Светът е заплашен от вегетарианство заради недостига на вода и храна

От ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните
Обновена: 27 авг 2012 17:15 | 27 авг 2012 17:15, Елка Василева
75
Светът е заплашен от вегетарианство заради недостига на вода и храна
Човечеството може да бъде принудено да мине на вегетарианска диета. Снимка: архив, Reuters

Недостигът на вода влияе на производството на храни и може да има драстично въздействие върху хранителните навици на нарастващото население на планетата. През 2050 г., когато се очаква населението на Земята да достигне 9 милиарда души, водата няма да е достатъчна за производството на необходимите количества храна и човечеството може да бъде принудено да мине почти изцяло на вегетарианска диета, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Сега хората получават 20 процента от нужните им протеини от месни продукти, но до 2050 г. този процент може да спадне до 5 заради сушите, недостига на вода и на храни.

Изданието се позовава на доклад на учени от Международния институт за водата в Стокхолм. Документът е публикуван днес, когато започва годишната конференция за водата в шведката столица. Там ще се съберат 2500 политици, представители на агенции на ООН, на неправителствени групи, учени от 120 страни. Те ще обсъждат проблемите пред водоснабдяването на планетата.

В доклада шведските специалисти посочват, че преминаването на вегетарианска диета ще доведе до спестяване на вода, защото вегетарианското меню изисква използването на пет до десет пъти по-малко вода от производството на богатата на протеини храна от животински произход. Недостигът на вода се усеща осезаемо тази година заради сушите в САЩ и в Русия.

Предупрежденията на учените идват в момент, когато неправителствената организация Оксфам и агенции на ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните.

Цените на основни хранителни суровини като царевицата и пшеницата нараснаха с близо 50 процента на международните пазари от юни насам, което е породено от сушата в САЩ и Русия и от слабите мусонни дъждове в Азия. Над 18 милиона души вече са изправени пред сериозни проблеми с недостига на храни в района на Сахел в Африка.

Според Оксфам недостигът на храна и покачването на цените на хранителните продукти ще имат опустошаващо влияние върху развиващите се страни, които разчитат много на внос на храна, в това число и в части на Латинска Америка, Северна Африка и Близкия изток. Недостигът на храни през 2008 г. стана повод за бунтове в 28 държави по света, припомня в. "Гардиън".

Приемането на вегетарианското е само един от начините за разрешаване на проблемите, породени от недостига на вода и на храни. Експертите от Швеция препоръчват да се изхвърлят по-малко храни и да се повиши търговията между страните, страдащи от хранителен дефицит, и страните, задушавани от хранителен излишък.

Девет милиона души по света вече гладуват, а 2 милиарда страдат от недохранване, посочват учените. Те подчертава, че колкото и парадоксално да изглежда, три тенденции бележат нарастване по света - недохранването, изхвърлянето на храна и преяждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
1
 
! Отговори
Ама преди 11 години
Много глупава статия.
65
1
 
0
 
! Отговори
шшш преди 11 години
Заплашени са ми гащите! Ама като човечеството е свикнало на лошо идеята да живее по-дълго и да е по-здраво го ужасява.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък си мисля, че хамериканците ще измислят някоя ГМО царевица специално за изхранване на населението в Африка, Индия и прочие ***, която ражда по 10 и повечедеца, и която царевица ще ги направи стерилни...Друго спасение няма.
63
2
 
2
 
! Отговори
Химик преди 11 години
Ако си мислите ,че като си купите салам от магазина и ядете месо, жестоко се лъжете.То в момента повечето хора са си вегетариянци без да го знаят.
62
1
 
1
 
! Отговори
Васо преди 11 години
А глупаците продължават да си продават земята останала от баба и дядо. Пък се и набутват в едни схеми на изплащане на бутафорни апартаменти докато фалират съвсем, и останат без нищо.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако трябва и на захранване от слънцето ще минат! Не е толкова страшно!
60
1
 
