От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка

Превръщането му в герой съответства на ценностите на повечето руснаци
4 мар 2012 09:04, Елка Василева
205
От Путин Супермен до св. Путин има само една крачка
Путин язди в южната част на Сибир. Снимка: архив, Reuters

Той се спуска с подводница до дъното на езерото Байкал, пилотира автомобил от Формула 1, лови кит с арбалет, лети с бомбардировач, упоява тигър в Сибир - Владимир Путин се прави на супермен, за да поддържа имиджа си на човек на действието, който си създаде през годините, пише Франс прес.

Руският премиер, който е големият фаворит за днешните президентски избори, направи всичко след идването си на власт през 2000 г., за да подхранва тази слава.

Бившият агент на КГБ първо наблегна на предпочитанията си към бойните изкуства: има черен колан по джудо, често сме го виждали в кимоно или костюм как събаря на земята противници при посещения в спортни зали.

Любител на ските, той кацна с хеликоптер на връх в Кавказ, за да изпробва пистите за Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи.

На 58 години той се захвана с хокей на лед, а няколко месеца по-късно тренира с легендите на този мъжествен спорт, като няколко пъти заби шайбата в мрежата.

Снимките му гол до кръста на кон, с пушка в ръка, на открито в природата, показаха на руснаците, че този мъж, преминал петдесетте, остава в отлична форма.

Телевизията редовно го показва как общува с диви животни, изстрелвайки упояваща стрела срещу тигрица, която според руската преса заплашвала журналистите, или арбалет срещу кит (за научна мисия) в надуваема лодка, люшкана от триметрови вълни в Тихия океан.

"Не ме е страх от нищо", отговори Путин на журналисти, които го попитаха за опасността от подобно излизане в открито море.

Видяхме го как гали полярна мечка (заспала), да слиза с подводница на 1400 метра под водата на дъното на езерото Байкал в Сибир, също и на рафтинг в района, както и да се гмурка, за да закрепи проследяващо устройство на гърба на белуга - китообразно животно, подобно на делфин.

Очевидно той се чувства еднакво удобно на моторна шейна в сибирската тайга и на Харли-Дейвидсън. Путин разви скорост 240 км в час на обиколка от Формула 1 в Санкт Петербург.

Но това, без съмнение, е по-малко впечатляващо от полета му с двуместен изтребител към Чечения или задачата му на втори пилот на самолет, който гасеше големите пожари през лятото на 2010 г. в Русия.

Най-зрелищен обаче бе полетът със стратегически бомбардировач със свръхзвукова скорост и пробното изстрелване на крилати ракети.

Путин прояви таланта си и в областта на изкуството. На благотворителен концерт в Санкт Петербург той посвири на пиано и запя "Блубери Хил" на Луис Армстронг.

Единствената известна картина, рисувана от него за половин час, бе продадена за 860 000 евро на благотворителен търг.

Една от малкото издънки на тази впечатляваща поредица бе гмуркането в археологически обект, откъдето Путин изплува с амфори. След като интернет потребители се усъмниха в това откритие, говорителят му призна, че става въпрос за калпава инсценировка.

От Путин Супермен до свети Путин има само една крачка, които някои вече направиха: от пет години секта в Нижни Новгород (в региона на река Волга) го почита като превъплъщение на свети Павел.

Без да стига толкова далеч, идеологът на Кремъл Владислав Сурков заяви, че Путин е "човек, когото Господ и съдбата са изпратили на Русия в труден период".

"Превръщането на Путин в герой съответства на ценностите на повечето руснаци. Професията на таен агент има романтична аура и Путин има героичен облик от народните приказки: той укротява диви зверове, бие се на татами, това е Царят закрилник!", казва политоложката Олга Мефодиева.

"Путин наследи немощния и възрастен президент Борис Елцин. Русия искаше мускули, тя искаше силен и деен президент", допълва Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
7
 
35
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Супер заблуден си 135. Целият свят е поробен от САЩ и им сърбаме попарата на фалшивата демокрация. Ние сме колония на САЩ и ЕС в момента.
121
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаше статистика с колко са намалели руснаците за 20 години - около 5 милиона. Това прави под 5 процента от общото население. България за същия период е намаляла с два милиона души - около 25 процента. Добре ли е? До 146 - не ги разбираш нещата. Революции е имало във всички цивилизовани държави, даже и в САЩ.
120
8
 
