Българин твърди: Аз съм бащата на скока от ръба на Космоса!

Иван Трифонов казва, че Феликс Баумгартнер го е измамил
17 окт 2012 15:43, Елка Василева
148
Българин твърди: Аз съм бащата на скока от ръба на Космоса!
Скокът на Феликс Баумгартнер. Снимка: Reuters

През 2005 г. дадох проекта си на Феликс Баумгартнер при условие, че ще ме приеме в екипа. Той каза, че ще направи това, но по-късно съобщи, че работи с американците и повече не му трябвам. Това разказа българинът Иван Андре Трифонов пред хърватския вестник „Нови лист“.

Феликс Баумгартнер доказа, че моят проект може да бъде осъществен. Смятам се за баща на този проект и се радвам, че той успя, каза българинът с австрийски паспорт, който в момента живее в хърватския град Лижнян. Трифонов проследил скока на Баумгартнер от Виена и веднага след успешното му приземяване му изпратил SMS и го поздравил.

Още по темата

Проектът ми датира от 1992 година, а през 1994 г. го описах в книга, която сега беше преиздадена, обяснява Трифонов, който показва книгата и точните страници, на които е разработен проектът, наречен URANOS.

Запознах се с Джо Китингер – ментора на Феликс, през 1992 г. в Йордания на фестивал на любителите на полети с балони в чест на рождения ден на йорданския крал, разказва Трифонов, показвайки в книгата снимка на двамата. Тогава му описах проекта. Попитах го дали иска да ми бъде съветник и той се съгласи. Договорихме се да работим за реализирането на проекта, но не успяхме да съберем пари, тоест да си намерим спонсори. Според тогавашните ни изчисления ни трябваха 6,5 милиона долара. Скокът на Феликс струваше 50 милиона. Три пъти се отказвахме от проекта – през 1994 г., 1999 г. и 2003 г..

Съпругата ми се молеше да не намеря спонсори. Страхуваше се, каза ми, че съм стар и да предложа проекта на по-младия Феликс. Направих това през януари 2005 г. Когато му дадох проекта, му казах, че условието е да ме приеме в екипа. Каза, че ще направи това. Не ми се обади до декември и го попитах какво става с проекта. Той ми отговори, че ще работи с американците  и че повече не му трябвам, разказа Трифонов пред хърватската журналистка Силва Болай Ивашич. Той показа и страниците от книгата, на които е описан проектът.    

С цепелин около света

Той обаче е планирал да се издигне с балон с диаметър 300 метра на височина от 50 километра. Капсулата, от която е планирал да скочи, е кръгла. Трифонов казва, че идеята го осенила, когато веднъж видял закачена на балон ракета. Попитал специалисти дали тя може да се направи така, че той да се побере в нея. Отговорили му, че е възможно, но ракетата трябва да бъде преустроена. Трифонов разказва, че руснаците му били осигурили и скафандър, и то специален, тъй като знаели какви са рисковете.

Феликс осъществи моята мечта, продължава разказа си Трифонов. Той намери пари. Но аз имам още един проект в главата, който не е реализиран от никого. Бих обиколил света с цепелин за 80 дни. Точно както е описано от Жул Верн в „Пътешествие около света за 80 дни“. Но за тази цел ми трябва специален цепелин и аз знам какъв трябва да е той, разказва 67-годишният Трифонов, който е инженер химик. Той го описва, докато изпраща журналистката от „Нови лист“ в двора.

Изданието публикува текста на поздравителния SMS на Трифонов до Баумгартнер: „Целият свят те поздравява, приеми и моите поздрави, а когато се върнеш в Австрия, да се видим на вечеря и да си поприказваме“. Отговорила му секретарката на Феликс: Daaannnnkeeee!

„Нови лист“ пише още, че Трифонов е вписан в Книгата на рекордите на Гинес с няколко световни рекорда. За първи път е вписан там през 1989 г., когато прелита за седем часа и половина с балон над Средиземно море, втория път – 7 години по-късно, когато за първи път в света прелита с балон над Северния полюс, а третия път през 2000 г., когато прелита над Южния полюс. Трифонов е бил и резервен космонавт за руската космическа станция „Мир“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
21
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
I AZ IMAM IDEQ DA OBIKOLQ ZEMQTA S MAGARE....NO NQMAM SPONSORI....
72
13
 
