Спор на британски министри заради имигрантите от България

Вълненията са заради отпадането на ограниченията от 2014 г.
Обновена: 14 яну 2013 14:50 | 14 яну 2013 07:51, Елка Василева
68
Спор на британски министри заради имигрантите от България
Ерик Пикълс. Снимка: архив, Reuters

Двама британски министри влязоха в спор заради прогнозите за броя на имигрантите, които ще дойдат в страната от България и Румъния, пише вестник "Гардиън".

Кавгата в кабинета избухна вчера, когато министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс предупреди за предстоящи проблеми с недостиг на жилища догодина, когато ще отпаднат ограниченията за имигриране във Великобритания за гражданите на двете най-нови страни членки на Европейския съюз.

Източници от британското министерство на вътрешните работи се разграничиха от изказването на Пикълс с мотива, че то е било основано на прогнози за жилищните нужди на имигрантите от Румъния и България, направени от неговото собствено министерство. Източници от министерството на общностите и местната власт обаче увериха, че Ерик Пикълс се е позовал на имиграционна статистика, предоставена именно от вътрешното министерство и която той нееднократно бил поставил под въпрос.

Спорът между двете британски министерства избухна след участие на Пикълс в предаване на телевизия Би Би Си, посветено на предстоящото през януари догодина вдигане на ограниченията за установяване във Великобритания на българи и румънци.

Един евентуален наплив на румънци и българи във Великобритания ще изостри още повече недостига на жилища в страната, предупреди британският министър на общностите и местната власт, цитиран от вестник "Файненшъл таймс".

Консерваторът Пикълс призна, че все още не разполага с надеждни оценки колко хора от двете източноевропейски държави ще се преселят във Великобритания. В същото време той отбеляза, че общинските съвети предприемат действия, за да се подготвят за възможно голямо нарастване на румънските и българските граждани, имигриращи във Великобритания догодина, когато ще бъде сложен край на контрола през преходния период след присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

През 2004 г. тогавашното британско правителство на лейбъристите разреши свободна имиграция от току-що приети в ЕС източноевропейски държави, сред които Полша, Унгария и Чехия, припомня "Файненшъл таймс". Авторитетният британски ежедневник отбелязва, че кабинетът е подценил чувствително реалния брой на имигрантите от тези страни, като е очаквал, че те ще бъдат едва 13 хиляди души годишно.

Лейбъристкото правителство наложи през 2005 г. временни ограничения на имиграцията от България и Румъния, но тяхното действие изтича през декември и съгласно европейското законодателство не може да бъде продължено.

Министърът на общностите и местната власт в сегашното коалиционно правителство във Великобритания на консерваторите и либералните демократи даде да се разбере вчера, че не иска да дава повод за сензационни журналистически материали и че е поискал по-подробни изчисления за очакваното преселване на българи и румънци в страната. "Истината е, че аз не мисля, че някой знае точния брой (хора), които ще дойдат от България и Румъния", посочи Пикълс. В същото време той обърна внимание, че голям брой румънци вече са се установили в източен Лондон.

Предвид недостига на жилища във Великобритания един евентуален наплив на хора от Румъния и България ще причини проблеми, "не само за жилищния пазар, но и на пазарите на социални жилища", предупреди Пикълс.

По данни на британския консултативен комитет за миграцията от ноември 2011 г. 82 хиляди румънци и 52 хиляди българи са се установили в страната до юли същата година, припомня "Гардиън". Очаква се броят на имигрантите от двете страни да нарасне драматично догодина, отбелязва изданието.

 "Гардиън" коментира, че консерваторът Ерик Пикъл може и да е влязъл в спор със своята съпартийка Тереза Мей за броя на българите и румънците, които ще дойдат във Великобритания, но че двамата са на едно мнение, че страната вероятно ще се изправи пред социални предизвикателства в резултат на имиграцията от двете най-нови страни членки на ЕС.

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей заяви през ноември, че правителството ще се опита да ограничи достъпа до социални помощи и до здравната система, за да отстрани факторите, които насърчават имигрантите да идват в страната, припомня "Файненшъл таймс". Тереза Мей спомена за необходимостта от реформиране на Европейския съюз, за да бъде гарантирано, че един от неговите основополагащи принципи - свободното движение на работната ръка - не означава просто свободно движение на хора с цел искане на социални помощи, допълва "Гардиън", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом имат недостиг на жилища, на тяхно място бих започнал да строя, имат 1 година да направят достатъчно за новите емигранти. Този шишко да не гледа прогнози а да мисли къде да са новите квартали за българи и румънци. Той и "страшната" бабичка Тереза Мей освен да дрънкат глупости друго не могат да направят, вместо да ни посрещнат с добре дошли след края на 2013г. Но на тяхно място не бих се притеснявал така, има и други страни в ЕС, не само те, така че се лъскаят излишно.
26
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
страшничко си е разбира се защото не сме образовани колкото тях но пък сме пробивни и бързо учим. Мисля че нашите политици удобничко ще си мълчат, защото това им е единственият изход от главоломното изтичане на кадри. Но така ще бъде докато ни управляват неграмотници
25
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 11 години
Страхуват се от нови безработни и недостиг на социални жилища и в същото време ограничават достъпа на Българи до трудовия пазар, има ли логика в това?? Всичко това е прикритие на реалната експлоатация на квалифицирани хора принудени да работят нелегално заради ограниченията!!Естествено ,че е по изгодно да притискаш някого чрез закона и да му плащаш по малко отколкото на англичаните за същата работа.те маргиналите отдавна напуснаха БГ сега е ред на квалифицираните хора с приравнените дипломи стра
24
0
 
