Сърбия рязко надясно с Николич

Надеждите за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар
21 май 2012 10:00,
185
Сърбия рязко надясно с Николич
Сърби празнуват победата на Николич Снимка: Reuters

Изненадващият обрат на президентските избори в Сърбия е коментиран от чуждите издания. Бившият краен националист Томислав Николич стана новият сръбски президент, отбелязва в. "Гардиън".

Надеждите на Сърбия за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар със загубата на втория тур на досегашния президент Борис Тадич. Това бяха поредните избори в Европа, на които от власт беше изхвърлен досегашен лидер.

Изходът от изборите противоречеше на допитванията преди втория тур и на очакванията на Брюксел.

Този изход може да обрече Сърбия на период на политическа парализа, тъй като десен президент ще трябва да съжителства с доминирано от лявоцентристко правителство.

Преди това парламентарните избори в Сърбия също дадоха смесен резултат, при който няма ясно открояващи се мнозинства. Тадич не успя да спечели трети мандат, но все още може да стане премиер, ако неговата Демократическа партия успее да "скърпи" парламентарно мнозинство.

Още по темата

Но това пък ще продължи безкрайната борба между държавния глава и премиера в Сърбия, предупреждава вестникът.

Победата на Томислав Николич на втория тур на изборите беше изненадваща и хвърли съмнения върху това дали страната ще се придържа към пътя си за членство в ЕС или ще започне да гледа все по на изток към Русия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Победата на Николич предвещава и по-втвърдена позиция на Сърбия по въпроса за регионалното помирение, в частност с Косово. Николич вече заяви, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако признаването на Косово бъде поставено като предварително условие, припомня вестникът.

Николич поднесе изборната изненада в Сърбия, но увери, че  резултатите от вота няма да повлияят пътя на страната към Европа, отбелязва в. "Монд".

Тадич пък предупреди, че напускането на този път ще е трагична грешка за страната, допълва изданието.

Италианският в. "Република" припомня, че Николич преди четири години започна да изповядва по-умерени и по-благосклонни към европейската интеграция позиции, така че завоят на Белград надясно не трябва да поражда чак такова безпокойство.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
17
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
ние какво спечелихме от *** и педалския ес а ????
99
4
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
До 155 - Е нема що - Сърбия така си е "удвоила" територията, че сега нема излаз на нито едно море - може би имаше в предвид Югославия - *** тя вече не съществува :)
98
4
 
3
 
! Отговори
do 159 преди 11 години
Доста елементарно разсъждение!
97
10
 
14
 
! Отговори
До Нов Световен Ред преди 11 години
За Сърбия има два пътя (както и за България) - или в Европейския съюз, или в Съветския съюз. Новият Световен Ред може би трудно приложим, но Старият Световен Ред е истинското зло - там ли искаш да се върнеш?
96
14
 
25
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 11 години
Братя сърби, не ви трябва никакво "интегриране" в Европа !Сърбия е имало много преди някой от така наречените европейски държави ..."Интегриране в Европа" означава казано на *** език ПОРОБВАНЕ от богатите европейски държави на по-бедните и по-малки.Новият Световен Ред е огромно зло, което ще приключи с фатални последици за цялото човечество.Глобализмът е съществена част от Новия Световен Ред.Той обезличава, асимилира и обрича на изчезване по-малобройните народи като сръбския и българския.
95
17
 
