До края на 2012 без визи за Канада?

Пътят за отпадането им е влизането ни в Шенген
24 май 2012 15:30,
187
До края на 2012 без визи за Канада?
Снимка: Reuters

До края на годината българите, румънците и чехите могат да се надяват на отпадане на визовия режим с Канада. Това обеща еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Европейския парламент.

Очаква се до лятото Канада да приеме ново законодателство, уреждащо въпроса с бежанците, което ще свали възраженията срещу чехите. Отава върна визите за тях, след като през 2008 г. беше наводнена от роми, търсещи политическо убежище.

За България и Румъния пътят за отпадане на визите минава през влизането в Шенген, посочи комисарката. Очаква се решение за това да бъде взето през септември от вътрешните министри на ЕС, а през октомври да стане ясно кога ще паднат бариерите.

Евродепутатите обаче не са чак такива оптимисти. Според тях има редица технически подробности, които канадците ще изтъкнат, за да запазят статуквото. Някои от тях говориха за неоснователни откази за визи, за да се поддържат те над нивата, които биха позволили отпадането на визовия режим.

Повечето от депутатите смятат, че Отава прилага дискриминационен подход към трите европейски нации, като третира гражданите им различно от останалите, което противоречи на европейските правила.

Те призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху канадските власти за решаването на проблема по време на течащите в момента преговори за споразумение между ЕС и Канада.

"Стоките не може да са по-важни от гражданите. Европейската комисия показва безсилие да осигури еднакво третиране на всички европейски граждани", възмути се румънският депутат Йоан Енчо.

Еврокомисията обаче заяви, че макар че поставя въпроса на канадските власти, не смята да го използва в търговските преговори, тъй като двете не са свързани.

Британските консерватори обаче защитиха Канада, настоявайки, че това е вътрешен проблем и че властите могат сами да решават кого да пускат свободно и кого не.

По същия начин и правителствата на България, Румъния и Чехия могат да решат да върнат визите за канадски граждани и никой не може да им го оспорва, посочи Дейвид Кембъл Банерман. Той заяви, че е работа на властите на тези три страни да убедят Отава.

"ЕС не е една държава и не може да върши работата на посолствата на отделни свои членки", каза той.

Неговият колега Джерард Батен даде за пример свалянето на британските визи, което наводнило Лондон с високообразовани хора, но и с престъпници.

"Това е безвизовата политика без подбор", каза той.

В полза на свалянето на визите се изказаха главно румънски, чешки и български евродепутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А съществуването на визови режими не е ли расистка политика в чист вид и дискриминация по признак, притежаван паспорт и/или финанси?
20
1
 
3
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Голям космет имаме, аз през ваканция ще пътувам по северна Америка.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Монреал е пълно с легално емигрирали българи и една голяма част от тях живеят на социални помощи + работа на черно (балканска тарикатщина), но и същевремено през лятото ходят в Куба на почивка. Това ествествено не остава незабелязано от властите... лесно се влиза в такива черни списъци, но излизането е почти невъзможно.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Данооооо! Една от големите ми мечти би се сбъднала още по-лесно тогава :)
17
15
 
15
 
! Отговори
До 7 Отвън преди 11 години
Еми аз същото го правя в Родината си ***. Явно си бил доста некадърен и не можеш да се реализираш тук. Такива родоизменници не ни трябват. Ти винаги ще си останеш един имигрант там. Камъка си тежи на местото. Живей си сред бетона в Лондон аз си предпочитам да си ходя всеки уикенд на планина, на езеро, на хижа, на риба...... Да се хвалиш, че харчиш по 2000 паунда в Лондон е като да се хвалиш, че харчиш 50 лева във Видин.
16
7
 
1
 
! Отговори
емир преди 11 години
Че то няма никаква граница между САЩ и Канада, даже не усещаш, че си преминал в другата страна, каква граница си видял между Детроит и Виндсор?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алооо Емиреее какво е тва изказване не, границите изобщо не са отворени към САЩ, освен за канадски граждани и то със съответно образование
14
4
 
