Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози

Оказва се, че лятото не е период без политически катаклизми
Обновена: 2 авг 2012 08:25 | 2 авг 2012 08:24, Петя Славова
149
Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози
Снимка: БТА

Лятото се смята за период без сериозни протестни катаклизми, но социолозите от руския център "Левада" регистрираха през юли скок в протестните нагласи, пише в. "РБК дейли".

Готовите за митинги в Русия са почти толкова, колкото и след изборите за Държавна дума през декември 2011 г., припомня изданието масовите зимни протести в страната под наслов "За честни избори". Те бяха съвпаднали с президентската кампания за вота през март, спечелен от Владимир Путин. За изборите през март властта бе успяла да балансира ситуацията и подкрепата за протестните митинги бе едва 32 на сто, но през юли нарасна на 42 процента, доближавайки върха на недоволството от властите в Русия миналия декември, коментира вестникът данни на "Левада".

Дори повече хора оттогава заявяват днес, че са готови да участват в протести при изборни фалшификации: "със сигурност" - 5 на сто и "по-скоро готови" - 14 процента. От 44 на 24 процента е намалял от април досега делът на анкетираните, според които протестните нагласи ще спаднат, пише БТА.

Директорът на "Левада" Алексей Гражданкин смята, че е неправомерен изводът, че недоволството в Русия е стигнало същото равнище, както през декември. Тогава 41 на сто от хората в Русия бяха настроени против протестите, а сега процентите са 47.

Според експерта след зимните митинги властта е успяла чрез подконтролни медии да убеди голяма част от хората, че протестите означават безредици и може да предизвикат хаос; сега обаче и тяхното мнение постепенно започва да се мени.

"На хората, гласували за Путин, бяха обещани нови работни места, по-големи заплати и пенсии. Те получават повечето информация от телевизора, но нагласите им се менят не заради медиите, а заради промените в реалния живот", изтъква Гражданкин. Социолозите свързват днешните настроения с поскъпването на комуналните услуги, отложено през изборния период, посочва "РБК дейли".

Експерти на "Комерсант" също търсят причините в по-високите цени на комуналните услуги, но и в поскъпването на алкохола в Русия. Колкото до репресиите срещу опозицията, според тях "по-голямата част от хората просто не ги забелязват".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
9
 
! Отговори
хан Крум преди 11 години
Много добре, да идват руснаци да купуват в България жилища и да живеят и работят тук. Така процента на турците и *** ще намалее, а на белите хора ще се увеличи.
91
7
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
По минусчетата вече разбрах че има поне двама които ми завиждат че съм ходил в САЩ.
90
4
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 106Искаш ли аз да ти обясня как стоят нещата?Познавам руснаци, които живеят в България отдавна.Единият наистина стана бизнесмен и ходи в Русия да "върти бизнес".Познавам го отдавна - всички от тези с които "вътреше бизнеса" си бяха мутри.Познавам и една рускиня, общи приятели, няма роднинска връзка с него, и тя живее в България но няма бизнес и едва връзва малко над минималната заплата в България.Ако беше толкова хубаво там щеше ли да стои тука бе?
89
2
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: 107Защото съм българин!!!
88
1
 
4
 
! Отговори
до имигрант преди 11 години
ми да си беше останал там ве,що се върна тука да мърсиш БГ земята?
87
3
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
бе и аз искам да избягам,ама нямам пари нещо да си купя жилище в БГ та камо ли навън,хехехехе,а щом руснака има пари да си купи-си помисли с кухата тиква как точно стоят нещата
86
3
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 99Ходил съм в Америка. Нищо от това което казваш (и си мислиш) не е вярно.Виж само в училище не ме пуснаха да отида, макар че имах покана, защото наистина се стреля. Но затова имат ред и дисциплина, каквато ние нямаме.На кино съм ходил много пъти. В молове съм ходил през ден - за цели три месеца и никой не ме гръмна. Всъщност, първите молове в които ходих бяха във Вашингтон.Нещо друго да те интересува?
85
1
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
Мне, изобщо даже не греша :)Самое первое ощущение от России у меня в последние годы: из России уезжают люди. Из России уезжают русские, и ее заселяют таджики, но это уже отдельная история.Вокруг меня уезжают все. Если позволяет состояние уезжают сами. Знакомый бизнесмен говорит: Все, жить перебираюсь в Болгарию. Бизнес будет в России, а жить буду в Болгарии. Я не могу жить в унижающих человека условиях. Бизнесмен из Перми улетает из России, говорит мне: Все, я больше не могу.
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Putin, you stupid motherfucker, free *** Riot now, fuckface!
83
2
 
3
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Ами как няма да изкупят имотите не само в България, ами също и по целия свят, като всеки втори руснак иска да избяга от Русия.--Много грешиш. Купуват по българското Черноморие, Боровец и т.н., най-вече като втори дом - за почивка или да прекарат старините си.
82
1
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Някой русофилистик би ли ми изтълкувал термина "подконтролни медии"???Ние в демократичния свят не ги разбираме тия работи!
81
1
 
5
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
подконтролни медии"??????Нямам какво да коментирам, освен едничката мисъл в главата ми: "Беж по-далече от Русия - империята на злото!"--*** в Америка - но не ходи на кино, в мола, в магазина, в ресторанта, на училище, в университета, на работа, защото навсякъде се стреля, убиват, взривяват се цели небостъргачи.... Пълна демокрация, ако човек е ***!
80
1
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 92 (славянин)Искаш да кажеш: "На руските мафиоти им е добре"? Ми стани и ти мафиот тогава!
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами как няма да изкупят имотите не само в България, ами също и по целия свят, като всеки втори руснак иска да избяга от Русия.
78
3
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"подконтролни медии"??????Нямам какво да коментирам, освен едничката мисъл в главата ми: "Беж по-далече от Русия - империята на злото!"
77
1
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
Абе , дето много плюете по Русия. Ако на руснаците им беше много зле нямаше да изкупят половината имоти по морето, дето нашите мафиоти застроиха--Според Нотариалната камара руснаци са купили 347.000 жилища в БГ. По 50.000 евро на жилище - прави инвестиция от 17 милиарда и 500 млн. евро!!!!!По-добре руснаци, отколкото араби, ***, турци, гърци....България на белите хора!
76
0
 
4
 
! Отговори
алооооо преди 11 години
ами що не кажете, тука дали назряват катаклизми?що не си гледате,*** дет сме до ушите в тях,ами се занимавате с неща,дет не са за ваште ТИКВИ?
75
1
 
5
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Абе , дето много плюете по Русия. Ако на руснаците им беше много зле нямаше да изкупят половината имоти по морето, дето нашите мафиоти застроиха
74
0
 
3
 
! Отговори
българин до Хес преди 11 години
Приятелски съвет. Щом си българин по душа браво! Все пак си смени ника, защото фашистите не са на мода
73
3
 
6
 
! Отговори
до Киркорчо преди 11 години
Това че обикновеннитве българи кретат с 200-300$ месечно е вярно, ама за руснаците - не.