35
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 11 години
ПРАВИЛЕН ИЗБОР НА БРАТЯТА СЪРБИ !Ако бяха избрали другия -- Б. Тадич -- който е американско ***, и обещаваше райски живот, когато Сърбия влезе в ЕС и НАТО, той щеше да направи Сърбия това, което е сега България -- тежка мизерия, отчаяние и безнадежност.Сега, въпреки икономическите трудности -- не забравяйте, че Сърбия води четири войни -- положението там пак е по-добро от българското. Средната им заплата е 400 евро -- два пъти по-висока от българската.А сега Русия ще им помогне, в това няма съмнение. Сърбите са най-голечите русофили, в цялата си история никога тази страна не е била против Русия, за разлика от България. И затова руснаците ги уважават и обичат далеч по-вече отколкото нас българите. И с право, ние сме продажници, Въртим си *** към този, който е по-силен, или ни прилъже с по-вече келепир.
94
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Направи впечатление, че въпреки различията изборите бяха културни, без взаимни обвинения! А ББ,който не хареса вота в Кюстендил обяви, че бил "купен"! Щом като премиерът повтаря медийни заглавия и установява, че няма закони и изборите са "купени", то какво остава за гражданите!Прави също впечатление, че"Ню Йорк Таймс" рупорът на амер. политика веднага заговори за "втърдяване" за сръбските интереси в Косово и подкрепа на интересите на Русия!Не е ли намеса във вътрешните работи!Непрекъснато ръчкат
93
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбия, подобно на Унгария, е в много тежка икономическа ситуация и фалит и победата на фашистите на Николич, както и на Урбан в Унгария, не е изненада. По-интересно е какво ще стане с границите на Сърбия и Косово, както и с бунтовете на албанците в просръбска Македония.
92
1
 
5
 
! Отговори
gomor преди 11 години
до 9030 000 дка. - 1 000 мегавата. Това е проекта. И никъде не съм писал "най-голям на балканите" а най-голям в света. Първо се научи да четеш.А на кой и къде ще продават фиат им драме на ..а, колкото на мен ми дреме за китайските коли на Гришата. Важни са инвестициите, работните места и да върви търговията.
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе професори забравяте ли кой ни подари т.н. "Македония" и тя ни е дар от "сръбските братя" в кооперация с нашите продажни *** , които обичат повече Русия , отколкото собствената си държава , както казва 148 вие сте за лагери !
90
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сърбите както и македонците и гърците се изживяват за нещо повече от съседите си.Колко им е културата на сърбите(младите) може да се види всяко лято по морето.Такава липсва.Държат се като хуни алкохол ,викове и надменно отношение към нас включително и от жените им.Жалкото е както уточних ,че това са младежите им така ,че нищо добро не ги чака .Крайният им национализъм работи срещу тях.
89
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбите са славянски *** , които никога не са били нищо самостоятелно , поддържаше ги СССР изкуствено ,но някак си това че всички се отцепиха от тях не можа да ги убеди , че не стават за нищо и те решиха да правят война след война , докато не ги наказаха и сега продължават да ги наказват , но явно акъла още не им е дошъл в празните кратуни. И много моля , който познава българската история да не лъже , че сърбите са ни братя , те не са направили нищо за нас НИКОГА , само са ни пречели.
88
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ОТ ПРИШТИНА ДО ТОКИА...ХИХИХИ...!
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спира ме , че не знам в коя точно хралупа си се забил *** нещастен , ако все пак си търсиш боя , излез и крещи на улицата , това което си казал по долу м, заължително ще захапеш бордюра !
86
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ТЕЕНКИИУУУ ПИИПАЛ ЗА РАЗОНУДА...БЕГАМЕСИ...!
85
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...У БЕОГРАДА Е ЦЕНТРАЛ ЦРУ...СА ПИЯТ КАВИЦУ И СЕ ДЕРАТ...!
84
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбите са народ с достойнство, и не се навеждат като бугаристанците на американците и западните измислени демокрации.
83
0
 
1
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Абсолютно си прав.
82
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
и по тихо..хиларка я цепи тиквата....!
81
5
 
3
 
! Отговори
@ 113 преди 11 години
Ако беше грък щях да ти кажа какви са гърците , сърбин да беше щях да ти кажа на тях къде са им слабостите , потурчен да беше щях да те подмина с погнуса , но понеже си българин бих ти строшил всички зъби , нищожество долно !