Сделката "Саркози-Кадафи": АЕЦ – свободни БГ медици

Разкритията ще се появят по страниците на сп. "Енрок"
30 апр 2012 18:53,
59
Сделката "Саркози-Кадафи": АЕЦ – свободни БГ медици
Сесилия, тогава Саркози, слиза от самолета при освобождаването на българските медици. Снимка: архив Булфото

Атомна електроцентрала за Муамар Кадафи срещу свободата на българските медици, задържани в Либия по обвинения за заразяване с вируса на СПИН на либийски деца - такава тайна сделка е била договорена между Франция и Кадафи през 2007 г.

Това пише френското издание "Енрок", като се позовава на поверителни документи. Разкритията ще се появят по-подробно в печатното издание в сряда.

Те изваждат наяве тайна, която настоящият френски президент Никола Саркози укрива вече пет години, посочва изданието.

Мнозина във Франция си задават въпроса какво е обещал Саркози на Кадафи в замяна на хуманитарния му жест. Още в деня на връщането на медиците в България френските Зелени обвиниха Саркози, че е купил снизходителността на либийския лидер с опасна стока - атомната мощ, припомня авторът.

От пет години Саркози отвръща на тези подозрения все по един и същи начин - няма никаква тайна сделка, нищо не е предлагано скришом.

Сега обаче списанието твърди, че е получило достъп до поверителни дипломатически документи, които разкриват какво е било договорено през юли 2007 г., когато бяха пуснати медиците.

Още по темата

Всички документи противоречали на версията на Саркози, който сега се бори за преизбиране.

По онова време Кадафи е знаел, че Саркози има нужда от победата от освобождаването на медиците, за да блесне на международната сцена. Ловко той поискал от французите оръжия и атомна централа.

Документите разкриват, че Париж е приел да му ги достави, ако освободи българите и палестинеца Ашраф.

Франция първа е предложила на Либия на 17 юли 2007 г. споразумение чрез посланика си в Триполи. Текстът включвал въпросите, които Саркози и полковникът обсъждали преди това по телефона, като борбата с тероризма, незаконната имиграция, сигурността и ядрената енергетика.

Три дни след това Кадафи отговорил на френското предложение за споразумение, но качил мизата. Той искал от Франция да подпише специални споразумения в областта на отбраната и на ядрената енергетика, включващи "доставката на атомна централа".

Либийският лидер пратил по този начин послание на Саркози, че иска ядрена енергия и ракети и че ако тези искания бъдат удовлетворени, това ще натежи в бъдещите договорки между двамата.

Париж обаче поставил едно условие пред на ядреното споразумение - Кадафи да освободи сестрите.

Българските медици бяха освободени на 24 юли 2007г. Успехът на преговорите е тотален. Кадафи приема медиците да бъдат върнати в България с френски президентски самолет, на борда, на който е бившата съпруга на Саркози - Сесилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
бенцион крик преди 12 години
то не е и човек да ни направи добро... пак го плюем, в най-добрия случай може да го забравим... е, нормално ли е, кажете ми ??? голяма злоба, голяма работа.... що? щото е помогнал на сестрите ни и е излъгал евентуално онзи *** кадафи? за това ли? *** сте, ейййй......
36
1
 
