Скандално разграбване на Народната банка в Кипър

Милиарди евро изтекли от Кипър към Гърция
Обновена: 5 апр 2013 21:06 | 5 апр 2013 20:47, Елка Василева
17
Скандално разграбване на Народната банка в Кипър
Лаики банк е била разграбена. Снимка: Reuters

Специална комисия в Кипър е поставила под лупа секретни протоколи от парламента на острова, свидетелстващи за разграбването на Народната банка /Лаики банк/, съобщава в. "Филелефтерос".

Данни за това са били депозирани в кабинета на председателя на парламента Янакис Омиру от трима членове на управителния съвет на въпросната банка, която сега трябва да бъде закрита съгласно споразумението с кредиторите от ЕС и МВФ.

Пред парламентарната комисия, отговаряща за институциите, тримата казали, че става въпрос за огромен скандал в Народната банка и за милиарди евро, изтекли от Кипър и стигнали до Гърция. Според тях от данните се виждало, че в скандала са замесени група хора, минали през ръководството на банката.

Още по темата
Когато тримата били помолени да назоват имената на виновните, те изразили опасения за собствения си живот, като казали пред депутатите, че рискът, който трябва да поемат, е много голям.

След указания на главния прокурор те огласили данните, в които имало и имена. На разследващата комисия са били предадени и протоколи от бурното заседание на парламентарната финансова комисия, състояло се на 17 май 2012 г., на което е взето решение за отпускане на държавна помощ в размер на 1,8 млрд. евро на Народната банка.

Отбелязва се, че финансовата парламентарна комисия е заседавала при закрити врата в присъствието на председателя на висшия законодателен орган, на лидерите на партии и 31 депутати.

В протоколите имало сигнал от изпълнителния директор на Народната банка Христос Стилианидис, че неговият предшественик Евтимиос Булутас е скрил от управителния съвет на банката писмо от централната банка, с което банките се предупреждавали за поетите от тях рискове, след като са инвестирали гръцки ценни книжа, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Христина преди 11 години
Евро эоната налага де фактто чужда валута на страните членки - евро. Правителствата са с върэани ръце в своята фискална политика и са жертва на паэара эа държавни облигации. Единственинят иэход е - въэвръщане неэависимостта на националната фиатна валута при свободен валутен курс, обратно и всяка да провежда монетарна и фискална политика напълно самостоятелно, поради нераэбирането на проблема - евро.
12
0
 
4
 
! Отговори
ONASSIS преди 11 години
СЕГА РИВЕТЕ А? А ГА ЯДОХТЕ КЮФТЕТАТА У НАС НЕ РИВАХТЕ!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я ВИЖТЕ БЪЛГАРИЯ БЕ ПИЧОВЕ..КАКЪВ КИПЪР ВИ ГОНИ..ТОЗИ СЦЕНАРИИ БЕ РАЗИГРАН ТУК ..МАЙ ЗАБРАВИХТЕ..НИЩО НОВО..ЕС..ЗНАЧИ ДАЛАВЕРА,ИЗМАМА И КОРУПЦИЯ!!! ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОЧАКВАНО БЕШЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ КОРТО БЕШЕ ПОДГОТОВКА НА СВЕТОВНИТЕ МАСОНИ ЗА ТАЗИ ЧАСТ ОТ СВЕТА В ПО НАТАТЪЧНОТО И БЕЗВЪЗВРАТНОКОВАРНО УСТАНОВЯВАНЕ НА ПОДГОТВЕНИЯТ ОТ ТЯХ НОВ СВЕТОВЕН РЕД. ТАЗИ КРИЗА НЕ БЕШЕ СЛУЧАЙНА ЗА РАЗЛИЧНИТЕ КРАИЩА ПО СВЕТА СПОРЕД ГЛАВНОТО ИМ МОТО "СЪЗДАВАНЕ НА РЕД ОТ ТОЗИ ХАОС" КОЙТО МНОГО НЕОСВЕДОМЕНИ СЧИТАТ ЗА НЕЩО СЛУЧАЙНО !
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според библията гърците са братя с евреите.Демокрацията се възприема като БЕЗОТГОВОРНОСТ .Маи ще се окаже че монархията е по добра .А пък за бедните спасение няма .Какво сме ние--***--пчелички които трябва да правят мед за негово ВЕЛИЧЕСТВО богатия
8
1
 
11
 
! Отговори
Фернандо Магрлан преди 11 години
Ей братлета не е за вярване!Пък гърците все викат кипарците са ни братя!Ех гръко млад и стар идва и за теб видов ден!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха сега, малаките, след като изплюскаха стотиците милиарди, с който Запада ги хрантути,чопнаха и спестяванията на същия!
6
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
от радост. :-)))
5
12
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОИТО ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ ПОД ИМЕТО ДЕМОКРАЦИЯ СЕ КРИЕ НАЙ ГОЛЯМОТО ЧУДОВИЩЕ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЗНАЧИ ОЩЕ СПЯТ. И ЩЕ СПЯТ ДОТОГАВА ДОКАТО В СЪНЯ СИ ИЗЧЕЗНАТ ЗАВИНАГИ ОТ ТОЗИ СВЯТ. САМИ СЕ УБЕЖДАВАТЕ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ КАКВО ОЗНАЧАВА ТАЗИ ДУМА. НО ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ВНИКНЕТЕ В СМИСЪЛЪТ И. А СМИСЪЛЪТ Е САМО ЕДИН. БОГАТИТЕ ПО БОГАТИ А БЕДНИТЕ ДА ДУАТ СУПАТА И ДА НЕ СЕ ОБАЖДАТ. НАМАЛИХА ЛИ ВИ ТОКА БЕ ДРУГАРЧЕТА? ПЕЧЕЛИТЕ 1 СТОТИНКА ОТ ЛЕВЧЕ. Е ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.
4
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грабежа е стара гръцка олимпийска дисциплина.Практикува се от дълбока древност.Какво точно ви очудва?
3
1
 
36
 
! Отговори
maxobg преди 11 години
е, това е ,оффшорката кипър помогна на сесра си и сам потъва
2
10
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция и Кипър фалираха, защото се обвързаха много с ЕС и Еврозоната и разчитаха на техните помощи. Когато помощите спряха заради кризата, двете страни фалираха, защото нямат икономики и производство.
1
5
 
53
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Това е то...демокрация в действие;демократично източване и...разграбване.Нашата пост социалистическа,псевдо-демократична държава,бере плодовете на същата...схема.