24
 
! Отговори
към 9 кухата тиква преди 11 години
"Тъпите емигранти" там водят 200 пъти по-сигурен и спокоен живот на 10 000км от родната си страна
13
2
 
16
 
! Отговори
НЛО преди 11 години
Всичко ми откраднаха апашите -Дрехите, бельото и гамашите,Спомените, трудовата книжка,Чисто гол останах, като мишка.Станах луд, дъската ми захлопа,Ванкувър оказа се в Европа,Значи не е толкова далече,Казах си, приготвяй се човече.Ех, Канада, еех, Канада,ще продам червената си Лада,ще продам последната си риза,за билет до Монреал и виза.Българите там в Канада много са,стигнали са вече и до полюса,там са българските ескимоси,лесно се познават, те са боси.Както партизан за бой се стяга( моля никой да не се засяга ),в името на хляба и живота,ще притисна в мене патриота. Внимание: товарния влак за Канада тръгва на осми колковоз на 5 и 15, на 5 и 15 трагва товарния влак за Канада от осми коловоз.
12
4
 
5
 
! Отговори
1212 преди 11 години
боли *** самолетоносача като нямам пари да отида до там.
11
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До 7Фукльо нещастен!Апартаменти, скъпи дрехи, луксозни заведения и нощни удоволствия!Жалък си, невежество нищожно, щом това са ти ценностите!
10
3
 
33
 
! Отговори
емир преди 11 години
Това означава, че през 2013 в Канада ще живеят повече българи, от колкото в бойков мутристан. *** нямат възможност да пътуват зад океана, за съжаление в Канада ще емигрират само млади хора с поне средно образование. А пред вид, че няма граница между Канада и САЩ емиграцията наистина ще е голяма, тъй като безвизов режим за Канда отваря вратите и към щатите, а в САЩ, колкото и да си нелегален, ако работиш и плашташ данъци никой не те пита кой си , какъв си...
9
1
 
18
 
! Отговори
До Отвън преди 11 години
Мааалиии тва сигурно яко духаш човек:) ще ти се изсипят червата по полека.. луксозни ресторанти, дрехи за по 2000 паунда, два апартамента вЛондон, не забравяй че *** ти не е за един ден! Айде умната и със здраве!
8
1
 
32
 
! Отговори
. преди 11 години
до 7 : абе *** :) я се събуди малко :) не знам каква ти е целта с тея *** коментари да инкасираш само минуси , ама братле никой тука не ти вярва , а дори и нещата,които казваш да са истина, животът ще те научи , че скъпия костюм и парите не правят от *** човек :)
7
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Канада е великолепна държава. Бих зажиял там ако имах възможност ...
6
55
 
9
 
! Отговори
Отвън преди 11 години
Здравейте кукли!Фактът,че съм се реализирал и печеля навън,фактът,че притежавам два апартамента в Лондон,фактът,че при всяко излизане обличам дрехи за по 2000 паунда,а не като вас биташки дрипи за жълти стотинки,фактът,че се храня в луксозни ресторанти с превъзходна кухня,фактът,че се отдавам на скъпи разгулноразвратни нощни удоволствия,ме прави значим и възвишен.Плюя на *** като вас,чупещи снаги за по 290 лв на месец.
5
2
 
9
 
! Отговори
. преди 11 години
до 4 : може и да стане, няма да се плащат толкова детски и социални , няма да има цели *** квартали с милиони задължения за ток и вода, няма да има платени ромски гласове....при всички изброени неща,все пак мисля , че и те са хора и не са виновни за средата в която са отгледани и че им се позволява да правят каквото искат...решението е твърда ръка,но после ще пискат разни организации....ама иначе *** като ги обират и просят в техните държави , ги гонят обратно по БГ и Рум.....
4
3
 
10
 
! Отговори
ПРЕМЕСТВАМ СИ ГО! преди 11 години
ПРЕМЕСТВАМ СИ ГО ЗА ВТОРИ ПЪТ !
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 1И да заминат,мизерният ти животец няма да стане по-весел,нито по-богат от това.Да ти имам "мечтите" възвишени,светли и благочестиви!
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До края на 2012 ама по календара на марсианците тоест 4012г. :))))