3
 
! Отговори
за 52 преди 12 години
На лъжата краката са къси,ако крие Сарко ще изгори.Ще видим каквоще каже съда
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тези"медици" ни струваха милиони благодарение на"хубавото"и некадърно Наде.Наказани за СПИН -не но за к*рвалък-да.
34
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е грешно белия човек да изпързаля чернилката.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха! Как са го метнали ***... Не стига, че не получи АЕЦ, но му е*аха майката като на улично псе. Е, така става с тези, които се правят на голяма работа.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искал е Кадафито ядрен реактор,но Президентката на АРЕВА/за ядрена енергия на Франция/отказва да подпише,Сарко я сменил веднага.Тя говори по телевизията и това ,ако е верно е страшно.Но има политици като Кушнер които магат да кажат как са нещата и истината.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политиката е мръсен занаят. Но едно е да обещаеш, второ и трето - да го изпълниш. Ако е искал атомна централа, вероятно е искал на по-късен етап Либия да стане атомна държава и да има атомен арсенал...Явно е започнал да излиза извън контрол и не са му били достатъчни онези по 5 християнки, които след лекциите му приемаха исляма.Като прибавим и желанието му за обединяване на тази част от Африка под негово ръководство, резултата е на лице.
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадафито е пристъпник и си получи заслуженото.България сеотказа от дълга който имаше Либия към нас, заради медиците и платиха 150милиона долара за тях.Саркози е ловък политик и ако е играл с Кадафито лошо.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе, да. Какво общо има Наркози с медиците в Либия???
28
5
 
21
 
! Отговори
ичо преди 12 години
Защо плюете Саркози за доброто, което извърши за нашите медици? Какво ви интересува, какво е обещал на ***? Да обещаеш е едно, а да го свършиш - съвсем друго. Неблагодарници сме и за това никой не ни помага!
27
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Саркози, че е освободил нашите медици, защото България нищо нямаше да направи. А то и на плъха му се обещава сирене за да влезе в капана, но това не е нешо лошо ... Хубавото е че Кадафито сдаде багажа
26
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно е действал.Изпържил го е за да освободи нашите.Естествено има ли нормален човек който да вярва,че ще му дадат на тоя психопат атомни бомби и реактор?Позорно е,че нашите политици направиха едно голямо нищо за свойте сънародници-кога ли са можели да правят нещо различно от крадене,лъгане и мързелуване.Имам чувството,че в България най-долнопробната тиня се бута в политиката и после резултата е налице.А и онези медици са за бой.Кво правят в тая *** страна пълна с диваци?
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая грозотия и к...а,жена му да не го е оставила?То плъховете първи напускат ПОТЪВАЩИЯТ кораб!
24
10
 
15
 
! Отговори
RE : Мухар ал Акбар преди 12 години
Приятелю , няма безплатна софра !Саркози има заслуга за "спасяването" на т.н. невинни медици толкова,колкото и за изгряването на слънцето сутрин.Злите езици говорят , че цената на свободата на тези "невинни" е цената на либийския дълг от татово време - около 550 МЛН долара + подарък за Франция на БГ Концесии в ЛибияПиша "невинни" - защото съм виждал снимки в Нета на една от тези жени (тази с физиономия на вампир) в компанията на араби на яхта - ..а алкохола от портокали ??всичко има ЦЕНА !
23
11
 
1
 
! Отговори
SIN PRIVARJENIK NA K преди 12 години
*** za SARKOZI,dva za jena mu i malko *** za bat BOIKO kadeto snte varne parite ot LIBIA.
22
15
 
44
 
! Отговори
Мухар ал Акбар преди 12 години
Абе ей ***,ако не беше Саркози,българските медици още щяха да са в либийските затвори.Само може да сме му благодарни за това .А какво е обещавал на Кадафи е съвсем различно от това какво му е дал
21
6
 
12
 
! Отговори
Гери преди 12 години
В такъв случай, би трябвало да има и сделка между България и Саркози. Каква е тя? Приятелството си е приятелсто, но сиренето...
20
7
 
18
 
! Отговори
tosh преди 12 години
не разбрах кога атомните централи са станали толкова евтини, че могат да бъдат давани безплатно за единия имидж на международната сцена. Да не би аз да съм твърде беден и някой са твърде богати?
19
20
 
19
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Чифутският *** Сарко съсипа една цветуща страна. Тепърва ще му се търси сметка...
18
7
 
6
 
! Отговори
юри преди 12 години
Всичко написано е от направление: поквара н.а съзнанието на българите