САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.

Делът на Съединените щати в общия пазар надвишава три четвърти
Обновена: 27 авг 2012 15:52 | 27 авг 2012 15:30, Елка Василева
122
САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.
САЩ са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 млрд. долара през 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 милиарда долара през 2011 г., когато глобалният оръжеен пазар е възлязъл на 85,3 млрд. долара, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки доклад, изготвен за Конгреса.

С тези продажби делът на САЩ в глобалния оръжеен пазар надвишава три четвърти. Втора е Русия с далеч по-малката сума от 4,8 милиарда долара.

Американските оръжейни продажби са се увеличили през 2011 г. повече от три пъти в сравнение с 2010 г., когато са били 21,4 милиарда долара. Сумата за 2011 е най-голямата за една година за цялата история на американския оръжеен износ.

Предишният пик е бил през финансовата 2009 г. - 31 милиарда долара.

Икономическият спад в света като цяло е намалил продажбите на оръжие през последните години. Но растящото напрежение с Иран кара някои държави в Персийския залив - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман - да купуват американски оръжия в рекордни количества, пише "Ню Йорк таймс".

Тези държави нямат общи граници с Иран. Те купуват скъпи бойни самолети и най-модерни ракетни отбранителни системи, посочва вестникът.

Годишният доклад за търговията с оръжие е съставен от непартийната Конгресна служба за изследвания, която е отдел към Библиотеката на Конгреса. Авторите Ричард Гримет и Пол Кер внесоха в петък в Конгреса доклада, смятан за най-подробно обобщение на некласифицирани данни за този пазар, достъпни за обществото.

Саудитска Арабия е купила 84 най-модерни изтребителя F-15, различни ракети и боеприпаси и е модернизирала 70 от досегашните изтребители F-15 в бойната си авиация. Освен това САЩ са продали на Саудитска Арабия десетки хеликоптери "Апачи" и "Блек Хок". Общо Саудитска Арабия е купила американски оръжия и бойна
техника за 33,4 милиарда долара, сочат данните в доклада.

Обединените арабски емирства са купили противоракетен щит за 3,49 милиарда долара и 16 хеликоптера "Шинук" за близо 1 милиард долара.

В глобалната търговия с оръжие делът на развиващите се страни е 71,5 милиарда долара, от които 56,3 милиарда са платени за американски оръжия.

Един от приоритетите на политиката на Съединените щати е да сътрудничат с арабските си съюзници в Персийския залив, за да изградят заедно регионален противоракетен щит, който да пази градовете, петролните рафинерии, петролопроловодите и военните бази от евентуално иранско нападение. Това включва разполагане на радари, които да увеличат обсега на системите за ранно предупреждение в Персийския залив, въвеждане на системи за командване, контрол и комуникация, които да обменят информация с новите ракетни прехващачи, продавани на отделните страни.

Противоракетният щит в Персийския залив се гради не на многостранна, а на двустранна основа - за всяка продажба на тези модерни и скъпи оръжия се водят двустранни преговори със САЩ, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A защо не остават сега? Защо не останаха през тези 20-години. Ами заминаха за истинският социализъм.
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам как щеподпалите мутренския цар, носпокойно, светътще ви ръкопляска - ако запалите американскотопосолство. en.wikipedia.org/wiki/Progressive_Era Отдавна аранжиратСветът. Сталин,Мусолини, Хитлерса били технипоставени лица.
103
3
 
3
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
До 110:Чети внимателно кво съм написал, преди да се произнасяш..Няма как да са ми приятелчета СДС, НДСВ и ГЕРБ защото на мен ми е приятел само Тодор Живков! И именно седесарите, Костов и Тиквата, както и останалите "демократи" прогониха тези 2 млн. българи да се скитат немили недраги по света да слугуват, щото ликвидираха промишленоста и селското стопанство и ги оставиха без препитание в родината им..
102
0
 
4
 
! Отговори
Karapekmezov преди 11 години
bg mafiotski medii perverzno zadushavat bg narod s dezinformatzii i zatamnenia za razvitieto na bg armia, za razhodite na bg armia, za nujdite na bg armia, za ejednevnata rabota na bg armia, za kolichestvoto na bg levove, koito bg narod investira v bg armia....bg medii prepisvat chujdite medii i nasajdat samo strahove i omrazi u bg narod...analogichni danni za bg armia na bg narod sa nevazmojni v bg medii. i zasto li?
101
3
 
3
 
! Отговори
Koko преди 11 години
До ГацоОсвен че никът ти е *** и ти явно не си много умен с какво точно помогна Костов на американците да си продават оръжието
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам как ще позналите мутренския цар но спокойно за светът ще ви ръкопляска ако запалите американското посолство. en.wikipedia.org/wiki/Progressive_EraОтдавна аранжират Светът. Сталин, Мусолини, Хитлер са били техни поставени лица.
99
0
 