7
 
! Отговори
Asen Genov преди 11 години
"Скокът" на Феликс Баумгартнер е фалшифициран от Монсанто и кемтрейлс, Асен Генов (известният блогър и политически десидент).chudesatanakorana.blog.bg/biznes/2012/10/17/quot-skokyt-quot-na-feliks-baumgartner-e-falshificiran-ot-mo.1010487
71
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що въобще пишете за такива откаченяци, че да се излагаме по света. Не ни стигат хайдуците и обирачите на банкомати, ами сега и някакъв шантав тип.
70
6
 
22
 
! Отговори
Смешници преди 11 години
Звучи налудничаво и македонски. Сега очаквам и Епъл да спретнат едно дело срещу Баумгартнер, защото траекторията по която е падал е патентована от Епъл :) А може и наш Бойче да каже, че ако не е ГЕРБ, скок щеше да има... ама друг път. Жалки истории !
69
4
 
8
 
! Отговори
Или-или преди 11 години
Ако е така, не му прави чест на Баумгартнер! Ако не е така, не му прави чест на нашия!
68
7
 
35
 
! Отговори
LZ преди 11 години
По-зле сме и от македонците. За тези дето незнаят стратосферата почва от 11 км и стига до височина към 50км. Всички скокове над 20км се правят от балон с хелий, по простата причина, че няма как самолет да стигне до тази височина и да се скочи с парашут безопасно. Има десетки скокове от стратосферна височина. Да тези от голяма височина са малко, но е супер смешно някой да каже, че е измислил идеята при положение, че има много хора които са скачали и то преди нашият иноватор да е бил роден.
67
5
 
19
 
! Отговори
Хаховци много преди 11 години
Ако му беше качествен проекта щяха да го спонсорират Руснаците,явно е искал да скача с `чаршаф` от 50 километра!
66
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трифонов е бил и резервен космонавт за руската космическа станция Мир. Моля?Това кога? Че нещо го няма в официалните списъци на отряда.Или се е "записал" за платен турист, на опашката от чакащи. Само че няма кинти дори за балон, както сам разказвал.Лъготене и тупане в гърдите за някое евро за интервю. И да попадне в газетата.
65
3
 
25
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
То и моята глава е пълна с идеи. Само, че ако го нямаше скафандъра на НАСА, как мислите, щеше ли да скочи? А що се отнася до българина с австрийски паспорт, жевеещ в Хърватска, като е имал идея, защо не я е осъщестил с помощта на руснаците? Щеше да се прочуе, руснаците също.
64
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И идеята за вселената беше на българин, но Господ я откраднал и нея.
63
3
 
11
 
! Отговори
Българин зад граница преди 11 години
Не само този проект на българин е реализиран в чужбина. Бедни сме, нямаме пари (дори за прототип) и затова всички се насочват зад граница. А онези не прощават. Малка страна и нехаещи за нововъведения и перспективни проекти политици.
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А във весник Шоу има статия от някакъв си военен инструктор, който твърди че когато синът на бай ти Добри Джуров правел скокове с парашут от стратосферата останалите не са го и сънували това ,голям майтап!
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен>>не сме чули все още македонската версия >>Ами на Трифонов дядо му вероятно е от Струмица :)))))
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе това не е новина.Ей това е ВЕСТ.След успеха на Феликс Баумгартнер станало ясно, че Бат Бойко може да скочи от Земята до стратосферата...
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не го е откраднал по разбираеми причини нашия човек е нямал пари, тоя Феликс няма да го чака да събере сумата или не се е сетил да потърси спонсори както и да е радвам се че нашенеце го е поздравил и истината излиза наяве винаги.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само македонците са по-по -най от нас българите!Т.е. не сме чули все още македонската версия .
57
4
 
16
 
! Отговори
майтап преди 11 години
Измайтапихме макетата, че на феликс дедо му е от струмица, ама то ние станахме за резил. Откраднали му проекта, нямам как да му откраднат проекта при положение, че има десетки скокове от стратосферна височина. Да не говорим, че когато джо китинджър скача за първи път през 1950г. нашият "герой" е бил на 3-4 години. Срамувам се от такива българи.
56
2
 
12
 
! Отговори
ОФ преди 11 години
Рекордът за парашутен скок със свободно падане се държи от 1960 г. от бившия полковник от американската авиация Джо Китинджър, който скочи от балон с хелий от височина 31 333 м.Същият ръководеше и екипа на Ред Бул.Сега кой какво откраднал не разбрах....
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проектът URANUS :)
54
2
 
36
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 11 години
Българин измислил лекарство срещу спин, българин измислил лятата джанта, българин измислил компютъра. Само че в друга държава, с друго граждансво!!!