Какво се договориха Меркел и Путин?

Коментари в медиите за отношенията между Москва и Берлин
19 ное 2012 09:12, Петя Славова
26
Какво се договориха Меркел и Путин?
Снимка: БТА

Печатът в Русия коментира приключилия в петък тридневен руско-германски обществен дискусионен форум "Петербургски диалог". В заключителното заседание в Кремъл участваха президентът на Руската федерация Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел, посочва "Ведомости".

Двамата лидери се срещнаха седмица след като Бундестагът прие резолюция, отразила тревогата на Германия от приетите в Русия закони за клеветата, неправителствените организации и други начини да бъдат контролирани активните граждани. Германски депутати посочиха, че тези закони дават възможност да се криминализират действия, съдържащи критика срещу властите.

Три от четирите въпроса, зададени от членове на форума, засягаха атмосферата в двустранните отношения. Тя бе наречена мрачна от Сергей Густов, представител на "Газпром", посочва изданието и цитира отговора на Меркел: "Приятелството между нас няма да се подобри, нито ще се подобрят икономическите връзки, ако отминаваме всичко с мълчание и се правим, че винаги и навсякъде сме на едно мнение". В заключение бяха подписани 10 руско-германски меморандума и декларации за разширяване на сътрудничеството в икономиката, отбелязва всекидневникът.

"В руско-германските отношения икономическите връзки стремително се развиват, но политическото взаимно разбирателство деградира; това много озадачава германците", констатира в коментар за "Ведомости" наблюдателят Фьодор Лукянов.

"В хуманитарната сфера позициите на Русия и на Германия очевидно се сближаваха в началото на 2000-те; напоследък обаче все повече се разминават", изтъква и Йенс Паулус от фондация "Конрад Аденауер". В германско-руските отношения не цари мрачна атмосфера, въпреки че се запазват някои съществени разногласия, заявява обаче официозът "Росийская газета".

Ангела Меркел потвърди, че Германия има интерес да развива сътрудничество с Русия и се обяви за голям приятел на федерацията; Владимир Путин също смята, че в двустранните отношения няма мрачна атмосфера, пише вестникът.

Според него германският канцлер може да разчита на разбиране от страна на Путин "по сложния въпрос за жизнеспособността на Евросъюза и еврото". До голяма степен съвпадат и външнополитическите позиции на двете държави, по-специално във връзка с положението в Израел, започнал специална операция в Ивицата Газа. И Русия, и Германия са крайно разтревожени от събитията в Близкия изток, предаде БТА.

Много повече са разногласията в икономическата сфера - Путин е недоволен примерно от третия енергиен пакет на ЕС, предвиждащ един доставчик на газ да използва най-много 50 на сто от капацитета на тръбопроводите. Меркел е склонна да приеме 100-процентно използване от един доставчик, само ако няма други претенденти, изтъква "Росийская газета".

"Яркият диалог на Владимир Путин с Ангела Меркел по проблема с (руските) газови доставки за Европа кара експертите да предвиждат най-лошите за Русия сценарии", пише "Независимая газета". Независими експерти, говорили пред вестника, обясняват желанието на Москва по-бързо да започне строежа на газопровода "Южен поток" със стремеж проектът да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС.

Това са напразни надежди, уверява Михаил Крутихин от консултантската фирма "РусЕнерджи". "Европарламентът и Съветът на Европа вече приеха решение, че трябва да се проверят всички договорености за доставки на газ", пояснява той.

В крайна сметка Европа ще получи нов газопровод, изграден с руски пари - при това ще го използват независими оператори, срещу чието участие се обявява днес Москва, прогнозира аналитикът. "Южен поток" може да стане безплатен подарък от "Газпром" за европейските посредници, обобщава в заглавие всекидневникът.

Валерий Нестеров от "Сбербанк инвестмънт рисърч" не вижда особени перспективи Русия да подобри своите "газови отношения" с ЕС. "Компромис с европейците засега не се очертава", казва той. Напротив, по-вероятно изглежда Русия да започне нова серия от отстъпки, смята експертът. "Газпром" вече се отказва на практика от базовото условие "вземай или плащай", прави и други корекции в цените, забелязва Нестеров пред "Независимая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Германският канцлер може да разчита на разбиране от страна на Путин "по сложния въпрос за жизнеспособността на Евросъюза и еврото".:))) Путин се е гаврил здраво с позастарялата комсомолка!
1
3
 
12
 
! Отговори
bg преди 11 години
Germania i Francia trebva da sa blagodarni na Rusia.