Син на шофьор може да поеме кормилото на Католическата църква

Кардинал Скола е интелектуалец, специалист по исляма
11 мар 2013 17:15, Елка Василева
4
Син на шофьор може да поеме кормилото на Католическата църква
Кардинал Анджело Скола. Снимка: Reuters

Италиански кардинал с приветлив вид и консервативен интелектуален мироглед, но също с репутация на свободомислещ и притежаващ добри медийни умения човек, е един от основните претенденти да наследи Бенедикт Шестнайсети като следващ папа, пише ДПА.

"Седемдесет и една годишният милански кардинал Анджело Скола определено има преимущество", написа дългогодишният експерт по въпроси, свързани с Ватикана, Джон Алън в американския вестник "Нешънъл католик рипортър".

Италиански вестници написаха в петък, че той е получил подкрепата на реформаторски настроени американски и германски кардинали, които искали някого, който да не е участвал в сегашното управление на раздираната от скандали Римска курия - правителството на Църквата.

Скола е архиепископ на Милано от 2011 г. и вече бе смятан за фаворит в съревнованието за папа през 2005 година. Преди това той бе патриарх на Венеция - длъжност, от която през 20 век излязоха цели трима папи - Пий Десети, Йоан Двайсет и трети и Йоан Павел Първи.

Вторият син на шофьор на камион и домакиня, той е описван като интелектуалец, показващ добри умения пред медиите, и специалист по исляма - изключително важни качества за човек, от когото ще се поиска да застане на кормилото на Църквата и да я направлява в един глобализиран свят. Той е основател на "Оазис" - научно списание, включващо статии за отношенията между католицизма и исляма.

Роден на 7 ноември 1941 г. в градчето Малграте до Милано, Скола защитава докторат по философия, преди да бъде ръкоположен за свещеник през 1970 година. Има втори докторат по теология от Фрибург, Швейцария.

Скола споделя консервативните възгледи на предшественика си Йозеф Рацингер по важни въпроси като контрацепцията и биоетиката. Той защити решението на отиващия си папа да премахне бариерите пред използването на така наречената латинска меса - ход, който се хареса на традиционалистите.

Според Алън слабите му страни включват италианската му националност, което може да отблъсне онези кардинали, които се стремят да реформират римоцентричната култура на Църквата, и факта, че името му се споменаваше в документите от така наречения скандал Ватилийкс.

Един от изтеклите миналата година поверителни папски документи, хвърлящи светлина върху предполагаеми интриги и корупция във Ватикана, съобщаваше за  слухове за заговор за убийство на Бенедикт и предричаше, че Скола щял да го наследи. "Това не е пиар, който ще е от полза за Скола", коментира Алън.

Дългогодишните му връзки с "Общение и освобождение" - италианско дясно католическо движение - също могат да отблъснат някои. През последните години обаче Скола до известна степен се разграничи от него.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
панчо преди 11 години
всеки е син на някой.заглавието на статията е малоумно.нямате ли редактори
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СИН НА ШОФЬОР?АХ,АХ,АХ КОЛКО НЕБЛАГОРОДНО.А СИН НА ЛИХВАРИН ПО-ДОБРЕ ЛИ ЗВУЧИ?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Черен ще е новият папа!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на 71г.ли бе?