Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната

През последните 13 години той живееше във Великобритания
Обновена: 23 мар 2013 21:03 | 23 мар 2013 19:41,
263
Олигархът Борис Березовски е намерен мъртъв във ваната
Борис Березовски. Снимка: Reuters

На 67 години почина бизнесменът Борис Березовски, който през последните 13 години живееше във Великобритания, съобщиха днес роднини на предприемача, без да посочва подробности, предаде
ИТАР-ТАСС.

Березовски е бил намерен мъртъв във ваната в лондонското му жилище,твърдят източници от обкръжението на бизнесмена.

Ръководителят на московската адвокатска колегия "Александър Добровинский и партньори" също потвърди тази версия. "Току-що позвъниха от Лондон. Борис Абрамович Березовски се е самоубил", заявява той. Лента.ру посочва, че новината за смъртта на Березовски е съобщена от зет му Егор Шупе във Фейсбук. Други потвърждения на тази информация засега няма, допълва руската електронна медия.

Андрей Боровков, адвокатът, представляващ интересите на Березовски в Русия не можа нито да потвърди, нито да опровергае новината, отбелязва РИА Новости.

Малко преди смъртта си руският олигарх противник на Кремъл Борис Березовски е поискал прошка от президента Владимир Путин, увери говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. В писмо до Путин Березовски признал, че е допуснал много грешки и помолил да му бъде дадена възможност да се върне в Русия.

Песков не разкри как руският президент е приел писмото. Той се ограничи да каже, че може само да потвърди наличието на информации за смъртта на този човек, "който не може да предизвика никакви положителни емоции".

Първи канал на руската телевизия съобщи по-рано,че живеещият в изгнание във Великобритания олигарх е претърпял сърдечен удар миналата седмица. Зетят на Березовски Егор Шупе разкри, че бизнесменът бил изпаднал в депресия и не поддържал връзка с приятели и познати.

През 2000 година Березовски емигрира във Великобритания, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело Аерофлот за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за това дело бил конфликтът му с президента на Русия Владимир Путин.

През 2003 г. той получава политическо убежище във Великобритания. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру. Борис Березовски е роден на 23 януари 1946 година в Москва, предаде БТА.

АФП отбелязва още, че Березовски е бивш "сив кардинал" на Кремъл при управлението на първия президент на Русия след разпадането на Съветския съюз Борис Елцин. След това обаче той изпадна в немилост при наследника на Елцин Владимир Путин и стана обект на множество съдебни разследвания. Последното от тях, датиращо от май миналата година, бе започнато, след като Березовски обяви награда на онзи, който "арестува опасния престъпник Путин".

През декември миналата година лондонски съд разпореди бизнесменът да плати съдебните разноски в размер на 35 милиона лири стерлинги (56 милиона долара) по загубено дело срещу друг руски олигарх, Роман Абрамович. По-рано миналата година, през август, британското правосъдие не уважи иска на Березовски Абрамович да му плати 3 милиарда лири обезщетение за нарушени бизнес интереси в началото на 90-те години на миналия век.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Борис Березовски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
10
 
20
 
! Отговори
Червена Зора преди 11 години
Много необразовани *** употребяват думата комунизъм за щяло и не щяло ! Преди да пишете повърни ,поне прочетете в уикипедиа какво е комунизъм , въпреки че там е описано с доста неточности . И още нещо - комунизмът е написан в Библията !!!
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сте избръмчали.
151
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 125 Работиш на Wall Street! Ами ти трябва да криеш тази жалка подробност от биографията се, бе Arshole! Нали вие докарахте света до този гърч! Срам, а ти се фукаш! Fuckk youu!!
150
2
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
Березов, прав ти път за пъкъла!Там ще вриш в казан с разтопено сребро и злато. Още много олигарси на този свят от най-различна националност ще те последват!
149
3
 
15
 
! Отговори
до 169 преди 11 години
този е от шайката на елцин - значи еднозначно е враг на Русия, ***. Путин нямаше да чака 13 години, ако искаше да го ликвидира
148
1
 
6
 
! Отговори
сфгдфс преди 11 години
Сега тия милиарди ще отидат в на някой другиго джоба!
147
2
 
9
 
! Отговори
БОРКОР преди 11 години
До Борис Березовски,Уважаеми Господине,По мое скромно мнение, Вашата смърт не идва пряко от Владко, а от други, пряко засегнати във "ванното дело" лица... Ако Ви трябва подсакзка - афроамериканец се поклони пред... Дявола - в пряк и преносен смисъл... Лека да Ви е...
146
3
 
28
 
! Отговори
73737 преди 11 години
Притеснявам се за Моника Дянкова , дето щеше да бие шамари на Путин.Горката шматка-будистка.Дано не вдигне кръвно.
145
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Така свършват враговете на Русия "..............................................................vragovete na Rusiq ili vragovete na Putin ?A ?selianino s koleloto ?
144
2
 
21
 
! Отговори
haha преди 11 години
никой не мое се е*ава с бате Путин:))
143
1
 
15
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Путин: борис березовский это кто?
142
3
 
15
 
! Отговори
hunter преди 11 години
Смъртта му поразително съвпада с краха на банките в Кипър и блокаж на сумите на много руски милиардери за неопределен период от време и 20% данък върху депозитите, ако изобщо ги имат налични. Много загуби му се събраха на човека. Лека му пръст.
141
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продажна, ***, еврейска ***.
140
5
 
37
 
! Отговори
аксиома преди 11 години
Така свършват враговете на Русия
139
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Бунта на пуситата" ще му дръпнат едно опело...
138
1
 
7
 
! Отговори
Защо преди 11 години
Прекалено много известни личности си отидоха по този начин. Защо във ваната?
137
20
 
5
 
! Отговори
Борис Березовски, преди 11 години
Простете ми.Покайвам се и моля за прошка и за това, че доведох на власт Владимир Путин. За това, че бях длъжен, но не можах да видя в него бъдещия алчен тиранин и узурпатор, човека, унищожил свободата и спрял развитието на Русия. Много от нас тогава не можаха да го разкрият, но това не ме оправдава.Простете ми.Други грехове пред Русия нямам. Разбирам, че покаянието не са само думи, но и дела. И те ще последват.Борис Березовски,26 февруари 2012 г.
136
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
155 няма по гнусно нищожество от русофилистичния псевдобляд.
135
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
154 това последното малко , не малко а много намирисва да е вярно , това че е допринесъл за края на първата война не значи че ги е финансирал ,а колкото до самите чеченци , те си се борят за нажционално освобождение , ти какво против имаш . Русия си е Империя / на злото / Чечня не е исконна славянска територия , ясно ли е .
134
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТАДжудже... - пък с много дълги ръце......male ..., dezurnia sederastski trol Strandzata niama da se kupe pone godina sled tazi novina, ce kato pogledne kum vanata...:))