7
 
! Отговори
Селския ерген преди 11 години
Много демокрация, ко да прайш...
98
1
 
8
 
! Отговори
Кирил Семков от Русе преди 11 години
Благодаря на пост 103 за новините от днес.Благодарение на премиера те са: Труп на 31-годишен мъж намериха в апартамент в Лом,Роднини на арестувани вадят брадва на полицаи,20-годишен заплаши служител и задигна цигари от бензиностанция в Ямбол,Баба олекна със злато за 6 бона заради операция на внучката,*** нападна полицай с брадва,Чичо уби племенника си заради спор,Пребиха дъщерята на поетесата Ваня Петкова
97
5
 
9
 
! Отговори
Do fuck off преди 11 години
До *** off.Няма как да сме повече от 9 млн.човека при плужение ,че повече от 1.5млн.живеят зад граница благодарение на твоите приятелчета от СДС,НДСВ и ГЕРБ.Значи при простия селянин от Правец тук са живяли ,а сега е по-гот и са отишли да си търсят щастието в Австрия,Гърция или Австралия.Що не бягат чехи,словаци ами българи.Сигурно в Австралия е по- добре.Ама нещо не мога да ги разбера.Ако питаш Тиквата, виновен е Станишев.Ако питаш Костов пак Станишев.Или седесарите-пак Станишев.
96
3
 
13
 
! Отговори
ГАЦО преди 11 години
ей тия *** янки съсипаха родното воено производство и сега се намърдаха на нашите пазари.Ама *** Костов им помогна.
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен!
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''По време на войната срещу Ирак през 1991 г. САЩ изразходваха около 300 тона обеднен уран във вид на 14 000 противотанкови снаряди---------Иракчаните много добре знаеха какви оръжия имат САЩ, но повярваха, че руснаците ще ги пазят.Сами са си виновни.
93
4
 
9
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
Ихааааааааа, колко пари са това... И то само за мироопазване и мироналагане .. ;))) Ми те тез ако почнат и да воюват за какви суми ще си говорим, а ? ;)
92
8
 
26
 
! Отговори
не син преди 11 години
Да сега властват тези алчни безскрупулни деграданти, САЩ ! Благодарение на гнидата Горбачов!
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА СА САМО ЧАСТ ОТ НОВИНИТЕ ЗА ДНЕС Труп на 31-годишен мъж намериха в апартамент в Лом,Роднини на арестувани вадят брадва на полицаи,20-годишен заплаши служител и задигна цигари от бензиностанция в Ямбол,Баба олекна със злато за 6 бона заради операция на внучката,*** нападна полицай с брадва,Чичо уби племенника си заради спор,Пребиха дъщерята на поетесата Ваня Петкова
90
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахааа-миротвореца се готви за война..нобеловия носител на наградата за мир..а у *** ВПК бе унищожен от диваците-партиици....да живее америка-нашият брат и приятел!!!
89
6
 
22
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
ДО 98: Не знам колко българи са умрели от Чернобилска радиация, ама знам ,че по това време България беше 9 млн. а сега без Чернобил няма и 7млн.Чернобилската радиация е вредна, а пък тая от Фукушима не е - щото е "демократична",пък радиацията от Хирошима направо е лековита - щото е американска. Туристите масово си пълнят бурканчета с пепел ,да си я слагат в чая..А диоксина от Виетнам лекува от всички болести - еднократно и завинаги..Аман от облъчени ***..
88
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ МИ ПУКА КАКВО СТАВА В ИРАН, ИРАК ИЛИ ДРУГАДЕ, ПУКА МИ КАК ЖИВЕЕМ И КАК СЕ ОТНАСЯМЕ ЕДИН КЪМ ДРУГ НА УЛИЦАТА, В РАБОТАТА ,НА ОБЩЕСТВЕННИ МЕСТА. РЯДКО ЩЕ СРЕЩНЕШ ЗАСМЯНИ ХОРА. ДОКАТО НИЕ САМИ НЕ СИ ПОМОГНЕМ НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ. КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА ИРАН?? ХОРАТА НАВСЯКЪДЕ СА ЕДНАКВИ А ПОЛИТИЦИТЕ СА ТЕЗИ КОИТО КАРАТ ХОРАТА ДА СЕ МРАЗЯТ. А БЪЛГАРИНА МРАЗИ ВСИЧКО СЪДЕЙКИ ПО ФОРУМНИТЕ ***
87
5
 
8
 
! Отговори
до 98 от славянин преди 11 години
Ами като са толкова загрижени за собствения си народ защо САЩ пращат народа си на война да се трови от собствените им отрови!? Явно водачите им са загрижени само за банковите си сметки, а не за народа си!
86
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ЧЕРНОБИЛ БЕШЕ ИНЦИДЕНТ, НО ДА МЪЛЧИШ И ДА КАЗВАШ ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД БЕШЕ КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАРОДА ТАПИТЕ СТЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ!!!! СЪЗНАТЕЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ СОБСТВЕННИЯ СИ НАРОД