Да оцелееш в Аушвиц

86-годишната Рита Вайс разказва за ада през 1944 година
Обновена: 29 яну 2013 16:08 | 29 яну 2013 15:01,
197
Да оцелееш в Аушвиц
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Около шест милиона евреи са жертвите на Холокоста, убити от нацистите – паметникът Яд Вашем в Израел напомня за тях.

В самия сайт на музея можете да откриете стотици истории за ада от времете на Хитлер. Там е и историята на 86-годишната Рита Вайс, която оцелява в концлагерите Аушвиц и Щутхоф, пише германският вестник „Билд“.

Рита Вайс е родена през 1926 година в Зибенбюрген (днес в Румъния). Когато германската армия навлиза в града на 19 март 1944 година, тя е само на 18 години.

Една тийнейджърка, която малко по-късно ще се озове в един вагон заедно със сестра си и племенниците си в посока Аушвиц.

„За осемдесет души имаше само две кофи. Едната беше пълна с вода, а другата беше празна – да я ползваме като тоалетна. Представете си колко бързо се изпразваше едната и колко бързо се пълнеше другата!“, спомня си Рита Вайс.

„Деца плачеха и деца умираха във вагона. Едно бебе на два месеца почина, защото майката беше толкова слаба, че нямаше мляко да го кърми“, разказва 86-годишната госпожа Вайс.

Когато пристигат в Аушвиц, се срещат с  Йозеф Менгеле – скандалния лекар в нацисткия концлагер. Тя стояла ръка за ръка с 28-годишната си сестра и нейните две деца.

Менгеле отделил Рита Вайс надясно, а семейството й – наляво. А наляво – това значи пътят към газовата камера и смъртта.

Рита ясно си спомня, че тогава често сънувала баща си, който й казвал, че няма да позволи тя да умре.

„Бях болна, но всяка сутрин момичетата, с които бях в концлагера, ме караха да излизам за сутрешното преброяване. След това ме скриваха в бараката“, спомня си Рита.

Тя оцелява в концлагера, преживява и един от "маршовете на смъртта" и края на Втората световна война.

През 1948 година тя емигрира в Израел – точно една седмица след основаването на държавата. След което се омъжва.

„Нямахме държава. А искахме да построим една страна, която да си бъде наша. Когато нямаш родина, нямаш стойност. Да живея в Израел означава свобода и сигурност за мен. А моите деца никога няма да умрат в Аушвиц“, завършва разказа си Рита Вайс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
10
 
! Отговори
2ро класник преди 11 години
Рита Вайс е родена през 1926 година в Зибенбюрген (днес в Румъния). Когато германската армия навлиза в града на 19 март 1944 година, тя е само на 16 години. Ok 1926+16 = 1944, то бива да сте неграмотни от редакцията,но вече и 2ро класниците Ви се смеят !
36
10
 
7
 
! Отговори
do 29 преди 11 години
Глупости!!! прочети статията, пише 6 милиона жертви за много кратко време! България е била 500 години под турско робство, ако турците са били толкова жестоки дали в момента щеше да е останал и един българин???
35
9
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Хитлер,ако не бе създал тази машина за смърт на хора...концлагерите,нямаше да има тази съдба.Милионите избити евреи,***,славяни и противници на режима,с нищо не могат да бъдат...оправдани.Именно този факт,настрои тогавашният демократичен свят,който се обедини срещу германският фашизъм и доведе до неговият...крах.
34
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Израел!Израел и България - приятели завинаги!
33
7
 
10
 
! Отговори
Х(ристос)ИТЛЕР преди 11 години
Тези, които разпънаха Божият син Христос и го убиха, закономерно получиха своето наказание при неговата втора поява.Той се яви като съдник!
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и тук ще направят такъв паметник след време и ще има статия с името:"Да оцелееш в България86-годишната Дочка разказва за ада през годините на прехода"
31
4
 
