Девет ирански политически затворнички започнаха гладна стачка

Те протестират срещу издевателства от страна на надзирателите
1 ное 2012 14:56, Елка Василева
1
Девет ирански политически затворнички започнаха гладна стачка
Политически затворнички в Иран започнаха гладна стачка. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Най-малко девет политически затворнички в Иран са започнали гладна стачка, протестирайки срещу издевателствата, извършвани от надзирателите, предаде Асошиейтед прес, като се позова на ирански опозиционен сайт.

Затворничките от затвора "Евин" в северната част на столицата Техеран са започнали стачката, след като надзирателите извършили внезапна проверка на килиите, съпроводена с побой, словесни обиди и претърсване, при което жените били опипвани от горе до долу.

В същия затвор от миналата седмица в гладна стачка е и известната правозащитничка Насрин Сотудех, носителката на наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта. Тя протестира срещу лошото отношение към нея от страна на властите.

Миналата седмица делегация на Европейския парламент анулира визита в Техеран, след като иранските власти отхвърлиха искането на депутатите да се срещнат с активистката и с дисидента и филмов режисьор Джафар Панахи, който също е лауреат на наградата "Сахаров". Наградата беше присъдена на двамата иранци миналата седмица, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
боли мЪ ку*а за иранските седеруги , седеругите разбират само от кютек,ако навремето и ние бяхме нашляпали нашенските *** , сега България щеше да е една просперираща държава,а не опоскана разпродадена и окупирана от пиндосите територия