Рибата край Фукушима още е радиоактивна

Вероятно радиационна вода се просмуква в почвената вода и стига океана
Обновена: 26 окт 2012 12:33 | 26 окт 2012 12:32, Елка Василева
8
Рибата край Фукушима още е радиоактивна
АЕЦ "Фукушима-1", март 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Нивата на радиоактивен целзий в повечето видове риба, уловени край брега на Фукушима, не са спаднали една година след ядрената катастрофа - сигнал, че морското дъно или изтичане от повредените реактори вероятно продължават да замърсяват водата, съобщи Асошиейтед прес.

Макар и съдържанието на цезий-134 и цезий-137 в повечето риба, изследвана край североизточното крайбрежие на Япония, да е под допустимите за консумация граници, данни на японското правителство показват, че 40 процента от дънната риба като треска и камбала са замърсени над нея, пише Кен Бюслер от океанографския институт Удс хоул в сп. "Сайънс".

Кен Бюслер анализира изчерпателните данни, събрани от японското министерство на земеделието, горите и риболова, и установи, че нивата на замърсяване в почти всички видове риба не намаляват една година след бедствието от 11 март 2011 г., когато мощно земетресение и цунами повредиха охлаждащата система на атомната централа "Фукушима 1" и причиниха радиационно замърсяване.

Най-замърсената риба около Фукушима е уловена през август - 17 месеца след бедствието.

Най-вероятно радиационна вода от централата се просмуква в почвената вода и така достига до океана. Затова специалистите се опасяват, че тя ще заразява рибата повече от десетилетие.

Централата ще продължи да замърсява, докато не бъдат отстранени пукнатините и другите повреди в трите аварирали реактора, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И още дълго ще бъде. Периодът на полуразпад на цезий-134 е 2 год., а на цезий-137 е 30 год.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що не напишете статия каква е радиоактивността на почвите на целия балкански регион, вследствие на хилядите бомби изсипани в Косово и колко пъти от тогава се е повишила заболеваемостта на онкоболни у нас и не само у нас? Платени драскачи на глупости.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HAARP ! Ще затрият света. Тази хора с нечовешки усилия се справиха с нещо, с което нито една друга страна не би могла да се справи изобщо! Американците колко време не си спряха течовете в Мексиканския залив? Що не дадат статистика за екологичната катастрофа, която причиниха? А в Япония беше най-силното земетресение в света, плюс Цунами и то точно върху Фокушима.Вместо целия свят да се изправи и да им ръкопляска те ми пускат платени провокации- ***
5
1
 
10
 
! Отговори
Абе преди 11 години
Кво е това почвената вода??? Да не е нещо от въображението на авторчето? Щото подпочвената вода е съвсем друга ракия...
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия изтрепаа рибата.
3
6
 
7
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Да бе, а тука искат референдуми некви...
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радиоактивен цеЛзий:)))))))) Радиоактовен фаренхайт има ли? май и вие сте яли от рибата с целзий.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къв е проблема, джапанките да вдигнат още малко нормите за радиоактивност и спокойно да си хапват суши:))) усещам че след 5-6г. светенето на хората ще се приема като нещо нормално:))