Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Най-ранният възможен вариант е пролетта на 2014 г.
Обновена: 7 мар 2013 22:47 | 7 мар 2013 22:47, Миглена Иванова
165
Влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време
Снимка: архив, Булфото

Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се отлага за неопределено време, след като Съветът на вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) днес реши, че ще се върне отново към темата преди края на годината, съобщи БНР.

Редица страни са изразили резерви, съобщиха от ирландското председателство, а германският вътрешен министър Ханс Петер Фридрих даде ясно да се разбере, че заради проблемите на България и Румъния с престъпността и корупцията страната му не е склонна да обсъжда шенгенското ни членство преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия.

“Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава. Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията”, коментира той.

Още по темата

“Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим”, допълни Фридрих.

Холандия също ще чака следващите доклади за България и Румъния, каза министърът на имиграцията Фред Теевен.
“Знаете нашата позиция, че трябва да видим два поредни положителни доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Това още не е факт, така че ще изчакаме и ще видим каква ще е ситуацията през декември”, коментира Теевен.

Според българския вътрешен министър Цветан Цветанов политическата обстановка е един от факторите няколко държави да имат резерви към членството ни в Шенген. Като сериозна причина да сме нежелани в Шенген Цветанов посочи и т.нар. "социален туризъм" към западните страни.

Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства най-ранният възможен момент за членство в Шенген е пролетта на следващата година.

Още за Шенгенското пространство четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
15
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Е цоку нали беше на госке у Немско и после разправяше че сме влезнАли... Цецу Лъжецу.
54
7
 
9
 
! Отговори
къФ Шенген ?!?! преди 11 години
България е единствената държава от бившите цоц. страни, която не е изгонила руските агенти...........шенгенците не ядат доматите с колците, колкото и да ви се иска
53
6
 
5
 
! Отговори
Бъра-Дъра преди 11 години
Баба Ванга каза Като се присъединим към Русия и Китай,Индия и Виетнам,тогава ще ни признае Европа и ще ни иска! Ама няма да им се дадем,щото ще сме богата и могъща БЪЛГАРИЯ!!!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В прав текст- като осъдите на по 20-30 години всички мутри и партийни политици - тогава, ако не - руските мафиоти и африканско ниво, нито едно гражданско европейско право не действа
51
9
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
да допълня , Европейският Съюз до 2 години ще се разпадне , на лице е вече отказа на Британия !
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим, допълни Фридрих.това е вътрешен министър, не като цв цв
49
3
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
дреме ми за шенген ,паричната единица за мен е грам злато , да му мислят банкерчетата и техните Римо-католически западни приятелчета
48
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А др.Буда ни обещаваше влизане до март 2010!...поредната *** герберска лъжа.Нещо като завод за ***.Всъщност ГЕРБ се оказаха един голям ***!
47
1
 
3
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
YAVNO 4E VIE STE TOLKOVA NAGLI NE PRAVITE RAZLIKA MEGDU DEMOKRACIA SVOBODNO PATUVANE I MASOVO ISELVANE NA ROMITE IMA RAZLIKA JIVEETE VAV EVROPA A NE VAV JUNGLATA NE SE PRAVETE NA UCHTIPANI MNOGO DOBRE REVETE ZA RASOVA 4ISTKA I STE GOLEMI PREVARJENICI NA *** PONEJE STE ZATAPELI I NE VIJDATE OT NOSA SI PO DALE4E ;
46
0
 
19
 
! Отговори
3000-та година преди 11 години
Членството в Шенген на РБ се отлага за 3000г. от н.е.
45
5
 
11
 
! Отговори
MM преди 11 години
Хе хе, излизането ни от ЕС щяло да е след няколко месеца казва някой тук. Кажи колко месеца точно, за да ти се изсмея в лицето след това. Повечето български износ отива към ЕС, нали се сещаш? Някои хора обичат да пътуват, някои деца учат навън. Ама теб това не те засяга...Другари, БГ няма петролни и газови залежи, нито огромно население, тъй че мечтата ви за включване в Азиато-Дивашкия Блок не ни е от полза, от полза е на всеки корумпиран, но не и на мен.
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това което направи правителството на Костов , герб го бастисаха
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми,след като 80 % и нагоре от българите там са *** нечистоплътни *** които аре не крадат и просят проституират нелегално и живеят на социални помощи как да бъде иначе.И аз да съм и аз бих отказал.Малко ***,араби и тн има.Та още ли некви подобни.Емблематична беше картинката къф живописен катун си бяха направили пред неква скандинавска обществена сграда.Със чаветата,парцалите,мърсотията, срането,търкалянето по пода и пищенето как в БГ живи ги деряли... Къф Шенген?Може би 2414?
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди време *** ми казваха в лицето: "Без нас няма да влезнете в Европа"! Прави са били...те вече са там, а ние тук...
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тази мафия в политиката НИКОГА няма да има Шенген.
40
0
 
10
 
! Отговори
Асфалто-Оптимист преди 11 години
По правия широк път и право в затвора
39
1
 
18
 
! Отговори
ТИМ 25% от ЧЕЗ преди 11 години
+ 10% за банкера на ГЕРБ-*** Цветан Васлилев. Та чехите си казаха-тука има едни бандити. Шенген през крив макарон с БОКО-ЦЕКО. Никой не иска бандити в Европата. Та ГЕРБ трябва да се прекръси на МЕСТНО РАЗВИТИЕ на ТИКВИТЕ в БАНКЯ
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
XAXAXACAMO TAKA
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Влизането ни в Шенген се отлага до времето, в което страна ще се оттърве напълно от мутрите самоопределили се като "граждани за европейско развитие на България".....Колко нелепо звучи това ГЕРБ....Какво европейско има в тях, в тия долни и некадърни мутри?!!!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До щирлиц На калпавата ракета - космоса и е крив!