3
 
! Отговори
Спиш ли юроде преди 11 години
За ужасните престъпления извършени по време на Баташкото клане, Високата порта, подкрепена от Масоните и евреите, както и главните агенти на Синедриона - лорд Биконсфилд Дизраели*, Хенри Елиът*, лорд Дерби и др. предприемали всякакви ходове и машинации, за да прикрият турските престъпления. Особено активен бил лорд Дизраели* (1804-1881 г.), който бил лидер и идеолог на Консервативната партия и министър-председател на Англия. Той е един от главните виновници за неосъществяването по-късно на Санстефанска България" (т.е. България в почти пълните си исторически и етнически граници на Балканите). *Известен е и под името Бенджамин Дизраели*; а баща му се казва Исак Дизраели*. Биконсфилд Дизраели (Биконсфелд Бениамин Дизраели*) изпитвал патологична омраза към България, което е лесно обяснимо от гледна точка на философията на талмудистите. На него принадлежат думите: На Балканите, ако ще да загинат сто хиляди българи, но да не се накърнят нашите интереси!" В този дух му пригласят Хенри Елиът* - английски посланик в Цариг-рад, и лорд Дерби в английския парламент, поддържани от реа-кционни кръгове и задкулисни играчи - агенти на Синедриона. Любен Каравелов изтъква връзките между Дизраели и банкерите Ротшилд* в Англия, които очевидно имали свои планове за Османската империя и в частност за България. Истинските цели на Дизраели* и хората, стоящи зад него, проличават от друго негово изказване, направено през октомври 1876 г.: ... Англия не се бои от война - заявил Дизраели на един банкет - и тя има възможност да се бие двадесет години, ако се наложи. Британският флот ще бъде изпратен в Дарданелите" (67). Естествено, както казва Хенри Форд: Войната е еврейската жътва", защото от нея тези *** и спекуланти извличат огромни печалби - колкото повече убийства и разруха, толкова повече печалби за лихвари, банкери, п
23
0
 
1
 
! Отговори
Karakolev преди 11 години
BOKLUCI KAKVO ISKAT? HARESVAT TALIBANI A BALGARI NE
22
0
 
1
 
! Отговори
anonimen1 преди 11 години
Страх ги е защото първите "румънци" и "българи" дето ще се заселят там ще са едни мургавички.Ще искат безплатно апартаменти за многобройната си челяд и ще искат социални помощи.И няма да работят, а ще крадат жици, и каквото намерят.
21
3
 
1
 
! Отговори
талибан преди 11 години
господа ,както виждате света не го е страх ,че ще дойдат на работа турците , а ги е страх че ще дойдат българите.света вече знаят манталитета и ,,способностите" на ,,великите българи" и затова никъде не са желани.турците от шетдесетте години работят в европейските държави и никой не ги екстрадирал от там и продължават да работят там и са предпочитани.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страх ги е да не дойдат 10000 българи, а не се страхуват, че идват 500000 африканци. англичаните са жалки чеки*жии.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5 BG *** в Лондон = 500 Афроангличани = 5 000 турци.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те имат нужда от работна ръка и я набавят отвън !Страхът от какво е ?
17
0
 
1
 
! Отговори
Кадри преди 11 години
Ами днес в Търговската Камера - Линдон , задаваха въшроси на техния Премиер Дейвид Камерон :Единият бе , какво става с Английската образователна система , та има такъв недостиг на ИНЖЕНЕРИ , и трябва да внасят отвън !
16
0
 
4
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
И там, както и тук хората биват манипулирани чрез насаждане на страхове. Плашат ги, че някой лош отвън ще дойде ще им изяде "баничката". А премълчават, че 2/3 от британското население под 40 год. възраст е загубило вече трудови навици и мотивация да учи и да се образова и живее чрез БВП-то, което имигрантите основно формират. Но капиталът знае как да маргинализира едно общество -дръж го далеч от образование,поддържай му екзистенц минимума със соц. помощи и евтини забавл. го приучи на лентяйство
15
0
 
2
 
! Отговори
Джони преди 11 години
Дръжте се *** идват,бели ,черни ,шарени,с дипломи ,без четмо,*** да ви е як....
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямах на идея ,че българите са 100 милиона ,че да са тотална заплаха.На фона на 500 милиона Африкоси , 500 милиона Арабюхи и 500 милиона индиици ,сме просто цвете.
13
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 11 години
Малко прекаляват с тези изказвания. Да, вярно, ще има доста хора, които ще отидат там, но чак проблем с липсата на жилища? Когато 10-те се присъединиха към ЕС не си спомням да е имало такова притеснение от емигранти, каквото го има сега заради България и Румъния. Бил съм в Лондон и честно казано от индийци един англичанин не можеш да видиш, така че да се замислят за режим от бившите си колонии, а не да се притесняват от нас.
12
0
 
3
 
! Отговори
Очите на страха преди 11 години
Не се притесняват, че цяла северна Африка ще дойде във Великобритания, не се притесняват, че утре турците ще са повече от англичаните в Лондон, а ги е страх пет *** да не дойдат.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Oxx neka neka!Dano vsichki *** zaminat natam po burzo daje."Velikite sili" sasipaha Bulgaria s resheniata,koito si vzimaha samosindikalno!Misleha se za gospodari i za vsesilni i znaeshti.Dano sega tupkano im se varne na vsichkite!Da ne govorime che chlenstvoto v tozi izmislen ES si e vid robstvo.I sega se boriat da ni dosasipiat.Niamame ikonomika,niamame obrazovanie i vsichko e pod tiahna diktovka.Areeeee.....uspeh "civilizovani zapadno evropeici".
10
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
какъв е този *** на снимката
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя от снимката ми прилича на "цар Киро".
8
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 11 години
До Дай Боже!По едно време и аз на това се радвах, но после се усетих че със сигурност ще намерят начин да цоцат и от тук, и от там.