39
 
! Отговори
Русофил преди 12 години
Да живее Русия, най-великата страна на света! Кат Русия няма втора, тъй велика на света, тя е нашата опора, тя е нашта висота!
119
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И накрая по стар руски обичай, всичко ще приключи с революция, гражданска война и няколко милиона жертви, а на бял свят ще се пръкнат 10-ина нови държави
118
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още един пример за демокрацията в Русия - над 300 избити журналисти за десетина години.
117
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
138Един пример за Демокрацията в Русия - в чечня 98% от гласувалите са гласували за ***.
116
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На война се убива. Както в Афганистан руснаците са убивали цивилни, деца, майки, жени... така се прави на всякъде. Войната уврежда войниците независимо от нацията. Нищо не доказваш с това, че еди кой снайперист нещо направил.141Децата ми учат български и внуците ми ще учат български. България е преживяла 2 империи, ще преживее и Империята на Злото - Русия.
115
13
 
36
 
! Отговори
До 135 преди 12 години
Децата ти ще учат турски май, но ти нямаш нищо против нали. А може би ти си си турчин, затова толкоз се дръзгаш
114
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а всеки десет години от 1970-та руснаците удвояват консумацията на алкохол. Държавната статистика показва, че днес 38 на сто от руснаците на възраст между 20 и 39 години страдат от алкохолизъм. Във възрастта между 40 и 59 години броят им скача на 55 на сто. Всяка година от отравяне от алкохол умират средно по 30 000 руснаци двойно повече от броя на загиналите съветски бойци в 10-годишната война с Афганистан през 80-те.
113
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
митрий Медведев реши да направи нов опит. На среща на правителството в средата на август той каза, че алкохолизмът се е превърнал в национално бедствие, тъй като на всеки мъж, жена и дете се пада еквивалентът на 18 литра чист алкохол годишно, или поне такива са данните от Националния институт за здравеопазване. Представете си за колко бутилки водка става дума и дъхът ви ще спре, каза Медведев на срещата
112
9
 
35
 
! Отговори
Да 135 преди 12 години
Прочете ли за снайпериста в Дойче веле дето убивал в Ирак майки с деца за кеф. Общо 214 жертви за няколкогодишна кариера. Не ми се търси текста сега, потърси си го сам. Но убийствата са елементарна работа от времето на Хитлер, та и сега за ЦРУ. Ако има демокрация в момента то тя не е в САЩ, а в Русия. В Европа демокрацията също постепенно се изпарява. Ти си доказателство
111
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Официалните данни тревобно показват, че в Русия около 5 млн. души са болни от алкохолизъм, а десетки пъти повече са тези които редовно злоупотребяват с водката. Според неофициални статистики 25% от тях са деца под 14 г.Злоупотребата с водката е причина за смъртта на 30% от руснаците и 15% от рускините годишно.
110
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
134Доста си дебилен. Я кажи кой е поробен от САЩ и кажи за кавказ и няколко страни там, дето изразяват любовта си към поробителя Русия чрез атентати.
109
8
 
40
 
! Отговори
Да живее преди 12 години
Да живее Путин, единствения който спира хамериканците да не поробят света и ликвидират различните, както ликвидираха индианците. Без Русия българите отдавна щяха да пишат на турски, което за бъдещето също не е сигурно. България като част от Турция, това се вписва в стратегията на САЩ
108
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поглеждам статистиката и там не пише, че американците са по-затлъстели от руснаците. Бил съм в Щатите, дебелите хора са рядкост, и то при положение, че имат много по-висок стандарт от руснаците.
107
1
 
34
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Да, ама не рита футбол (в работно време) и не си мие гуменките с маркуч.Така че нашият е по-ербап.А *** и тук и там - с лопата да ги ринеш.
106
1
 
35
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
не е бил номиниран за фудболист на годината нито за художник, не е такава кайана кат мен, а пък на тенис просто нема шанс !!!
105
4
 
33
 
! Отговори
за Русията с любов преди 12 години
ами бате да не си мислиш,че Путин управлява той просто е знамето на икономическите интереси както нащо Боко в цял свят си е така и като са генетично велики според *** защо не си намерят кой да управлява като в хамерика Китай Германия бомбите им все нямат аналог в мире ама и 1 тостер не са произвели дето да се продава в цял свят
104
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обама е съвсем уравновесен политик и никога няма да му скимне да се прави на какъвто не е - подводничар или ловец на тигри, като тоя кремълски ***.
103
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При рускините има такива ***, че американските дебели негърки бледнеят. Рускинята на 45 вече е ***, бялата американка и на 50 е като фиданка.