Къде се провали Бенедикт XVI

Той оставя папството почти такова, каквото го завари
Обновена: 12 фев 2013 21:45 | 12 фев 2013 21:45,
58
Къде се провали Бенедикт XVI
Снимка: архив, Reuters

За осем години като папа най-дръзката постъпка на Бенедикт XVI може би бе последната му. Планираната му абдикация в края на този месец, която изненада света и по-голямата част от католическата църква, ще е първата за един папа в последните близо 600 години.

Макар и Ватиканът да заяви, че той не страда от никаква животозастрашаваща болест, 85-годишният духовник заключи, че му липсва "телесната и духовна сила" да изпълнява задълженията си в свят, който е "подложен на толкова много и бързи промени и е разтърсван от въпроси от важно значение за живеещите с вяра."

Характерната черта на управлението на папа Бенедикт, за добро или зло, бе яростна съпротива на тези промени. Той отхвърли призиви на прогресивни католици за преразглеждане на доктрини като безбрачието и забраната жени да бъдат свещеници. 

Във време на бързо разпространяващо се из цял свят приемане на правата на гейовете и лесбийките той осъди хомосексуализма като "неестествен" и недопустим.

При растящи верски напрежения в Европа и Близкия изток той избегна диалог с мюсюлманите и разгневи мнозина от тях с цитат от изказване, в което ислямското богословие се осъжда като "зло и нечовешко".

Папата ръководеше вероизповедание, чийто демографски център на тежестта се е изместил към Латинска Америка, Африка и Азия, обаче той реши да се съсредоточи върху опит за съживяване на католицизма в Европа, включително най-консервативните му елементи. По някои важни критерии той се провали.

Членският състав на църквите продължи да намалява дори в родната му Германия, където той бе най-радушно посрещнат. В развиващия се свят някога процъфтяващите католически църкви губят позиции в полза на други вероизповедания.

Още по темата
Реакцията на папа Бенедикт на най-голямото предизвикателство, пред което бе изправен - взривът от скандали със сексуален тормоз в католически диоцези из цял свят - бе неадекватна, отбелязва вестник "Вашингтон пост”, цитиран от БТА.

При посещението си в САЩ през 2008 г. той се срещна с жертви на свещеници насилници. Впоследствие той се извини за престъпленията и въведе скромни мерки на Ватикана за удължаването на срока на давност и предотвратяването на бъдещи деяния.

Папата обаче никога не предприе мерки срещу епископи, които прикриваха престъпления и никога не призна и не се извини за собствените си провали, когато като кардинал Йозеф Рацингер ръководеше ватиканския орган за дисциплиниране на свещеници.

Някои от най-важните постижения на папа Бенедикт дойдоха в отговор на острите реакции на реакционните му действия. Той бе засипан от критики за изказване точно преди обиколка на страдащата от СПИН Африка, че употребата на презервативи "утежнява проблема" и впоследствие намекна, че използването на кондом от заразено с ХИВ лице, за да не зарази партньор, може да е положителна стъпка. След като разгневи евреите, като реабилитира епископ, който отрича Холокоста, папата се помоли в Аушвиц и публикува книга, в която еврейският народ е оневинен за смъртта на Исус.

Папа Бенедикт ще остави след себе си една църква, изправена пред същите омаломощаващи проблеми, които съществуваха след смъртта на папа Йоан Павел Втори - на първо място как да остане меродавна в един все по-секуларен свят и за собствените си променящи се членове. Отговорът на този папа бе да настоява, че
само безусловно придържане към доктрината от миналото може да съхрани вярата. Католиците, които търсят различен отговор, ще трябва да се надяват, че колегията на кардиналите, доминирана от назначени от папата хора, ще избере по-прогресивен приемник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Неанонимен преди 11 години
Аб много анонимни безбожници, наследствени червени атеисти, седнали да умуват за папата и по-големи католици от него се пишат. Щото ние оправихме нашата Източно Кривославна, пълна с ченгета Църква, та седнахме да бистрим делата на Ватикана.
34
0
 
1
 
! Отговори
vako преди 11 години
Toi mai e razbral 4e novia sin bojii nalaga novi pravila v vatre6niq i van6niq svqt.ima nova duhovna valna .
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може би с оттеглянето на Папата започват да се сбъдват тези предсказания, за които се говореше, че светът ще се промени след 21.12.2012. Конспиративните теории за папите говореха, че те са начело на световното илюминатско правителство заедно с английската кралица и останалите свързани с римската кръвна линия на управление. Английската кралица също щяла да се оттегли. Според пророчеството на Св.Малахий за 112 тия папа ще дойде Петър Римски, след което градът на 7 те хълма щe бъде разрушен
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
v nikakiv sluchay papata ne bi se otteglil zaradi zdravoslovni prichini nyakoi po nyakakiv nachin go prinudiha da se otegli no koi,zashto i za kakvo ? ....
31
1
 
