Българин твърди: Аз съм бащата на скока от ръба на Космоса!

Иван Трифонов казва, че Феликс Баумгартнер го е измамил
17 окт 2012 15:43, Елка Василева
148
Българин твърди: Аз съм бащата на скока от ръба на Космоса!
Скокът на Феликс Баумгартнер. Снимка: Reuters

През 2005 г. дадох проекта си на Феликс Баумгартнер при условие, че ще ме приеме в екипа. Той каза, че ще направи това, но по-късно съобщи, че работи с американците и повече не му трябвам. Това разказа българинът Иван Андре Трифонов пред хърватския вестник „Нови лист“.

Феликс Баумгартнер доказа, че моят проект може да бъде осъществен. Смятам се за баща на този проект и се радвам, че той успя, каза българинът с австрийски паспорт, който в момента живее в хърватския град Лижнян. Трифонов проследил скока на Баумгартнер от Виена и веднага след успешното му приземяване му изпратил SMS и го поздравил.

Още по темата

Проектът ми датира от 1992 година, а през 1994 г. го описах в книга, която сега беше преиздадена, обяснява Трифонов, който показва книгата и точните страници, на които е разработен проектът, наречен URANOS.

Запознах се с Джо Китингер – ментора на Феликс, през 1992 г. в Йордания на фестивал на любителите на полети с балони в чест на рождения ден на йорданския крал, разказва Трифонов, показвайки в книгата снимка на двамата. Тогава му описах проекта. Попитах го дали иска да ми бъде съветник и той се съгласи. Договорихме се да работим за реализирането на проекта, но не успяхме да съберем пари, тоест да си намерим спонсори. Според тогавашните ни изчисления ни трябваха 6,5 милиона долара. Скокът на Феликс струваше 50 милиона. Три пъти се отказвахме от проекта – през 1994 г., 1999 г. и 2003 г..

Съпругата ми се молеше да не намеря спонсори. Страхуваше се, каза ми, че съм стар и да предложа проекта на по-младия Феликс. Направих това през януари 2005 г. Когато му дадох проекта, му казах, че условието е да ме приеме в екипа. Каза, че ще направи това. Не ми се обади до декември и го попитах какво става с проекта. Той ми отговори, че ще работи с американците  и че повече не му трябвам, разказа Трифонов пред хърватската журналистка Силва Болай Ивашич. Той показа и страниците от книгата, на които е описан проектът.    

С цепелин около света

Той обаче е планирал да се издигне с балон с диаметър 300 метра на височина от 50 километра. Капсулата, от която е планирал да скочи, е кръгла. Трифонов казва, че идеята го осенила, когато веднъж видял закачена на балон ракета. Попитал специалисти дали тя може да се направи така, че той да се побере в нея. Отговорили му, че е възможно, но ракетата трябва да бъде преустроена. Трифонов разказва, че руснаците му били осигурили и скафандър, и то специален, тъй като знаели какви са рисковете.

Феликс осъществи моята мечта, продължава разказа си Трифонов. Той намери пари. Но аз имам още един проект в главата, който не е реализиран от никого. Бих обиколил света с цепелин за 80 дни. Точно както е описано от Жул Верн в „Пътешествие около света за 80 дни“. Но за тази цел ми трябва специален цепелин и аз знам какъв трябва да е той, разказва 67-годишният Трифонов, който е инженер химик. Той го описва, докато изпраща журналистката от „Нови лист“ в двора.

Изданието публикува текста на поздравителния SMS на Трифонов до Баумгартнер: „Целият свят те поздравява, приеми и моите поздрави, а когато се върнеш в Австрия, да се видим на вечеря и да си поприказваме“. Отговорила му секретарката на Феликс: Daaannnnkeeee!

„Нови лист“ пише още, че Трифонов е вписан в Книгата на рекордите на Гинес с няколко световни рекорда. За първи път е вписан там през 1989 г., когато прелита за седем часа и половина с балон над Средиземно море, втория път – 7 години по-късно, когато за първи път в света прелита с балон над Северния полюс, а третия път през 2000 г., когато прелита над Южния полюс. Трифонов е бил и резервен космонавт за руската космическа станция „Мир“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
5
 
! Отговори
654 преди 11 години
Не заставам на ничия страна Но в съда се решават тези проблеми
52
1
 
