Филипинците са най-религиозният народ в света

На другия полюс са скандинавците и източноевропейците
18 апр 2012 11:45, Елка Василева
8
Филипинците са най-религиозният народ в света
Процесия в столицата на Филипините Манила. Снимка: архив, Reuters

Филипинците са най-религиозният народ в света - противно на скандинавците и хората в държавите от бившия източен блок. Това показва публикувано в сряда проучване на изследователи от САЩ, според което колкото е по-възрастен човек, толкова повече вярва в Бога, предаде Франс прес.

Държавите с най-много вярващи често са католически, най-вече развиващи се страни. Тук спадат също САЩ, Израел и Кипър. Това сочи доклад на Чикагския университет, озаглавен "Вярата отвъд времето и държавите", разработен въз основа на международни анкети в 30 страни през 1991, 1998 и 2008 г.

"Винаги" са били вярващи около 94 на сто от филипинците. Следват чилийците с 88 на сто и американците с 81 на сто. На другия край в класацията са германците от бившата ГДР с 13 на сто и чехите с 20 процента.

Най-атеистични според проучването са скандинавските държави и тези от бившия източен блок (без Полша). Най-голям е делът на атеистите сред германците от бившата ГДР - 59 на сто, които никога не са вярвали в Бог. Франция е на 9-о място с 24 на сто. Вярата в Бога намалява навсякъде освен в Русия, Словения и Израел.

Тя обаче се засилва с напредването на възрастта. Средно 43 процента от запитаните от 68-годишна възраст нагоре са убедени, че Бог съществува, срещу 23 процента сред хората на 27 г. и по-младите.

"Вярата нараства с приближаването на смъртта", коментира авторът на доклада Том У. Смит, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Тези неща и светските закони ги покриват. Изключая прелюбодеянието, защото за разлика от "бог" (т.е. попа, дето ламти за влияние) , на светската власт не й дреме кой къде го пъха.
5
2
 
0
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Кой ти каза не убивай,не кради,не прелюбодействай,не лъжи ? Не говорете глупости!
4
0
 
1
 
! Отговори
Judge Dredd преди 12 години
"Филипинците са най-религиозният народ в света" = Най-много религиозно промити мозъци."Религията е отрова" - Мао. Любимият ми цитат относно религията на този комунистически лудняк.Религиите са едно, от най-страшните неща случили се на човечеството. Поредният инструмент за налагане на контрол чрез промиване на мозъци и терор.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
религията е опиум за народите
2
7
 
18
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Затова са и най-бедните ! Арабите също щяха да бъдат като тях ,но са късметлии,че имат петрол ! Религията води до закърняване на мозъка !
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук спадат също САЩ, Израел..........................................................Четох до тук и се отказах.Точно САЩ и Израел да ми ги дават като пример за религиозни някак си не върви.Колко беди и проблеми докараха тези 2 фалшиви държави...Иначе религиозни хора си има на всякъде, в което няма лошо, стига тази религиозност да не граничи с лудостта.