Швеция може да внася боклук от България

Скандинавската страна е водеща в управлението на отпадъците
29 окт 2012 18:55, Елка Василева
69
Швеция може да внася боклук от България
Швеция изпитва недостиг на боклук. Снимка: архив, Булфото

Шведската програма за производство на електроенергия от боклук е изключително успешна, но страната се сблъсква с недостиг на отпадъци и обръща поглед за внос от България, Румъния и Италия, информира на сайта си радио KOSU.

Само 4 процента от шведския боклук се складира на сметища според шведската агенция за управление на боклука. Заради голямата ефективност на страната при превръщането на отпадъците в енергия Швеция започна да внася около 800 000 тона боклук годишно от други страни.

Норвегия сега плаща на Швеция да поема боклука й. Плановете на Швеция са насочени към България, Румъния и Италия като бъдещи износители на боклук, е посочила старши съветничката в шведската агенция за опазване на околната среда Катарина Остлунд пред Public Radio International - PRI. Тези страни разчитат предимно на сметищата - система, която е изключително неефективна и нещадяща околната среда.

Швеция е водеща в управлението на отпадъци, но е сред малкото такива страни, отбелязва KOSU в информацията.

В САЩ, където според американската агенция за опазване на околната среда са изхвърлени 250 милиона тона боклук само през 2010 година, едва 34 процента са рециклирани.

По данни на шведската агенция за управление на боклука Швеция произвежда електроенергия за около 250 000 домакинства и захранва една пета от системата за централно отопление от боклуци, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Швеция може ли да внесе и малко български ***???? Ще и бъдем много благодарни!!!
50
2
 
0
 
! Отговори
ВОИ преди 11 години
Хахха булгурите *** на европа намериха ви колая ще ви преработват ама шведите не са виждали такъв *** булгурски и ще се откажат мн бързо
49
3
 
7
 
! Отговори
боклукчия преди 11 години
Шведите ще внасят *** от България? Като първа пратка им предлагаме цялото правителство начело с премиера! Транспорта за наша сметка!!
48
1
 
4
 
! Отговори
Koko преди 11 години
Ето го нашият шанс! Да продадем *** от парламента на шведите! Така хем ще се оттървем от тая ***, хем ще спечелим от всичко това! Елате шведи - Освободители наши!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шведите да взимат *** с боклукчиите барабар! Транспорта за наша сметка!
46
1
 
6
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Разгеле Шведите таман ще отърват Борисов от неудобните обяснения как хан Омуртаг е виновен че още няма завод за *** в София
45
3
 
6
 
! Отговори
ф преди 11 години
малко *** не искат ли, ние имаме много от този ***
44
4
 
2
 
! Отговори
SONK преди 11 години
Подкрепям идеята да бъдат изнесени ***. Тогава за късо време в развитието си ще изпреварим и шведите.
43
2
 
3
 
! Отговори
Ровещ в болуците преди 11 години
Eее, друго си е ...! Някак си по европейски звучи- българският *** се търси като ценна суровина и се изнася за Швеция... Горките шведи,не че си нямат ***, ама живи да ги оплачеш,щом са го докарали да са гордеят,че могат да печелят и от ***, че даже и внос да искат на тази стратегическа суровина, правете му сметка за каква крайна и пестелива пресметливост става дума, пред която наща *** бледнее ипред които българите с тяхният излишък и изобилие от *** си живеят като истински богаташи!
42
1
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 11 години
Не, няма да стане- нали прочетохте- че Норвегия ПЛАЩА да и вземат ***.А Бойко все искаше от инвеститорите на завода комисиони...все едно те имат нужда от ***-та да му плащат за това.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Недоразумението Б.Б.докато бе кмет на София постоянно се оправдаваше със тройната К. за това,че спира с действията си стремежа му да построи завода за *** в София. Сега е премиер,би трябвало да няма причина завода да се построи.Ядец,няма такива работи!Да,ама ние не забравяме...
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им изпратим всички наши потурнак тракедонисти.
39
3
 
3
 
! Отговори
х преди 11 години
малко ли двукраки български *** има там,да вземат всичките с каракачанов , болен сидеров и парламента заедно,тука да останат само нормалните
38
2
 
1
 
! Отговори
ние-от 4-ти километъ преди 11 години
До Иванушка-*** /20/: Стига с тези герберски номера:крадеш чужди идеи /виж 3/ и ги перифразираш като твои!Ей-няма да се отучите да крадете!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Хайде преди 11 години
Хайде, ха дано! Ама едва ли , за жалост!
36
2
 
7
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
ТЕ ВНАСЯТ *** И ТО В ИЗОБИЛИЕ!
35
2
 
16
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
След като Тиквата вече 8-*** година не е построил завода за *** ,заради който създаде военно положение в страната,може да се наложи да изнасяме *** си и за Северния полюс
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да, изнасяйте... сметнете за колко години ще си изплатим строежа на фабрика за рециклиране на фона на сумите за транспорт до швеция.
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойде времето когато ще има полза от БСП. Да изнесем БСП в Швеция срещу свежи пари в брой !
32
3
 
8
 
! Отговори
АНИ преди 11 години
В БГ не можем ли и ние да го преработваме в ел. енергия?Защо не се прави?