Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож

Джорж Цимерман е заподозрян, че е застрелял 17-годишния младеж
25 мар 2012 11:11, Елка Василева
245
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож. Снимка: Reuters

Хиляди американци участваха вчера в протести из цялата страна, предизвикани от убийството миналия месец на чернокож 17-годишен младеж, предаде ДПА.

Демонстрантите поискаха справедливост за Трейвън Мартин, застрелян от белокож в Санфорд, Флорида, на 26 февруари. Убийството разпали гняв сред афроамериканската общност, след като полицията в Санфорд обяви, че следствието не е открило достатъчно улики, за да арестува заподозрения извършител Джордж Цимерман, на 28 години, от испански произход. Цимерман е доброволец в квартален патрул и носи законно оръжие. Той твърди, че е стрелял при самозащита. Голямо жури ще решава на 10 април дали да му бъде повдигнато обвинение в убийство.

Вчерашните протести във Вашингтон, Чикаго, Тампа и Нашвил, чиито участници бяха в черни суичъри с качулки, както е бил облечен тийнейджърът по време на убийството, бяха предшествани предните дни от демонстрации в Маями и Санфорд, където се събраха 8 хиляди души, включително лидери за граждански права от цялата страна.

В петък хиляди ученици от 31 учебни заведения във Флорида напуснаха класните си стаи и се включиха в голям протест, а отборът по баскетбол "Маями Хийт" позира за снимка, като играчите му бяха с качулки в израз на съпричастност.

Президентът Барак Обама заяви в петък пред журналисти: "Ако имах син, щеше да бъде като Трейвън."

Като цяло протестите, организирани чрез Twitter и Facebook, преминаха мирно и тихо. Но имаше и крайни настроения. 68-годишен мъж бе арестуван, тъй като заплаши да убие шефа на полицията в Санфорд Бил Лий, който подаде оставка във връзка със случая. Сепаратистката групировка Нова партия на черната пантера обяви награда от 10 000 долара за главата на Цимерман. "Око за око, зъб за зъб", закани се лидерът й Михаил Мухамед, съобщи местният вестник "Орландо Сентинъл", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
До последния комента преди 10 години
Не съм 137... или там който беше, но искам да ти кажа, че коментара ти е меко казано ***. 2 години в Сибир няма да те направят албинос. Това са биологични промени. Или си изпуснал осми клас или още не си го карал, но ако си бил в него ще знаеш, какво е приспособление и видоизменение. Ще знаеш, че делфините са били космати, но тъй като космите с им ненужни, даже им пречат, в момента ги няма. И това е само пример.
138
0
 
0
 
! Отговори
до 137 преди 10 години
В такъв случай, ако *** живее в Норвегия, след известно време ще избелее, нали? А ти, чичо, ако поживееш в Ангола, ще се превърннш в черна, мазна печка?
137
3
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Аз симпатизирам на всички пролетарии - на чернокожите, натикани в гетата, на белите работници и служители, които губят работата си, заради алчни капиталисти, преместващи заводите в Азия заради евтина работна, симпатизирам и на азиатците, които са принудени да работят в нечовешки условия на същите тези мултинационални корпорации...Не виждате ли, че хората от различните раси имат общи проблеми и общ враг? Но ви тласкат по расистката спирала, за да ви настройват на расова,етн. и религ. основа - разделяй и владей е принципът, който следва световната олигархия!
136
2
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Защо чернокожите нямат своя голяма цивилизация от древността сме го предъвквали вече. Малко исторически и географски познания са достатъчни, за да се осъзнае, че Африка е ужасен в климатично отношение континент и с изключение на поречието на Нил и най-южната част на Африка, е невъзможно да се култивира земеделие. Без земеделие не може да се напарви следващата крачка - градската цивилизация!
135
1
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
И как точно липсата на определени гени пречи на чернокожите да развиват същите интелектуални умения, каквито и белите?! Няма ли примери на чернокожи, които стават лекари, учители, инженери?! Ако някакъв генетичен дефект им пречи да развиват подобни умения, то тогава не би трябвало да има и един единствен пример за чернокож, работещ наравно с белите интелектуален труд...
134
1
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
227, леле...ти направо ме разби. Гледал филмче по дискавърито:))..дотам стигнаха някои хора, че да ползват дискавъри-то като научен извор:))..че и да обосновават наукообразни теории:))Виж, учените отдавна са се произнесли за причините, поради които настъпват физиологични разлики между определени групи от хора /повтарям - ФИЗИОЛОГИЧНИ, А НЕ ГЕНЕТИЧНИ/ - климатичните условия са тези, които определят пигментацията на кожата, ширината на носа, форма на черепа....Условията на живот са определящи
133
0
 