2
 
! Отговори
Nick Piantanida преди 11 години
Nick Piantanida е щял да го направи много по-отдавна en.wikipedia.org/wiki/Nick_Piantanida , но не могъл да се откачи от кислородната система и трябло да слезе заедно с гондолата си (тогава не са скачали с капсули). Умира след инцидент със скафандъра в следващия му опит.
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На крива ракета космоса и пречи ..... Да си го реализирал пич стига мрънка.Още не е късно да си направи проекта и да скочи от 50 км щом толкова мрънка.
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама не виждам какво хленчи нашенецът. Всичко е реализация бе човече.Имал си пари - направил си го. Нямал си пари - мечтал си. Това е.Е, сега какво да направя като в Австрия могат да се организират хората пък и да реализират такъв проект. Аз бех, *** е той. А, не така. Тия филми са слаби. Или правиш или си траеш. Стига с тия - все някой ни виновен и еди кво си щото не сме имали. да си имал.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя мъж съм го виждал лично на негова презентация в планетариума в Смолян преди 11-12 години.Разказваше страшно увлекателно за полетите си.Не се усетиха 3 часа.Правеше впечатление на страхотен пич и мъжкар!
48
1
 
2
 
! Отговори
tihomir преди 11 години
kurier.at/nachrichten/4515989-wiener-klagt-an-felix-verkauft-mein-projekt.php eto i v avstriiska mediq
47
3
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
Мене ме е срам от мишки като тебе.....за това ...ЧАО от сайта ! :) kick bann
46
2
 
8
 
! Отговори
Краде се поголовно преди 11 години
Кражбата на иновации си е нещо обикновенно. Ракетното дело не е ли иновация на германците. След войната е осъществена от Щатите. Колко много таланти и гении има, но ако са бедни или нямат спонсори, тяхната иновация или ще умре със самите тях или ако бъде споделена, ще бъде открадната. Съдебната система винаги обслужва силните и богатите, а не умните и талантите. Попов успява да докаже изобретението на радиота едва през 1930 год. чрез Американски съд. Вероятно такъв е случая е с Иван Трифонов.
45
4
 
9
 
! Отговори
ОФ преди 11 години
Aко не е Българин ще е МакедонецАко не е Македонец ще е БългаринИли поне на баба им шуранайката по втора линия от петто потекло на баджанака баща им ще е роднина.
44
0
 
0
 
! Отговори
иване-идиот си преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Срам ме е от такива българи като тоя *** Иван.Някой му бил виновен,че той самия е некадърен.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от "PitBull 2 литра" планират *** да бъде изведен в ниска околоземна орбита чрез взрив на Бургаски трансформатор , като траекторията трябва да бъде изчислена така че да преминава максимално далеч от космически обекти съдържащи ценни метали ката МКС и спътници от системата за глобално позициониране
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
брато това се вика - след дъжд - чадър. ае сеа.ако си рода на Слави Трифонов, по те разбирам. по некси ше го възприема.
41
1
 
5
 
! Отговори
tihomir преди 11 години
avstriiskite medii garmqt sas sa6tata novina
40
2
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 11 години
Собственика на ред бул е Дитрих Матешиц нормално е да избере своя съгражданин.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се ли усещате че тази статия е свободно съчинение с цел да стане по интересно на сайта и да има коментари? Сега и макетата ще си измислят един такъв герой.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е българин, македонец е измислил всичко!
37
1
 
5
 
! Отговори
До ЛИМОНАД преди 11 години
Всичко си защитавам ДА и сънищата и мечтите !!! В това няма нищо срамно, а напротив ! А плювалници и присмехулници като теб в какво вярват и какво защитават ? Имаш ли си кауза?
36
2
 
4
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
До до лимонадпо добре да съм микеренцето реализирало идеята, отколкото българина който да плюе след него и да вика - ейтоя беше - ейтоя ми взема идеята
35
1
 
7
 
! Отговори
до лимонад преди 11 години
Да, ние българите сме идейни. Не си ли чувал поговорката "Сиромах човек - жив дявол", пожелавам ти и ти един ден да се издигнеш до българин. Щото засега си просто едно малко мекеренце(казвам го без лоши чувства:).
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е какво да защитаваме? Тва е все едно аз и ти си лафим, ти ми споделяш идея, аз я приемам присърце и намирам спонсор или възможност да я реализирам. Какво българско има за защитаване? Ще кажеш, че на него му е хрумнало нещо което на други не е. Ами то по тази логика, този възрастния - ментора на Феликс да каже, че Феликс му е откраднал идеята. Та той е скачал още през 60-те, но не му попречи да е до него и да му помага да победи собствения му рекорд.