Сърбия рязко надясно с Николич

Надеждите за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар
21 май 2012 10:00,
185
Сърбия рязко надясно с Николич
Сърби празнуват победата на Николич Снимка: Reuters

Изненадващият обрат на президентските избори в Сърбия е коментиран от чуждите издания. Бившият краен националист Томислав Николич стана новият сръбски президент, отбелязва в. "Гардиън".

Надеждите на Сърбия за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар със загубата на втория тур на досегашния президент Борис Тадич. Това бяха поредните избори в Европа, на които от власт беше изхвърлен досегашен лидер.

Изходът от изборите противоречеше на допитванията преди втория тур и на очакванията на Брюксел.

Този изход може да обрече Сърбия на период на политическа парализа, тъй като десен президент ще трябва да съжителства с доминирано от лявоцентристко правителство.

Преди това парламентарните избори в Сърбия също дадоха смесен резултат, при който няма ясно открояващи се мнозинства. Тадич не успя да спечели трети мандат, но все още може да стане премиер, ако неговата Демократическа партия успее да "скърпи" парламентарно мнозинство.

Още по темата

Но това пък ще продължи безкрайната борба между държавния глава и премиера в Сърбия, предупреждава вестникът.

Победата на Томислав Николич на втория тур на изборите беше изненадваща и хвърли съмнения върху това дали страната ще се придържа към пътя си за членство в ЕС или ще започне да гледа все по на изток към Русия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Победата на Николич предвещава и по-втвърдена позиция на Сърбия по въпроса за регионалното помирение, в частност с Косово. Николич вече заяви, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако признаването на Косово бъде поставено като предварително условие, припомня вестникът.

Николич поднесе изборната изненада в Сърбия, но увери, че  резултатите от вота няма да повлияят пътя на страната към Европа, отбелязва в. "Монд".

Тадич пък предупреди, че напускането на този път ще е трагична грешка за страната, допълва изданието.

Италианският в. "Република" припомня, че Николич преди четири години започна да изповядва по-умерени и по-благосклонни към европейската интеграция позиции, така че завоят на Белград надясно не трябва да поражда чак такова безпокойство.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 85Как да ни харесват, като Г. Димитров като председател на коминтерна искаше да прави Македония отделна държава, ние бяхме с Германия, когато Тито развиваше партизанско движение, ние бяхме с руснаците когато Тито им отвори границите и си пътуваха и работеха където им кефне, ние бяхме с американците, когато бомбардираха Белград.....Комшия и роднина неможеш да си избираш и най голямата глупост е да се караш с тях!!!
59
4
 
8
 
! Отговори
Азиланто преди 11 години
какво казват братята немци за ФИЯТ ? " FIAT-Feler In Alle Teile " Или на български казано " Грешка във всички части " . Само *** би си купил такъв автомобил !
58
19
 
14
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Браво на Сърбия ! Българи като стадо овце.
57
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука някои хора още броят ФИАТ за кола, Боже, Боже...Щел;и сърбежите да имат соларен парк... Като го построят, ще говорим. Само да те светна, че те нямат дори АЕЦ и загубиха дори излаза си на море, толкова са "умни"А китайските "трошки" не ги мисли - имат големи планове и като нищо ще ги осъществят.
56
5
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 11 години
Ти май нещо си чул-недочул, кви 2 млрд Е бе *** , чуваш ли се ? И освен това само да те осведомя , че най-големия соларен парк на балканите е в северна България , а инвестицията от Корейците е огромна !
55
7
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
И къде ще ги продават тия строшени фиат-ове? В африка ли, щото в европа са много малко *** които биха си взели фиат:)))
54
9
 
22
 
! Отговори
азиланто преди 11 години
Най лицемерните *** в цялата Слънчева система,по лицемерни дори и от гърците,ето това са братята сърби ! Отначало.......О,братко,ооо бугарче ,ела да пиеме кафоооо,....а,после ти забива с усмивка ножа до дръжката и го върти злобно ! От 23 години живея сред сърби,имам приятели турци,гърци,власи,албанци,но нито един сърбин ! Долно *** племе !
53
7
 
9
 
! Отговори
gomor преди 11 години
*** били прости и тн.Защо ФИЯТ инвестираха 1 000 000 000 Е в тая *** държава а не в райската градина Б-я, а сега се канят да направят и най-големия соларен парк в света пак с чужди около 2 000 000 000 Е?*** сме ние кито терпим разни *** да ни управляват.Евала на националистите - "Един човек, една партия, една ОТГОВОРНОСТ"!!!
52
9
 
19
 
! Отговори
mhm преди 11 години
Всеки интелигентен българин не трябва да обича сърбите които не веднъж са ни забивали нож в гърба! Съжалявам и тези, които са фенове на сръбската музика!
51
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Волен Сидеров, единственият достоен БГ политик! Да живее николич, да живее лю пен! МОЩЕН *** ЗА ГЛОБАЛИСТИТЕ!!!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито те за нас ...
49
4
 
9
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
е друго си е да ти промиват мозъка с петолъчки цял живот и да пееш на химна "Москва е с нас и в мир и в бой"... ама и ти не си виновен, режима е тежко нещо, не всички издържат.
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Препоръчвам на сърбоманите да пообиколят Сърбия (а не само да ахкат и охкат на Калемегдан). С изключени яна Белград и донякъде Войводина (там хората са по-скоро унгарци, отколкото сърби), всичко тъне в разруха и простотия. Само да обърне внимание на колите и въобще МПС-тата по пътищата и ще му стане ясно.
47
9
 
11
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Няма случай в историята, когато ние да сме направили нещо добро за сърбите.
46
10
 
13
 
! Отговори
Веско преди 11 години
Тези са ултра *** народ :)Има нещо успокоително в цялата тази просотия ... има и по-големи *** от нас на тази планета :)
45
2
 
5
 
! Отговори
Messi преди 11 години
62 e "хлапе" на 37 години, *** !
44
4
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
хлапе си. какво толкова. ще пораснеш.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве стига сте обръщали темата, какво спорите, сега за или против Сърбия, па останете неутрални, споко, обърнете внимание на новината, не се търсят мнения, то за това има футбол и най-вече волейбол да си леем агресията и да бием някого, важното сега е да се буди нацията, да носим думата, ако щете, както са правили хората от революционното движение преди освобождението, защото сега пак се борим да паднат окови, да гласуваме за Волен
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
62 е хлапе също.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изгубихте си още един ден от живота в в писане на глупсоти.