4
 
! Отговори
aaa преди 11 години
eto,az sam bil v dahao,sega vseki mozhe da go poseti,prosto e bilo ad!kvito she da sa evreite,ama i te sa hora,taka4e,v kraina smetka kakvo razdelq horata po sveta sega, religiqta i vqrvaniqta im!pak za maika bulgaria bih kazal samo edno neshto,obi4am rodinata si,nie sme smel,narod ocelelismi pod tursko robstvo 500godini,posle balgaria e razdelena,posle,fashizam,i t.n.zhalko 4e ve4e 23 godini nemozhem da napravime prehod ,koito da ni vdigne ot danoto na blatoto!korupciq,mafiq i bednotiq!!
30
8
 
33
 
! Отговори
varg преди 11 години
Смърт за Америка и ИЗраел.
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обикновенните евреи са хора като нас, които също страдат от несправедливата система.Тези към които обаче трябва да сме безмилостни са ционистите, и богатите еврейки родове, контролиращи света. Освен това съм сигурен, че близкоизточният тумор Израел скоро ще изчезне от картата.
28
6
 
11
 
! Отговори
ѝ преди 11 години
Мисля, че има защо да ги мразим Явно много малко хора са чели стихотворението на Иван Вазов Жидов гроб, а за прословутия холокост сега ще си сърбат попарката дето са я съчинили все повече хора се убеждават в това, че не е имало такова нещо.
27
5
 
13
 
! Отговори
мангал преди 11 години
Оцелях и станах евреин.
26
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и аз не съм им фен на евреите, но едно не може да им се отрече. Ако не са те цялата мюсли напаст ще залее Европа! Та добре, че са те да ги спират, че иначе...
25
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оказа се, че евреите са лъгали като са дали цифрата - 6 милиона избити. Били са 500 хиляди. Да и тази цифра е огромна, но като се има в предвид, че през ВСВ загинахе 60 милиона, защо не говорим за останалите, а само евреи, евреи и евреи? А нямаше ли геноцид срещу руснаците?
24
7
 
38
 
! Отговори
коко преди 11 години
да оцелееш в България по време на турското робство е било дори по страшно тези лагери за евреите но никой не признава този геноцид над българския народ е хубаво както евреите и българите да иска признание................
23
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДАВИД БЕКАМНе ги мразим,просто не ги харесваме,защото са нечестни.
22
8
 
7
 
! Отговори
До 22 УРОДА преди 11 години
Ако вземем предвид всички жертви и цивилните, и военните най-засегнати се оказват Полша, Югославия, СССР и Гърция. Полша губи 1/5 от предвоенното си население, като процентът е далеч по-висок сред образованите слоеве, умишлено унищожавани от нацистите . Югославия губи 1/8 от предвоенното си население, СССР 1/11, Гърция 1/14. За сравнение ще изтъкнем, че Германия губи 1/15 от населението си, Франция 1/77, Великобритания 1/125.
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да оцелееш,след като си попаднал в лапите на еврейските банкери и застрахователи...
20
6
 
7
 
! Отговори
Do 22 УРОДА преди 11 години
Общият брой на жертвите е стъписващ (при това, без да включваме падналите японци, американци и други неевропейци). Той помита уродливата инак статистика на Първата световна война. Историята не помни друг конфликт, в който да са били убити толкова много хора за такъв кратък период. Но най-стряскащо е числото на цивилните жертви, неучаствали във военните действия: поне 19 милиона, повече от половината. Техният брой надвишава този на военните жертви в СССР, Унгария, Полша, Югославия, Гърция, Франция, Нидерландия, Белгия и Норвегия; само във Великобритания и Германия падналите военни са значително
19
2
 
24
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ДАНО И БЪЛГАРИТЕ ВЗЕМАТ НЯКОГА РЕПАРАЦИИ....ЗА ХОЛОКОСТА НАД ТЯХ СЕГА...
18
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аде стига вече с тез еврей! По принцип не съм расист, ама тая постоянна медийна проеврейска пропаганда 24/7 ми идва в повече! Тук е България! Еврейските въпроси да си ги дискутират в Израел!