Румънски роми на протест пред двама френски министри в Букурещ

Те целят да привлекат внимание върху проблемите на малцинствата
Обновена: 12 сеп 2012 07:46 | 12 сеп 2012 07:46, Красимир Ангелов
53
Румънски роми на протест пред двама френски министри в Букурещ
Ромите в Румъния не са доволни от френската политика. Снимка: Reuters

Около 500 души се очаква да протестират пред правителството и президентството в Букурещ по време на посещението на двама френски министри във връзка с интеграцията на ромите, съобщават медиите в северната ни съседка.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс и делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния днес, за да обсъдят ситуацията на ромите и да се запознаят на място с проблема.

Председателят на Демократичния граждански алианс на ромите Мариан Дараджиу заяви, че протестите имат "пряка връзка" с посещението на двамата френски министри и че целят да привлекат вниманието най-вече на румънското правителство върху проблемите на ромите.

Той отбеляза, че "не може да се забелязват проблемите на циганите само тогава, когато някой те дърпа за ръкава" и че фактът, че двама френски официални представители идват в Букурещ по такъв повод "изглежда още по-срамен".
Същевременно Дараджиу определи като расистко вчерашното изявление на Манюел Валс, че Франция "не може да приеме цялата сиромашия на света и на Европа".

"До края на септември със сигурност ще има 7000 румънци и българи, върнати обратно чрез системата за подпомагане при връщане", каза още френският министър, като призна обаче, че има"и други пристигнали" във Франция.

От своя страна организацията Амнести интернешънъл призова Румъния и Франция да се въздържат от насилствени евакуации на ромите и призова френската правителствена делегация, която ще пристигне в Букурещ, да избягва "лицемерното отношение", използвано като претекст за експулсиране на ромите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Румънияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
13
 
! Отговори
До 29 преди 11 години
Казвам "долу" и "никога вече във властта" на всяка политическа сила, допуснала подобно СВРЪХкомунистическо преразпределяне.Дори при бай Тошо управляващите успяваха да накарат поне част от *** да вършат нещо полезно /макар че друга, голяма част от тях само уж-работеха -водеха се задължително на работа във функциониращите на загуба заводи, оцеляващи благодарение на заемите, давани, а после опрощавани от СССР/.Не съм комунист, но признавам, че до 1989 г. поне нямаше и такъв *** произвол
25
2
 
15
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Всичкото *** да заминава за Франция и там да си остане, че да живнем и ние малко:))
24
2
 
7
 
! Отговори
някой преди 11 години
Давайте братя роми! Обстреляйте с развалени яйца и други *** тези двама френски нацисти, които искат да ви забранят да живеете в обетованата си земя - Франция.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички *** във Франция.Изселете се там в знак на протест.Да видим как ще ви върнат.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България май ще остане изобщо без депутати, ако продължават така в парламента.
21
2
 
13
 
! Отговори
не ги искат никаде преди 11 години
никой не ги иска ромите никаде.Французите даже им плащат да се махнат,Италянците ги бият,Англия не ги приема на територията си,Унгарците ги дискриминират открито в пресата им,Ние Българите сме най толерантни.Браво на нас.
20
1
 
4
 
! Отговори
сиганин преди 11 години
братя ***!!грабиете буци, биити франчулятаряд по-рядом, два по-двании да сми най-добря!!
19
0
 
6
 
! Отговори
17 преди 11 години
Щом искат да им дават помощи, аз ли да им измислям начина на французите? Да направят фондация, нещо, като са отворено общество; не знам и не искам да знам. Както виждаш тука остана само радиационно желязо на свободно ползване.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
17ти, бълг.*** са гpаждани на БГ, а не на Фpанция за да ги тъpпят, това че сме в Евpопа имаме пpаво да pаботим, да учим, но не и на чужда социална система, ако станат фpенски гpаждани ...да, но за да станеш имат известни условия....5 г. да pаботиш или бpак ... а наште *** искат помощи ...е на какво остование да им ги дадат
17
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
Tova ciganina nemigo hvali
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да вземем да направим протест "защо ние можем, а вие - не; каква е разликата"
15
0
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
братя ***, напълно солидарни сме със справедливия ви гняв срещу френските фашисти! с какво мароканеца е по-добър, че на него може а на вас не? бъдете упорити и правата ви да живеете като европейци ще бъдат зачетени!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14, и ние на подобни основания не ги харесваме ***, ама защо ние да трябва да ги търпим и приемаме, а онези - не; не можем всички да избягаме във Франция като дъщеря ти.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** просто си искат, ако някой даде - добре, ако не - пак добре, не са тръгнали със сила да вземат, все още, в природата размножаването е пред дългия живот, така че в *** е бъдещето
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
11 ти, моята дъщеpя замина за Фpанция пpеди 10 год. намеpи си pабота, записа се да учи, докато *** .......пpавят палатки от кашони ....сеpат по гpадинките, кpадат за да ядат.....и на кpая лошите фpансета не ги искат!!!! Е на това основание не ги искат.....защо не изгониха моята дъщеpя или хиляди като нея
11
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
е как така ще ги връщат ? нали имаме право на свободно придвижване ? като няман условия, дайте им един блок, те ще го направят да изглежда като блок 20 в Ямбол кво толкова
10
0
 
29
 
! Отговори
Идва зима преди 11 години
Драги сънародници - роми. Иде зима, парите за помощи не стигат защото трябва да се заделят за изборите догодина. В южна Франция на Ривиерата е хем по-топло, хем френските помощи са по-големи. Французите имат пари да хранят милиони алжирци и мароканци, така че стотина хиляди роми в повече - бълха я ухапала френската социална система. Айде успех и на добър път!
9
0
 
24
 
! Отговори
Нашенец от ЕС преди 11 години
Ей, мосю Валс, на какво основание ще гониш европейски граждани от Франция, а? Що не спазваш законите? Ние тука не гоним французите обратно във Франция.
8
0
 
38
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Време е нашите *** да се интегрират на правилните места в ЕС - Франция, Англия, Холандия, Норвегия, Швеция. Те са пълноправни граждани на ЕС и аз им желая много успехи и приятно пътуване.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат да ни натресат и техните ***,*** номера няма да мине ! Накрая да не се окаже , че българските и румънските *** са в основа на разпадането на ЕС ?