1
 
! Отговори
Ангелов преди 11 години
Човешки работи и в Светия престол. Подборка от миналото на човека, таен натиск и шантаж,власт, богатства,интереси и папата си "подава отставка".Колко човешко и естествено.За по сигурно-килия във Ватикана да не вземе да се обърка и да говори недемократични неща.Следващия трябва да представлява и обяснява нелогичния и небожествен свят на земята,причините за глада,войните и човекоубийствата,с което рискува да цитира Маркс,Енгелс и Ленин,а това вече е опасно.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Ще изберат по - прогресивен приемник за Папа.Който трябва да каже на гейовете , елате да се жените в катедралите , елате да танцувате голи , . .Връщаме се в ерата преди Христос , от която има рисунки на голи със змии и животни !!!Тези полуголи изглеждат същите !
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странно, къде видяха, че този човек има провали. Кажете, че не сте съгласни, ама провали - съжалявам.
28
2
 
6
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Сионистите нямат кръст на короната а звездата на Давид...и това ако е религия
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свещения Коран е предаван на Хазрети Мохамед от Архангел Гавраил в повечето от аятите(стих,знамение от Господ) в Корана,а другите Аети са предадени лично от Аллах
26
1
 
7
 
! Отговори
за 45 преди 11 години
Тома Му рече"Господ мой и Бог мой".Исус му каза"Понеже Ме видя ти повярва,блажени ония,които без да видят са повярвали"Йоан 20 :28-29
25
9
 
3
 
! Отговори
А дали е така преди 11 години
До Анонимен 43А ти откъде знаеш за живота на Христос? От Библията ли, писана е пренаписвана 2000 години според интересите на този и онзи. Само аз дето не съм добавил свои фантасмагории там. Интересно как авторите на Библията знаят какво е ставало при съденето на Христос в храма и при Пилат, след като не са присъствали там, сигурно от небето им е паднало. Христос е съществувал, но дали е правил чудеса, това са само догатки, писани и мислени от авторите на книгата. Спасението е тук, в самите нас
24
4
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 11 години
До АнонименСъгласен, давайте ми сана, кепенцето и парите и поемам поста. Пък теб ще те направим главен ислямски мюфтия, за да ти върнем услугата.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40,спасението е само чрез Исус и наричайки го"измислица"показваш,че не си християнин.
22
3
 
8
 
! Отговори
дайте го, дайте го преди 11 години
Я дайте да им предложим за нов Папа нашия дядо Кирил Варненски. Той ще стане патриарх български и папа католически и ще обедини религиите след хилядолетната схизма. Пък и е много напредничав, не признава тромавия папамобил, само на брониран Линкълн се вози. Ще въведе нови религиозни доктрини, ще забрани Мадона, Азис и Джордж Майкъл, ще премахне аскетизма и ще обяви парите и богаташите за дар Божи, ще кръщава децата в казан с ракия вместо светена вода. Този човек ще оправи християнството! Кирил!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ключовата фаза на статията е последните думи"...по-прогресивен приемник".Върви се към световната религия,която ще отрече,че спасението е само чрез Исус.Нещата изглежда се задвижват.Бенджамин Крим ,окултист още преди години казва,че този е вероятно да бъде последния папа след което мястото да се заеме от човек на окултистите като свързва това с деня на декларация,когато антихриста ще се появи на всички информационни средства едновременно,кото той нарича"Христос".Вероятно не е сигурно но близо.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pravoslavieto/inoverie/catholicism/celta_na_papata_nova_religija.htm
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха,ха,ха"...демек оправяйте се".33 ,ти наистина ме разсмя и малко ми поотпусна душата.
18
5
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 11 години
Браво анонимен,той и папата каза така.Отеглям се и ви оставям в ръцете на Исус...демек оправяте се.Той като беше на власт нали Исус му остави завет да го спазва и да учи хората..той ко направи..ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО...ДАЖЕ НЕ МОЖА ДА РАЗБЕРЕ ЗА КАКВО Е ГОВОРИЛ БОГ....ЧУДНО ЩЕ МИ Е КАК ЩЕ СЕ ОПРАВДАВА ПРЕД БОГ..НА ОНЯ СВЯТ...ТУКА ТЕГЛО..ОТИВАШ ГОРЕ ПАК ТЕГЛО..ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧИШ
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разгневили се били евреите,че оневинил някой отричащ холокоста?АЗ КАТО ХРИСТИЯНИН ДА РАЗГНЕВЯ ЛИ,ЧЕ СЪЩИТЕ ОТРИЧАТ,ЧЕ ИСУС ХРИСТОС Е ГОСПОД?КОЕ ЩЕ НАТЕЖИ НА ВЕЗНИТЕ?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Християните да си четат по-често Новия завет и да го казват на тези,които не са приели още Исус,така може да помогнат да се спаси някоя душа.Наближава излизането на антихриста олицетворяващ сатаната,молете се за сила да издържим изпитанията и запазим вярата."Исус Христос е същия вчера,днес и завинаги"казва свети Павел,същото важи за всичко написано в Новия завет даден за спасение на човечеството.