България е новата мишена на терористите!

"Атентаторите са избрали най-слабото звено, спрели са се на България"
Обновена: 19 юли 2012 15:05 | 19 юли 2012 09:03, Елка Василева
189
България е новата мишена на терористите!
Снимка: БТА

Руски издания коментират експлозията в Бургас, отнела живота на израелски туристи - "един от най-шумните атентати в най-новата история на България", отбелязва "Росийская газета".

"Комсомолская правда" определя първата реакция в България като "обърканост и страх". "Лайтмотивът на всички местни новини" според вестника е превръщането на страната ни в "нова мишена за терористите", а "основната тема за разговор с роднини и познати" - "Чу ли за летището? Ужасна работа!".

"Хората в България не са готови да приемат новата, "терористична" реалност. Нищо не предразполага към подобни нагласи. Животът върви твърде плавно, твърде благодатна е земята, твърде галещи - слънцето и морето. Суровата правда на днешния свят, живеещ понякога на ръба на самоунищожението, досега бе нещо далечно за българите. Днес те може да се събудят в едно различно измерение. Тогава ще се наложи цялата страна отново да се учи да живее", предрича "Комсомолская правда".

Руското посолство в България и консулството на Русия във Варна не потвърдиха съобщенията за пострадали при атентата в Бургас граждани на федерацията, напомня "Комерсант".

"Това е провокация или нечия грешка. По последни данни никакви руски граждани не са търсили помощ в бургаски болници, не е имало граждани на Русия и сред пътувалите в автобуса", цитира изданието генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Семьонов, говорил пред РИА Новости.

Според Семьонов почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фокев също не потвърдил новината за пострадали хора от Русия.

"Израел обвини за атентата в България Иран и Хизбула", припомня в заглавие "Известия" изявления на израелски държавници. Експерти от еврейската държава изтъкват приликата в използвания метод между атаката в Бургас и "несполучливия терористичен акт в Кипър, когато бе арестуван представител на Хизбула", разказва кореспондент на радио "Комерсант ФМ" в Израел, цитиран от едноименния всекидневник.

Според местни аналитици атентаторите са избрали България, тъй като израелските туристи са се насочили към страната ни "след развалянето на отношенията с Египет и пълното им разваляне с Турция". "Второ, организаторите най-вероятно са избирали най-слабото звено. Спрели са се на България. Трудно е да посочим защо", забелязва репортерът.

"Израелските служби заявяват, че през януари са се опитвали да се свържат с българските власти и да ги информират, че имат данни за подготвяни терористични атентати на българска територия. Българите обаче отричат да са получили подобни писма.

Специалният съвет, който следи терористичната дейност в съседните държави, редовно предупреждава израелците къде не се препоръчва да пътуват. България нито веднъж не е била директно спомената в този списък напоследък", добавя журналистът, цитиран в "Комерсант".

"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (. . .) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи", пише "Московский комсомолец".

"Българското правителство обаче остави без внимание молбата на израелските власти. В българското Външно заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха", твърди вестникът.

Точно преди 18 години Хизбула взриви Еврейския център в Буенос Айрес. Атентатът от 18 юли 1994 г. взе 86 жертви, припомня "Московский комсомолец".

Терористите явно демонстрират сила или пък се опитват да дестабилизират още повече бездруго сложната ситуация в Близкия изток, пише "Биржевой лидер".

Бургаският атентат "може би е опит за въздействие върху Израел, който се държи настрана от събитията около Сирия, тъй като няма особен интерес да падне режимът на Асад. И някакви сили в стремеж да въвлекат Израел в този конфликт специално са избрали тази дата за атентата. За да хвърлят сянка върху Иран и неговия приятел Сирия", се казва в материала.

"Експлозията в Бургас е страшен удар по туризма в България", който е "сред най-доходоносните икономически сфери във всяка държава", подчертава изданието. "Инвеститорите на всички пазари" смятат според него атентатите за "непоправим форсмажор", тъй че сегашната атака може да удари със същата сила и българския пазар на недвижими имоти.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Ахил преди 11 години
Коментара ми е по-повод на случилото се с Доган вчера:Никой не отива да направи атентат с прашка /атентатите се подготвят/това всичко е един фарс.И този човечец Местан не си вярва колкото повече говори толкова повече бърка,явно и симпатизантите на ДПС са загубили дошерието ми.А тези зверове които се нахвърлиха само показаха на хората,какви *** са във властта безкруполни алчни човечета,но да не забравят че все някога се плаща ако не те децата им.
130
2
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Затова приватизираме БДЖ - да се борим с терористите
129
5
 