8
 
! Отговори
konan преди 11 години
Е, голяма работа, щели да минат на вегетарианство. Таман ще бъдете по-здрави и ще доживеете до дълбока старост. Дядо ви едно време на село да не е тъпкал три пъти на ден пържолки с тройка кебапчета и камембер за мезе. И да е висял с часове пред компа за да прави *** коментари на хора, които не се интересуват от тях. А е доживял до 100 години..Я се замислете малко.
59
1
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 11 години
Абсолютно вярно! Причината за глад ще бъде единствено лакомията и алчността на богатите, които черпят богатствата и ресурсите на всички народи, трупат все повече и повече, вдигат цени с извинения като финансова криза, висока раждаемост, недостиг на суровини и т.н.
58
1
 
2
 
! Отговори
Мими преди 11 години
Да минаваме на насекоми !
57
3
 
6
 
! Отговори
Вегетарианец преди 11 години
Че какво му е лошото на вегетарианската диета: тялото се изчиства, мисълта просветва и живеем по-дълго
56
5
 
13
 
! Отговори
hunt преди 11 години
Под такива статии не мога да се въздържа да не цитирам Р.Ранкин: "Поне две трети от човечеството трябва да се избият. И това не е защото аз го казвам, а защото така трябва."Ако в света останат само бялата раса /европейската й популация, да уточня/ и жълтата, ще е повече от чудесно. Всички останали са негодни за друго, освен да консумират и разхищават.
55
10
 
2
 
! Отговори
скубличка преди 11 години
А пък според мен хората с кафяви очи са п*тки.
54
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който не яде месо е п*тка. Иначе съм за постите и е важно да не се прекалява, за да не се натрупват токсини. Но който не яде месо е абсолютна, безапелационна п*тка...
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи тези,които разчитат на внос на храни са най-зле.Следователно направи всички държави зависими относно вода,храна=пълен контрол.
52
1
 
25
 
! Отговори
Не, не и не! преди 11 години
Не съм съгласна с това, което пишат.Монопол на храните има САЩ. По всякакъв начин ще се стремят да наказват човечството, войни, глад, ...В Русия няма суша. Не е валяло само първите две седмици на август. През останалото време вали по три пъти на седмица. Къде е сушата? За България реколтата на царевица и слънчоглед е слаба, но затова пък имахме невероятни добиви и качествена пшеница. Миналата година имахме много добри добиви също. Днес.бг, стига сте повтаряли като папагали каквото чуете
51
3
 
12
 
! Отговори
и..к'во преди 11 години
"и може да има драстично въздействие върху хранителните навици". ..има разлика от навик до нужда.Аз също не ям месо от доста време точно защото премахнах навика да ям *** защото нямам нужда..съгласен съм с Къро но само с едно не съм..никой няма право да определя кой да живее кой да умира за да е по широко на другите..освен това земята не е пренаселена просто се управлява със омраза от алчни същества които си мислят че са в кланница и решават..днес ще заколяме тези и тези щото така сме решили
50
1
 
5
 
! Отговори
Едно прасенце преди 11 години
Урааааа!
49
2
 
10
 
! Отговори
Мис преди 11 години
Писна ми от ***, които мислят само за храна! Да ви имам проблемите, "заплашени" сме, все едно ще свърши светът, ако човечеството спре да яде месо. Голяма лиготия, голямо нещо!
48
9
 
6
 
! Отговори
Константин преди 11 години
Не ям картофи/ориз/брашно/захар и всякакви други подобни прости и сложни въглехидрати, освен пресни зеленчуци от близо 6 години. Никога не бих се върнал назад - имам енергия за всичко, вкл. тренировки всеки ден. Не съм боледувал, изчезнаха ми разните брадавички от папилома, спряха да ме болят коленете, спрях кафето (нямам нужда от него). Повече от 50% от дневните ми калории са от мазнини, предимно животински. Ако трябва ще заживея на село, но от месо няма как да се лиша :)
47
5
 
6
 
! Отговори
Шишка преди 11 години
Олееееее как ще живеем без протеини!!! Не може без месо, ние сме хищници....Протеинииииииииииииииииии, ще умрем! Малеееееее