Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's

Напитката причинява инфаркти, инсулт и рак, заяви Ево Моралес
Обновена: 1 авг 2012 21:42 | 1 авг 2012 21:30, Елка Василева
362
Боливия слага край на капитализма, забранява Coca-Cola и McDonald's
Ево Моралес с гирлянд от листа на кока. Снимка: архив, Reuters

Властите в Боливия обявиха, че на 21 декември 2012 година ще настъпи краят на капитализма. Правителството на страната реши от тази дата Coca-Cola и McDonald's да прекратят работата си в Боливия. Денят не е избран случайно – на 21 декември 2012 година настъпва краят на календара на маите, пише руският вестник „Комерсант“.

С решението на боливийските власти от 21 декември т.г. в страната се забранява продукцията на двете компании. McDonald's присъства в Боливия от 14 години, но за това време така и не можа да спечели любовта на боливийците. Що се отнася до Coca-Cola пък, президентът на страната Ево Моралес заяви, че изследвания са установили много високо съдържание на вредни съставки в напитката.

„Coca-Cola съдържа много вредни вещества, които предизвикват чести случаи на инфаркт, инсулт и рак. Освен това напитката е чужда на боливийската култура. По-добре да я заменим с нашия кайсиев сок“, каза той.

Властите са избрали специално датата 21 декември 2012 година, като тя по думите на боливийския външен министър Давид Чокенхуанка ще отбележи края на ерата на капитализма.

„Решението ще се изпълни съгласно календара на индианците маи и ще стане част от тържествата в чест на началото на културния живот. 21 декември е край на егоизма, на разделението. 21 декември трябва да стане край за Coca-Cola. Планетите се изравняват след 26 000 години – това е краят на капитализма и начало на комунитаризма“, заяви той.

В Боливия от две години се продава газирана вода, която е на основата на листата от кока. Тя се нарича Coca Colla (с две букви l). Етикетите на американската и на боливийската напитка много си приличат. След закриването на  McDonald's Боливия ще стане втората страна в Латинска Америка, в която няма ресторанти за бързо хранене на тази мрежа. Сега такива няма само в Куба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колата е вредна за здравето,но аз обичам да я пия.Замества кафето.Обичам да пия кола с резен лимон .Темата наистина е много е интересна.
303
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Ево, браво Моралес!доста хора използват кОлата да си чистят загорелите печки или да развиват ръждясали винтови съединения. колата разяжда мн серизно. нека някой да отрече това. колкото до МкД - гледайте едно филмче "Super size me".И преди янкофилите да са скочили - от американци е правено, спокойно. В него се вижда в какво се превръща, физически нормалне човек, консумиращ 1-2 месеца само и изключително продукти на МкД...после янките още да се чудят защо са най-тлъстите хора на планетата...
302
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 206 1 Mcdonalds в Денвър? Пълни глупости!!!!!!!!!!!!!! Че като гледам плюсовете има и много шарани дето се вързват.
301
19
 
14
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
Това ли е демокрацията , да забраняваш , а тези който обичат кола и Макдоналдц ? Само едно комунистическо *** може да постъпи така !
300
3
 
12
 
! Отговори
магив преди 11 години
Кола несъм пил от 3 год немам и намерение
299
9
 
9
 
! Отговори
Лоло преди 11 години
Хайде, червените *** бегом натам. Нямате работа в България. Можете да си вземете с вас и недеполитизирания член на БКП, генерал, доктор, каратист и нарко-дилър Бойко Борисов. Аз обещавам да не ми липсвате и да не плача за вас, ама никак!
298
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продуктите на Coca Cola са с много повече вредни вещества, от тези на конкурента им Pepsi. Имам и лабораторни изследвания на двете напитки. До там се стига, че българският представител редовно не слага захар в продуктите, а заместите като аспартам и фанилаланин. И това го имам на документ по месеци. Кока кола за България също трябва да я закрият.
297
0
 
7
 
! Отговори
bambissa преди 11 години
Щом са решили, че не ги желаят в страната си ок, но ми е интересно как със затварянето им ще сложат край на капитализма ....
296
3
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Дрогата кога ще я забранят ?!
295
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да ги забраняват, нека ги задължат да публикуват абсолютно всички съставки, които слагат в продуктите си. Тогава хората сами ще си ги забранят.
294
2
 
