма да има червени животни които да им пречат и дразнят.Там в Сибир плашилото от снимката им е подбрало същите като този измършавял кон превозни средства за горските им магистрали от камънак и трева,последното постижение на болшевишката технология в строителството на пътните артерии животинският свят.
125
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не съм поробен от САЩ. Избрахте станишев на по предните избори и НАТО не нахлу в България. Докато при един събития в Прага, съветските танкове си счупиха веригите да бързат да влязат в колоният.
124
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
148От тия 2 млн българи, 1.5 млн живеят извън България. Само в Испания са около 300 хил. Само в чикаго са около 50 -70 хил.
123
3
 
38
 
! Отговори
до 148 преди 12 години
Всъщност намалението на населението в Русия е много по-голямо, но статистиката се изкривява поради многото руснаци, които се връщат в Русия от другите съветски републики след разпада на СССР.Що се отнася до революциите, тях ги има навсякъде където е налице диктатура и псевдо демокрация :)