Румънски роми на протест пред двама френски министри в Букурещ

Те целят да привлекат внимание върху проблемите на малцинствата
Обновена: 12 сеп 2012 07:46 | 12 сеп 2012 07:46, Красимир Ангелов
53
Румънски роми на протест пред двама френски министри в Букурещ
Ромите в Румъния не са доволни от френската политика. Снимка: Reuters

Около 500 души се очаква да протестират пред правителството и президентството в Букурещ по време на посещението на двама френски министри във връзка с интеграцията на ромите, съобщават медиите в северната ни съседка.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс и делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния днес, за да обсъдят ситуацията на ромите и да се запознаят на място с проблема.

Председателят на Демократичния граждански алианс на ромите Мариан Дараджиу заяви, че протестите имат "пряка връзка" с посещението на двамата френски министри и че целят да привлекат вниманието най-вече на румънското правителство върху проблемите на ромите.

Той отбеляза, че "не може да се забелязват проблемите на циганите само тогава, когато някой те дърпа за ръкава" и че фактът, че двама френски официални представители идват в Букурещ по такъв повод "изглежда още по-срамен".
Същевременно Дараджиу определи като расистко вчерашното изявление на Манюел Валс, че Франция "не може да приеме цялата сиромашия на света и на Европа".

"До края на септември със сигурност ще има 7000 румънци и българи, върнати обратно чрез системата за подпомагане при връщане", каза още френският министър, като призна обаче, че има"и други пристигнали" във Франция.

От своя страна организацията Амнести интернешънъл призова Румъния и Франция да се въздържат от насилствени евакуации на ромите и призова френската правителствена делегация, която ще пристигне в Букурещ, да избягва "лицемерното отношение", използвано като претекст за експулсиране на ромите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Румънияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
16
 
! Отговори
nobody преди 11 години
Много правилно постъпват.А ние какво правим?Само им търпим циганиите!Време е и нашето правителсво, и най-вече ние като българи да ги изритаме от България!За да сме спокойни за нашите деца!
5
7
 
3
 
! Отговори
Недоволен ром преди 11 години
Всичко живо в БГ-то се хвали и гордее , как сте спасили евреите едно време ! А сега що не вземете да ни спасите и от французите ? Нали сме франкофони,чичо Жельо философа го каза преди 20г. И ний сме франкофони, френците не знаят ли ?
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От "Парижката Света Богородица" на Юго знаеме ,че *** живеят във Франция. Така че да си ги взимат.
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мотивите на френските власти за изгонването на *** са,че живеели в нездравословни условия ! Ми да вземат пример от нас , да им подобрят условията,да им построят безплатни жилища и готово ! После да си ги интегрират на воля,колкото щат!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Румънските *** доволни,само българските недоволни,както винаги !Бегом в Румъния ,да ги ашладисат малко !
1
0
 
28
 
! Отговори
Възмутен европеец преди 11 години
"Система за подпомагане при връщане" !? Това ми звучи малко цинично спрямо грожданите на ЕС ! Все едно да блъскаш баба си по стълбите и после да я питащ защо бяга толкова бързо ?