7
 
! Отговори
русия преди 11 години
Българите са мишена на гербористите
128
2
 
8
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Днес в Русия гр. Казан, Татарстан 2 атентати. Ранен мюсюлмански муфтий и убит заместител на него. Война продолжава.
127
1
 
1
 
! Отговори
aaa преди 11 години
dnes.bg, оправете си информацията - Тонко ФоТев, а не ФоКев!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
126
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е трудно да се посочи защо а може би са сбъркали автобуса и са търсели руски граждани за да може Русия да помогне на САЩ и Израел да се справят с терористите, израелци и руснаци на едно място и капана щраква да ама не.
125
2
 
3
 
! Отговори
Поаро преди 11 години
Заглавие в еврейския вестник"Хаарец""Нетаняху иска да обърне провалът на изр.разузнаване в България в повод да нападне Иран".Българските власти трябва да разследват доколко това е "провал"или какво.
124
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците първо да се справят с чеченците и тогава да приказват. Заглавието - пълна глупост. Атентат може да бъде извършен във всяка една страна на всяко едно място, независимо от мерките за сигурност.
123
2
 
5
 
! Отговори
xa xa komentar преди 11 години
kakva mi6ena ste be tikvi izduxani,ne nasazdaite strax v BG stanaloto stanalo bog da gi prosti zertvite sega trebva da se sabudiat spec sluzbite i da gledat ot druga strana ne6tata za6toto tazi letargia koiato e v BG tia e vinovna za slu4iloto se.
122
6
 
8
 
! Отговори
Bobo преди 11 години
Rusnazite da si gledat pianata nazia i samogonkata i da ne davat akul na horata . velikata sila s 300 evro zaplata na glava ot naselenieto...
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава статия,вчера израелски вестник писа,че Борисов е заявил,че предупреждението е вдигнато преди два месеца и не е имало ново от израелците.
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я па тоя!!! Значи безумната бедност и безработица ни носят щастие и радост? Затова трябва да ни избиват с бомбени атентати, че да ти падне сърце на място?
119
12
 
6
 
! Отговори
do 139 преди 11 години
на мен пък за първи път от доста време на сам ми хареса заглавието,дано само да е вярно,време е и българите да разберат,че има страдание по света,че така са се уяли и самозабравили,че представа нямат,че има хора по света,които страдат,иде видовден май и ще сложи край на дебелокожието на българите невиждащи по-далеч от носа,щом те са добре,значи всички са добре
118
1
 
4
 
! Отговори
Spacer до 150 преди 11 години
Поставянето на всички под общ знаменател е признак на ограниченост и простота. Къде си се хванал да коментираш неща, от които кратуната ти си няма никакво понятие. И споко...не те значим фактор, че ви забраняваме достъпа до български сайтове, просто сте жалки и смешни в опитите си да насаждате престави за дискриминация. Айде взимай налъмите и у банята , че много смърди вече...
117
10
 
11
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Според мен това е черна операция на МОСАД и няма замесени никакви терористи а агенти на МОСАД!Изказвам мнението си като свободен гражданин!Всичко се прави с цел да се започне война с Иран!Осъждам тази операция като поредното масово убииство на терористичната държава Израел и обявявам Израел за геноцид над палестинския народ,както и за масови убииства по цял сват!
116
1
 
2
 
! Отговори
@152 преди 11 години
За теб се досещаме, че нямаш много акъл в главата.. за турските служби обаче имам малко съмнения :).. повтарям.. само малко :)
115
3
 
10
 
! Отговори
@150 преди 11 години
В момента никой по добре от теб не оплюва турците..Продължавай в същия дух..А между другото.. според теб кой ще има най голяма полза от това което се случи вчера в Бургас.Не е ли именно Турция. А дали тя няма пръст. Вече знаем че хизбула и иран не поеха отговорност. Т.е., никой не е поел отговорност. Кой ли пък ще го е организирал това...?
114
5
 
4
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
Хубавото е, че не сме съседи на Сирия и няма нашите момчета да гинат във предстоящата войната срещу Сирия и Иран. Още много червени байряци ще се веят по вашите гробища, и това не е злобеене, а чиста реалност. Пантюркцизма си има цена.
113
5
 
15
 
! Отговори
Me преди 11 години
България - слабо звено :) Хе хе .. кой го казва. Присмял се хърбел на щърбел.Русия я скъсаха от атентати.. те ми говорят за слабост на БГ. Смешни журналисти..
112
2
 
2
 
! Отговори
Spacer до 145 преди 11 години
Къв си ти бе, ***? Кой ти дава право да мърсиш интернет пространството със смрадливи коментари?