3
 
! Отговори
до 240 преди 12 години
Абсолютно! Още по-жестоко е в Нигерия и Сомалия, там направо е опасно да си бял!
132
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са най-големите расисти! Който е бил в САЩ знае за какво пиша.
131
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
chernokoj no ne pishe dali e chovek ili prase
130
2
 
0
 
! Отговори
kap.LAKOV преди 12 години
BRAVO NA OTRYADNIKA ZIMERMAN,SHTE SE NAUCHAT HAMERISTANZITE .VZIMA VREME.BAI TOSHO PARVI POSTAVI OTRYADNIZI PRI KOMUNIZAMA ,SEGA VECHE GI IMA I V HAMERISTAN.DA JIVEE KOMUNIZAMA.
129
0
 
0
 
! Отговори
До Handel преди 12 години
Не, ти не си този, написал "Месия" и "Кралския фойерверк". Няма го млаута. Я кажи, като натиска клавишите и излизаха малки черни буквички, обогати ли се поне малко от получените знания? Недей го дава така наставнически, само ще спечелиш. Бъди здрав и знай, че това от екрана влиза в кратковременната памет. Докато онова от хартията има повече шанс да остане и да върши работа по-нататък.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се оправят Цимерманите и Негритяните най добре е белите да се дръпнат настрани и да оставят богоизбраните и последователите на тупак да се изпотрепят кйолкото до ушатото кокалесто *** обама да земе си седи на гъзъ че "Цимерманите печатат парата в САЩ и те са го назначили
127
6
 
2
 
! Отговори
Саня преди 12 години
Протестите са за това,че не е извършен арест на заподозрения убиец.Хората не искат нищо друго,а справедлив процес. Убитото момче не е било никакъв гангстер,а момче от средната класа,чиято единствена вина,че че е черен. Не е нападнал Цимерман,не е имало самозащита. Има запис на разговора на момчето с приятелката му по мобифона и запис на обаждането на 911 - т.е. две веществени доказателства. Въпреки това повече от месец не е извършен арест и това провокира протестите.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kraino vreme e da se varne robstvoto...na negrite svobodata ne im deistva nikak dobre!
125
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 12 години
Има едни дребнички чернички неща, наричат се букви. Та пишеш ги там на едно място и хоп... излизат ти разни информацийки за разни други неща. Те въпросният Джордж Майкъл Цимерман е дете на перуанка и бял американец от немски произход (около 30% от белите американци са с немски корени) и като дете е бил певец в католически църковен хор. Та за какви евреи бълнуват неграмотните БГ тикви не ми е ясно...
124
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо никой не протестира след като дрогиран *** прегази нашата балерина Полина Кадийска във Филаделфия? Или ако *** убие бял си е напълно в реда на нещата?
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига спорихте, за раси. Факт е, че има разлика в расите. онзи ден гледах филм по дискавари за неандерталците. Учените успяват да извлекат ДНК и установяват, че неандерталците са друг клон и разликата им с нас е като тази между нас и шимпанзето. После сравняват ДНК на съвременен човек и това на неандерталеца и ... Оказва се, че сме се чисвтосвали, неандерталците са били синеоки и руси с бяла кожа едри и почти двапъти по силни от нас, а ние по скоро черни. Оказва се, че най много гени на неандерталци има в бялата и жълтата раса, по малко в коренните американци. А в черната раса няма изобщо. От това се прави извод, че комбинацията на гени на съвремените хора с неандерталците са довели до развитие на интелигентността и трудоспособноста и съответно до бум в развитието на човечеството. Единствените които нямат и не са постигнали високоразвита цивилизация и нямат почти никакви културни постижения са ***, те нямат никакви гени от неандерталците. При бялара раса неандерталските гени са най много.Филма не беше расистки но изводите всеки с мислещ мозък може да си ги направи сам. Това не означава, че трябва да се избиваме като животни на расова основа. Но и научните факти не бива да се пренебрегват.
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цимерман доколкото знам е еврейска фамилия, може би е испански или немски евреин
121
0
 
3
 
! Отговори
do 222 преди 12 години
Статията наистина няма нищо общо с Джон Атанасов и Айнщайн точно толкова, колкото няма нищо общо с истината твърдението ти, че това, което е конструирал Джон Атанасов не е компютър!Компютър е и Z1, на Конрад Цузе, при това ПЪРВИЯТ! Точно толкова, колкото е компютър Правец 8 и Дел Латитюд, Сони Вайо и Епъл Айпад.По същата логика точно толкова е автомобил триколката, създадена през 1886 г. от Карл бенц, колкото и Мерцедес-Бенц SLR Макларън.
120
8
 
5
 
! Отговори
Негър преди 12 години
до 217Какво сега наскачахте срещу мен? Нищо лошо не съм ви казал, нито се заяждам с вас. Излишно е да си избивате комплексите от жалките си животи върху мен.