2
 
! Отговори
до с. преди 11 години
белугата е руска,и не я обичам,само за водката прая изключение-хехе,а по-големи *** от тия,дето се някои им е крив и ги гледаме по ТВ,разпасани и без вратовръзки,като руски комбайнери нема и да се родят повече-секретарите-пиклю си още,за да казвайш кой какъв е бил,щото освен плевнята и цв,други едва ли познаваш-бибитко НЕ БЕШЕ секретар и затова не го цитирам, а кво ще си сипя-рано ми е още-не съм като вас,битов алкохолик...впрочем ще си сипя едно перие-я виж ся в УИКИто кво беше,арееее
293
1
 
2
 
! Отговори
с.до 330 преди 11 години
Изпусна Белуга мацко!:)А пък секретарите не знам какво им е било купено или не,ама бяха страшно ***!Айде тичкай да си капнеш 15 годишно Гленливетче или Граганморче и не се прави на интересен!
292
3
 
3
 
! Отговори
до с. преди 11 години
е червените кратуни не са стока,а пък ЗЕЛЕНИТЕ ТИКВИ СА СТОКА-хахахахахах,яжте зелени тикви,чалгарчетааа...относно малоумната ***-то се види кой кой е,а сунгурларска гроздова и боза вече не пием-щото откак сте на власт,не стават за пиене,пием столична,московская особая,юрий дългоруки,чичо джак,чивъс рийгъл,и специално хеле па Я,гленливет,или мойта си домашна,анадънму,аланкоолу?а пък за твое сведение-дипломите на секретарите не бяха КУПЕНИ ИЛИ ФАЛШИФИЦИРАНИ кат на калинките...
291
6
 
5
 
! Отговори
с. преди 11 години
Абе изобщо червените кратуни са уникално *** ***!Всеки себеуважаващ се партиен секретар от близкото минало би си скъсал дипломата и би се просълзил от умиление ако прочете с какъв плам тия плюят империалистите!Ако изведнъж се окаже,че сунгурларската гроздова и бозата са американски ще оплюят и тях с плам и огнена отдаденост!Направо ми идва да ви подаря по една червена връзчица за да сте щастливи докато ви водят към Карлуково!
290
2
 
5
 
! Отговори
a преди 11 години
Никой никого в България не е накарал с бой да пие "омразмата" напитка.
289
7
 
5
 
! Отговори
с.до славянин преди 11 години
Къде точно написах,че не ме интересува какво си слагам в стомаха бе!?И аз си подбирам храната и питиетата,но нито МакДоналдс,нито кока-кола ми пречат по какъвто и да било начин!Нито пък на теб!Но понеже си поредния *** русофилистик се скъсваш да ги плюеш защото са американски компании!Това ти е проблема!Лично аз,ако бързам ще отида да хапна някой сандвич в МакДоналдс,а не при мазните гадни тарамбуки или при *** с мазни баници!
288
13
 
12
 
! Отговори
Румбата преди 11 години
Нещо не разбирам от какво се оплаквате. Макдоналдс ли!?! Колко от вас в последно време са си купили мазни баници, дюнери, пици и какво ли още не? Не се правете на светци, тези неща да не би да са толкова по-полезни от някакви си сандвичи от Макдоналдс. Пържените картофки там какво им е? По-различни са от пържените картофи в местната кръчма ли?Аман... отивам за кола!
287
4
 
6
 
! Отговори
до 324 от славянин преди 11 години
Ти като не се интересуваш какво слагаш в стомаха си е твой проблем, аз се интересувам и затова си подбирам храната и питиетата доколкото ми е възможно!
286
11
 
10
 
! Отговори
с. преди 11 години
Абе като ви чете тъпотиите човек ще си каже,че само биохрани кльопате!Направо се съсипвам!Колата това,сандвичите онова!Домашната 60 градусова пукница варена по незнайни места,която жулят 70% от българите бъка от витамини и фибри сигурно!Или пък домашно вино и препечена сланинка!Аре стига бе!Кока кола не съм пил от поне 6-7 години!Ама нито ми пречи да я гледам в магазина,нито рекламите,нито тия,които я пият!Някой насила ли ви кара!?Антиамериканизмът ви е мега смешен!Пийте квас бе!Смех!
285
1
 
2
 
! Отговори
до 317 от славянин преди 11 години
Ако оценяваш нещо по неговото въздействие върху езика ти си много примитивен - добро за здравето е това, което действа здравотворно върху цялото тяло, а не само върху езика! Вземи прочети все пак какво пише върху етикета на любимото ти питие за химическия му състав и тогава реши дали да го пиеш или не1