Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож

Джорж Цимерман е заподозрян, че е застрелял 17-годишния младеж
25 мар 2012 11:11, Елка Василева
245
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож
Хиляди в САЩ протестираха след убийството на чернокож. Снимка: Reuters

Хиляди американци участваха вчера в протести из цялата страна, предизвикани от убийството миналия месец на чернокож 17-годишен младеж, предаде ДПА.

Демонстрантите поискаха справедливост за Трейвън Мартин, застрелян от белокож в Санфорд, Флорида, на 26 февруари. Убийството разпали гняв сред афроамериканската общност, след като полицията в Санфорд обяви, че следствието не е открило достатъчно улики, за да арестува заподозрения извършител Джордж Цимерман, на 28 години, от испански произход. Цимерман е доброволец в квартален патрул и носи законно оръжие. Той твърди, че е стрелял при самозащита. Голямо жури ще решава на 10 април дали да му бъде повдигнато обвинение в убийство.

Вчерашните протести във Вашингтон, Чикаго, Тампа и Нашвил, чиито участници бяха в черни суичъри с качулки, както е бил облечен тийнейджърът по време на убийството, бяха предшествани предните дни от демонстрации в Маями и Санфорд, където се събраха 8 хиляди души, включително лидери за граждански права от цялата страна.

В петък хиляди ученици от 31 учебни заведения във Флорида напуснаха класните си стаи и се включиха в голям протест, а отборът по баскетбол "Маями Хийт" позира за снимка, като играчите му бяха с качулки в израз на съпричастност.

Президентът Барак Обама заяви в петък пред журналисти: "Ако имах син, щеше да бъде като Трейвън."

Като цяло протестите, организирани чрез Twitter и Facebook, преминаха мирно и тихо. Но имаше и крайни настроения. 68-годишен мъж бе арестуван, тъй като заплаши да убие шефа на полицията в Санфорд Бил Лий, който подаде оставка във връзка със случая. Сепаратистката групировка Нова партия на черната пантера обяви награда от 10 000 долара за главата на Цимерман. "Око за око, зъб за зъб", закани се лидерът й Михаил Мухамед, съобщи местният вестник "Орландо Сентинъл", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
8
 
8
 
! Отговори
Орфей преди 12 години
Ако ни нямаше *** ,кой щеше да ви издигне цивилизацията?
118
7
 
20
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Нормално,много станаха черните,а не работят.Впрочем,чудя се на янките,избиват индианците и заселват континента с черни .
117
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джордж Цимерман, на 28 години, от испански произход!!!!с тая фамилиика точно от испански произход ще е ...каква прекрасна новина еххх жалко ...можеше да са поне 4-5
116
6
 
10
 
! Отговори
до 195 негър преди 12 години
***, ако си в Африка- добре, но ако си в САЩ- какво се горещиш??Този Трейвън НЕ СЕ КАЗВА КАКВО е направил!Ако се е правил на *** с качулката и размахвал ръце и пръсти- знаете поведението им- трудно е.Като нашите ***, които НЕ СЕ подчиняват, налитат на бой, вадят ножове, блъскат с рамене- е, ако така СЕ Е ДЪРЖАЛ НА полицай???....Няма рас, а ДЪРЖАНИЕ, ПОВЕДЕНИЕ.
115
4
 
13
 
! Отговори
Ей преди 12 години
Законите на Флорида защитават ДОБРИТЕ хора. На сред улицата мажеш да застреляш всеки който е на по-малко от 1 метър от теб и те заплашва или посяга към джоба си. Няма значение дали е въоръжен или не. Полицая има още по-големи права. Няма случай на бит или дори нападнат полицай, както ежеднивно се случва в България. Маймуните не се съобразяват със законите и си получават безплатен оловен сувенир. Сега понеже не могат да обвинят полицая в убийство, ще се опитат да го обвинят в расова омраза.
114
9
 
17
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Фалшивият и насилствен брак с ***, наложен на американския народ от многобройните американски фанатици (навремето християнски, днес либерални) няма да изтрае дълго. Всеки който има очи вижда, че черните са чуждо тяло в основаната от бели и населявана предимно от бели Америка. Несъвместимостта им е очевадна и привидната хармония се поддържа само благодарение на жестоките наказания за всеки, дръзнал да посочи, че царят е гол. Но един ден ще избухне и ще бъде страшно.
113
13
 
