Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози

Оказва се, че лятото не е период без политически катаклизми
Обновена: 2 авг 2012 08:25 | 2 авг 2012 08:24, Петя Славова
149
Желанието за протест в Русия се увеличава, смятат социолози
Снимка: БТА

Лятото се смята за период без сериозни протестни катаклизми, но социолозите от руския център "Левада" регистрираха през юли скок в протестните нагласи, пише в. "РБК дейли".

Готовите за митинги в Русия са почти толкова, колкото и след изборите за Държавна дума през декември 2011 г., припомня изданието масовите зимни протести в страната под наслов "За честни избори". Те бяха съвпаднали с президентската кампания за вота през март, спечелен от Владимир Путин. За изборите през март властта бе успяла да балансира ситуацията и подкрепата за протестните митинги бе едва 32 на сто, но през юли нарасна на 42 процента, доближавайки върха на недоволството от властите в Русия миналия декември, коментира вестникът данни на "Левада".

Дори повече хора оттогава заявяват днес, че са готови да участват в протести при изборни фалшификации: "със сигурност" - 5 на сто и "по-скоро готови" - 14 процента. От 44 на 24 процента е намалял от април досега делът на анкетираните, според които протестните нагласи ще спаднат, пише БТА.

Директорът на "Левада" Алексей Гражданкин смята, че е неправомерен изводът, че недоволството в Русия е стигнало същото равнище, както през декември. Тогава 41 на сто от хората в Русия бяха настроени против протестите, а сега процентите са 47.

Според експерта след зимните митинги властта е успяла чрез подконтролни медии да убеди голяма част от хората, че протестите означават безредици и може да предизвикат хаос; сега обаче и тяхното мнение постепенно започва да се мени.

"На хората, гласували за Путин, бяха обещани нови работни места, по-големи заплати и пенсии. Те получават повечето информация от телевизора, но нагласите им се менят не заради медиите, а заради промените в реалния живот", изтъква Гражданкин. Социолозите свързват днешните настроения с поскъпването на комуналните услуги, отложено през изборния период, посочва "РБК дейли".

Експерти на "Комерсант" също търсят причините в по-високите цени на комуналните услуги, но и в поскъпването на алкохола в Русия. Колкото до репресиите срещу опозицията, според тях "по-голямата част от хората просто не ги забелязват".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
6
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Путин за разлика от нашата родна тиква ББ е истински мъж, който си държи на думата. А Борисов е като ветропоказалец. Откъдето духа натам се върти. Е сега духа от Америка, но лошо ако задуха от Китай.
71
1
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
На плаката пише: Питин се е опикал!--Зле си с руския. Засцал (вариант: зассал) - изплаши се!В руския често се използват израза "ПВП или зассал", което означава, ще се бием двамата или се изплаши. ПВП идва от компютърните игри, PvP - player versus player."Не зассал!" става популярен израз от песен на група на рок групата "Х*й забей!"Правилният превод на плаката е "Путин се изплаши."
70
0
 
7
 
! Отговори
Бу–ха–ха преди 11 години
Преди месеци на същите тези им се прививдаше руска зима на подобие на арабските пролети. Нека продълвашат да смятат, предвиждат и анализират, то мечтите са безплатни :)
69
8
 
1
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Разбирасе *** се е опикал. Той плашта заплата на всеки полицай и войник (офицер) 1500$. А полицаи и войници в Русия за пари ще стрелят и в своя майка и баща си също. Всички хора в Русия живеят на 200-300$ месечно. Само преступници, а сега и полицаи е боготаши. Това е гаранция на сигурноста на режим. Дайте на руски хора да избирът президента за себеси. Освен 2-5 кандидати има в Русия още 10, за които ще гласуват хора. Обаче тези 10 няма и няма за избор. За това хора и недоволни.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
седеруги герберясали и останалите ционистки *** скрити зад български имена ,вашия (нов световен ционистки ред) на наследниците на юда ишкериота налаган от сащ и исрал свършва ,скоро милички дупе да ви е яко за престъпленията срещу човечеството и срещу българския народ ,ще ви се потърси сметка
67
2
 
3
 
! Отговори
до Осман Рудолфов преди 11 години
Абе, турчето дето се прави на германец и нацист, що не пишеш в турските или немските сайтове? Ама и в Турция и в Германия те броят за втора ръка човек. Така и тук! Айде, господарите ти чакат да работиш, а не да се дремеш пред компютъра. Дойчовците искат ред, дисциплина и качествена работа и от гастарбайтерите. Арбайт махт фрай! За тебе са го написали националсоциалистите. Сега там няма много евреи и ще гонят такива като теб.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Център Левада - мирише на платена западна агентура.
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На плаката пише: Питин се е опикал!
64
3
 
5
 
! Отговори
Не я заслужава. преди 11 години
Обамата трябва да върне Нобеловата награда за мир. Не я заслужава.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само "Левада"!?! Според новият закон, вече трябва да се пише - "чуждестранния агент Левада център", защото това е долна седерастка организация платена от чужбина.
62
1
 
5
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Обама и Ромни са марионетки.На американците им трябваше време за подготовка за война и си избраха "миротвореца" Обама.Сега жадуват за нова война и ще си изберат "войнолюбеца" Ромни.Истината е, че дори и по някаква случайност пак да изберат Обама, война пак ще има, дори и да е начело с Нобеловия лауреат за мир!Само БРИК могат да спрат агресията.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Free *** Riot, chickenfuckers!
60
1
 
9
 
! Отговори
квадратен комитет преди 11 години
Най-червените болшевики са тези от тиквения герб! Пожарникарят е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Плевелът е бил член на БКП. Доколкото ми е известно, нито Станишев, нито С2 (Симеон втори), нито Доган са били членове на БКП!
59
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
Тия певици са направили пошло изпълнение, ама пък и милицията направо се излага. Религията все пак трябва да се уважава. Да им дадат по една метла да метат църквата 6 месеца и да се приключи. Те бандитите олигарси в Лондон, пък момичетата в затвора - Срамота!
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за готови, то и ние сме готови да протестираме срещу Путин. обаче, много лошо ги научихме хамериканците да им под*ъзваме безплатно. На една кака-опозиционерка, дето баща й като кмет на Санкт Петербург се беше накрал като за световно, и намериха при обиск в жилището мильон и половина евра, разпределени в пликове с надписи за кои градове са. Хората знаят за какво се хабят
57
0
 
6
 
! Отговори
лош пример преди 11 години
Рускините дават лош пример. Някой ден ще се появи някой певец в българския парламент и ще запее: "Богородице, изгони пожарникаря!"
56
0
 
2
 
! Отговори
Барак Хюсеин преди 11 години
Аз съм протестант със сбъркана идентичност
55
1
 
4
 
! Отговори
ловец преди 11 години
Соколче, ще ти оскубем анадолската перушина
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
откакто българите се подписаха за референдум за АЕЦ Белени и герберясалата и седераска ,продажна на циониститте крадлива шайка се посра ,и все по партийна поръчка да пълни форумите на нета с назубрените си и продиктувани от партийните централи идиотизми
53
2
 
5
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Я-а-а, Тиквоподобните се засилиха да оправят нещата в Русия! Бравос, бравос!