До края на 2012 без визи за Канада?

Пътят за отпадането им е влизането ни в Шенген
24 май 2012 15:30,
187
До края на 2012 без визи за Канада?
Снимка: Reuters

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
men преди 12 години
а тези канадците верно са го закъсали за евтина и проста работна ръка без много претенции и способности за мислене. имаше такава статия пред две три седмици из алтернативните американски медии ама аз мислех че става въпрос за африка и азия а той от къде изкочи зайко-байко.
40
8
 
4
 
! Отговори
до сащ преди 12 години
В САЩ не можеш да си купиш апартамент с кеш, ***.
39
1
 
3
 
! Отговори
цветангутан цветанов преди 12 години
доизмазваме вече. не остана много. дръжте се за палците като за последно. само още едни двайсетина и кусур години. и надувайте свирките както правим ние с Гусин Г-Старр("Калин Георгиев") за да предотрвратяваме престъпленията.
38
2
 
2
 
! Отговори
.... преди 12 години
I sega moje6 da otide6 tam,ako iska6 tolkova...
37
15
 
14
 
! Отговори
сащ преди 12 години
до всички плюещи:1. живея в УСА 2. имам си собствен доста добре развиващ се бизнес. 3. карам чисто ново бмв което си купик кеш. 3.живея в чисто нов апартамент с портиер който също си купих кеш. 4.дъщеря ми ходи частно училище. 5 в четвъртък в 9.30 сутринта все още си пия кафето и не бързам за никъде.всичко по-горе е постигнато с честен труд.аре ся разкажете ми как и в българия могада живея добре , макар и по-скромно, но без да се замесвам в далавери?
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
36Иди,*** за да видиш какъв секс те чака там.Америкените чакат такива *** като теб за да ги ***!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бОли ме шмайзера за Канада.Аз НЯМА да продам червената си лада за да замина за Канада(както пееше Георги Мамалев ).
34
3
 
8
 
! Отговори
dew преди 12 години
Безвизов режим с Канада не означава право да се стои в страната неограничено, нито пък право на работа. Само тези които нарушават законите биха могли да пребивават по-дълго от разрешеното. Между Канада и САЩ има граница. Тези без виза или право да отидат в С.АЩ, няма как да бъдат пуснати да се качат на самолета или преминат през друг граничен пункт. Единственото, което се спестява при безвизов режим е бюрокрацията, свързана с визите.
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Канада е огромна страна, правителството раздава и къщи без пари, само че никой не иска да отиде да живее там заради студа и вълците.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е много хубаво.Сума ти народ, най-вече младите и работоспособните ще се махнат от България.Тогава "щедрите" български работодатели дето припяват рефрена "Те в провинцията хората и на 400-500 са доволни ще трябва или да дигат заплатите или да фалират.Едва ли ще има някой навит да им бачка за невероятните им заплати.Излишно е да казвам ,че в Канада повече би получила и саката ***.Ама пустата българска алчност- ако за 4-5 години не е напред поне 10 милиона вика "ще фалирам".
31
1
 
24
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Няма как да забележиш- в България няма посолство на Канада.
30
5
 
16
 
! Отговори
РтН преди 12 години
С нетърпение чакам да се премахнат тези визи за Сащ и Канада поне спокойно да отидем в една цивилизована страна където социалните права на хората са на първо място!!!
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм забелязал канадския посланник постоянно да ни се бърка във вътрешните работи и да дава интервюта наляво-надясно, но явно е свършил много повече работа от мазньото Уорлик!
28
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам един познат в Канада, там е вече 18 г. Преди това беше в Австралия 5 г. Тук беше тонтехник, не беше богат, ама и не се скършваше от работа. Беше весел, купонджия, скъсвахме се от смех с него. У Канада мие коли вече 15 г. Пак не е богат, даже за там си е под средата, само дето жена му е доволна, че са там. Той обаче вече нито се смее, нито купонясва. След бачкане има сили само да се изкъпе и да заспи пред телевизора. Даже не си е идвал тук, щото нема време и кинти...
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само тъпите американци се правят на ощипани и не искат да ни махнат визите. Но имайки предвид че гледат на нас, като на аборигени - това е нормално...
26
0
 
1
 
! Отговори
Nadev преди 12 години
vij ti kanadskite injeneri i architekti kakvi hubavi zakachalki za flagove sa napravili!!!!!!! ne sa kato balgarskite injeneri i balgarskite architekti, deto slagat bg znameto samo na edin kol.....
25
0
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Не всички разбира се, само най-голямите тарикатчета, които още са на вълна селската БГ далавера.Единствения проблем с БГ визата ще е... времето на технологичната и изработка, като се има предвид, че системите са от 75-та, и че служителите ще са поредните връзкарчета мързеливи ***, за които най-важно е да не им нарушават спокойствието, докато търкат столовете на топло в кабинета.
24
15
 
4
 
! Отговори
Ежко Бежко преди 12 години
Мечтата на цървула - да бега в Америка! Сега и без виза - пей сърце!
23
2
 
5
 
! Отговори
РРР преди 12 години
Юруш на маслините...! Слава Богу *** не приемат на работа в Канада а и нямат толкова пари за билет до там :)
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E, ne vsichki v Montréal sme na social! Are sa! Ma, ako e udobno, da ne vavejdame vizi za kanadski grajdani, che ne znam koga mi izticha BG pasporta :)