2
 
! Отговори
Негър преди 12 години
Само в Африка петрол и диаманти, които ще стигнат да ви купим и продадем 5 пъти. Белите още си мислите, че можете да колонизирате и да експлоатирате до безкрайност, но не е така. Расата ви застарява и намалява с бързи темпове и скоро като станете малцинство в собствените си държави предполагам, че се се досещате в какво положение ще изпаднете. Ще усетите сами цялата "демокрация" и "цивилизация", с които ни тормозите от няколко века. Европа ще се превърне гето, и ще ни работите за филия хляб.
112
2
 
1
 
! Отговори
Мацан преди 12 години
Тука верно пишат уникално прости пръчки! Скъсах се от смех! хаха!На един Цимерман му било еврейско име, на друг Атанасов Джон му измислил бинарното смятане, на трети - пак той компютър му измислил... хахаха! мани, мани!Как още не са посочили и комунистите като подбудители на расовата ненавист...? хохохо!
111
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прекрасната Америка е населена с какви ли не... Даже има Цимерман с испански произход. Сигурно ще се намери някой Бьорнсон с мароканско потекло...***, като осерат нещо, престават да бъдат от "еврейски произход".
110
1
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
186, естествено че ще има скандал - на куките не им е работа да пребиват някого. Най-малкото не са правосъден орган.
109
2
 
9
 
! Отговори
ЛОША РАБОТА преди 12 години
Много *** в тая Америка бе ? Дали и те полудяват, като видят железо за вторични суровини ?
108
2
 
8
 
! Отговори
Astarot преди 12 години
Който не е гледал "The bonfire of the Vanities", нека го гледа. Сценарият е 1 към 1 с тази случка. Убиваш негърче гаменче при самозащита и го изкарват цвета на чернокожата младеж...Мисля че, идеята на филма беше дошла от друг подобен случай, който доведе до седмици размирици в ЛА - Убийството на Родни Кинг. *** се напила и пребила жена си, качила се в колата и тръгнала да бяга от кукита. Набарали го и му метнали един бой, ама някой взел, че ги снимал. И ето ти скандала :)
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до181, браво, че си избягал от БГ. и без това са ни доста психопатите.
106
3
 
5
 
! Отговори
ДО177 преди 12 години
***, по-добре да изчезнеме от планетата от колкото да съжителстваме заедно с вас!
105
5
 
12
 
! Отговори
vhrtr преди 12 години
Цимерман като му видиш физиономоята и разбираш, че не е от испански призход, а си е чист мексиканец. браво на агента - тук всички *** все си търсят правата. ако минеш по пешеходната пътека на зелено ще те смачка с колата си и ти обясняват, че си му наручил правата, защото е черен. в костко се пререждат и когато им направиш забележка, пак ти обясняват за нарушаване на права. да ги таковам у черните маймуни - като *** са едно към едно
104
11
 
5
 
! Отговори
Негър преди 12 години
След 20-30 години, белите и христяните ще бъдете малцинство. ***, арабите и азиатците ще сме мнозинство, включително в Европа и САЩ. Така че се гответе за това, което ни правехте на нас през последните 300 г. - робство, експлоатация, унижение, расизъм, насилие, лишаване от права...
103
2
 
3
 
! Отговори
edna преди 12 години
Mnogo sa nagli , kato maymunite sa. Te sa diskriminatorite v US , a zloupotrebyavat s rasata ...
102
3
 
5
 
! Отговори
Handel преди 12 години
Понеже обясних, че става въпрос за латино, а не евреин, неграмотните бг тикви са почнали да правят негативни гласувания (не че знаят какво означава "негативно"). Абе, тикви, "Цимерман" не е еврейско, а чисто немско име и означава "дърводелец". Ама на една тиква к'во да и обясняваш...
101
4
 
3
 
! Отговори
УУУУУУУ преди 12 години
И какво толко,един *** по-малко
100
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГЛЕДАМ КАКВО СТАВА ПО СВЕТА ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЪМ УБЕДЕНА ,ЧЕ ХИТЛЕР Е БИЛ НАПЪНО ПРАВ И ДАНО ПО СКОРО ДОЙДЕ НЯКОЙ НОВ КАТО НЕГО