Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Най-ранният възможен вариант е пролетта на 2014 г.
Обновена: 7 мар 2013 22:47 | 7 мар 2013 22:47, Миглена Иванова
165
Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време
Снимка: архив, Булфото

Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, съобщи БНР.

Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, а германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих даде ясно да се разбере, че заради проблемите на България и Румъния с престъпността и корупцията страната му не е склонна да обсъжда шенгенското ни членство преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.

“Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава. Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията”, коментира той.

Още по темата

“Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим”, допълни Фридрих.

Холандия също ще чака следващите доклади за България и Румъния, каза министърът на имиграцията Фред Теевен.
“Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Това още не е факт, така че ще изчакаме и ще видим каква ще е ситуацията през декември”, коментира Теевен.

Според българския вътрешен министър Цветан Цветанов политическата обстановка е един от факторите няколко държави да имат резерви към членството ни в Шенген. Като сериозна причина да сме нежелани в Шенген Цветанов посочи и т.нар. "социален туризъм" към западните страни.

Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства най-ранният възможен момент за членство в Шенген е пролетта на следващата година.

Още за Шенгенското пространство четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
17
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Ушким събираха повече данъци, митниците стегнаха, в ЕС сме, стягаме коланите и на края хората по малко пари имат, много хора са и без работа, а в ЕС се плашат от БГ работниците, нещо тая икономика се побърка :) май капитализмът няма много допирни точки с демокрацията, по скоро има с комунзма и фашизма в съвременен вариянт .
34
3
 
9
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Голяма работа като не влезнем там, същатата работа като ЕС .
33
0
 
19
 
! Отговори
gft преди 11 години
нали трябваше да измажем едина барачка преди 2-3 годиини и сме вътре..
32
4
 
3
 
! Отговори
Николов преди 11 години
Наркотрафикантите яко натискат за тоя шенген.Сега вървят каналите ама се плаща много.Като влезем всичко ще е ок за тях.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. -------- Те хората още 1 положителен не са видяли....
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 38 Ами че например на границата може нещо да не те харесат и да не те пуснат - винаги ще намерят за какво да се заядът....
29
4
 
13
 
! Отговори
Виктор преди 11 години
Майката ни е.... , ЕС , колкото по бързо се усетим , че по добре да не сме вътре толкова по добре , пият ни кръвта по големите сили така да го кажем , а наще им лижат гъзовете , така наречените еврофондове , са рушветите , да сте чули някой ваш познат да е взел пари по някакъв план , повече от 10 000 да речем , няма и да чуете
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кажете ми каква е ползата от шенген?От 2014 година българите ще имаме право на работа със и без шенген
27
3
 
18
 
! Отговори
в затвора! преди 11 години
Естествено, че няма да ни приемат в Шенген, докато тези престъпници, Цецо Лажецо и агент Буда са още на власт. Тяхното място е в затвора!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а така. яко ни го махала ха. сега гледайте защото се задава вече още по голяма мизерия. колкото по голяма е мизерията толкова повече чузденците ще го слагат. ти си мислиш че на теб никой не може да ти го сложи но скоро срока на панелката изтича и твоята дъщеря когато стане на твоите години и ще и го слагат чужденците защото наемите и имотите ще са скъпи
25
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Mnogo prost narod mnogo !!
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа иска да види в България едно коалиционно правителство съставено от партии с модерна лява ориентация и от партии които се ангажират с правата и свободите на гражданите. Едно такова коалиционно правителство ще вдигне доходите на българина и ще изравни жизнения стандарт с европейския. Само тогава Европа ще ни приеме е Шенген. А не с правителсво където външния министър има 6 апартамента и една вила.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен22Ако живееш или ако си решил да свършиш като овца без история си е твой проблем! Аз мисля,че съм си заработил и заслужил,както падането на визите при Костов,така приемането в Нато,също така и в ЕС при Станишев! А ти чакай да те лашкат ***,когато решат!
22
1
 
21
 
! Отговори
БМ-13 преди 11 години
Цецо шестака не можа да постигне единствената си задача в Европа. Цяла Европа видя състоянието на държавата и не пожела да сме външна граница на ЕС.Цветане, ти си един посредствен разносвач на папки завършил задочно ВИФ за учител по физическо, а през това време си бил щатен в 7-мо на ДС.
21
2
 
11
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
+Едни "български" политици поръчково се изправиха срещу Европа и блокираха преговорите с Македония. Същите поръчково обвиниха Хизбула за атентата в Бургас и опитаха да наложат на Европа политика за която Европа не е съгласна. Отговора е плесница за Шенген. Империята отвърна на удара.
20
3
 
7
 
! Отговори
алекс преди 11 години
със и без шенген пак мангитата ще са експортен шлагер, дано се спасим от тях - да бегат на убаво из западна европа ... па току виж немците пак подпалили газовите камери ама тоя път за интеграция ;)
19
1
 
9
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ДАНО ДА ДОЖИВЕЕМ...ДО ПЕНСИЯ И ДО ШЕНГЕН.....
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако така си е караме-комунисти,мутри,комунисти,мутри влизането е гарантирано през 3014 година.Да се смееш ли,да плачеш ли?
17
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"***,ако си не си забравил,при Костов паднаха визите,при Царя ни приеха в НАТО,при станишев ни приеха в ЕС,а при Боко ни гонят от всякъде и никъде не ни искат!"Ей ***. Никой никъде не те е приемал. България няма избор - където решат, там ще бъде България - ако трябва НАТО, ако трябва ЕС - където налагат политическите и икономическите интереси на големите. А не за хубавите очи на *** като теб.
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе вижте на какво е заприличала тая държава - по-зле е от африканско гето! ***, мутри, дупки, кал, мизерия, мафия и разруха! Е кой и за какво да ни иска!?Ние сме мнооого далече от Европа!