Замразиха 60% от негарантираните депозити в Bank of Cyprus

Собствениците могат да ползват едва 10% от сумите в големите депозити
9 апр 2013 12:45, Елка Василева
11
Замразиха 60% от негарантираните депозити в Bank of Cyprus
37,5% от сумите в негарантираните депозити в Bank of Cyprus вече бяха конвертирани. Снимка: архив, Reuters

Притежателите на негарантирани депозити в най-голямата кредитна институция в Кипър Bank of Cyprus няма да могат да получат 60% от средствата си най-малко до септември, съобщи РИА Новости, като се позова на съобщение на Централната банка на страната от понеделник вечер.

22,5% от депозитите от над 100 000 евро, които според европейското законодателство не са гарантирани, ще бъдат замразени, докато бъде подготвен доклад за оценка на активите на Bank of Cyprus, се посочва в съобщението на централната банка. Той ще бъде готов през юли, като в рамките на 90 дни след представянето му ще бъде решено дали тези средства ще бъдат прехвърлени в акционерния капитал на банката.

Още по темата

37,5% от сумите в негарантираните депозити вече бяха конвертирани във вече обезценени от финансовия крах акции на банката. Останалите 40% пък бяха „временно замразени“ за поддържане на ликвидността, обясняват от централната банка.

Към настоящия момент от временно замразените средства е освободена едва една четвърт, след като бе предприето постепенно разхлабване на драконовските мерки за контрол върху движението на капитали на острова. Това означава, че вложителите с депозити над 100 000 евро могат да се разпореждат с едва 10% от средствата по сметките си.

Кипър извършва оздравяване на банковата си система, срещу което трябва да получи спасителна финансова помощ на стойност 10 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Решението за преструктуриране на банките за сметка на вложителите в тях с негарантирани депозити, собствениците на акции и облигации бе взето през март от Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), след като кипърският парламент се противопостави решително на идеята за еднократен данък върху всички депозити в банковата система на страната.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Bank of CyprusдепозитиКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изгоряха петте милиона на дългия! ся пак ще трябва да лиже *** за други!
5
0
 
2
 
! Отговори
офца преди 11 години
Отначало морално бях против влизането ни в ЕС, ние загубихме суверинитет. Но един съюз носи и ползи, ако е справедливо устроен един съюз, той е траен. Ала от някои отделни случаи по различни направления, както и в случая с Кипър, не вярвам, че ЕС ще съществува, на този принцип дълго, дълго. Не, че не харесвам ЕС, но той с подобни мерки сам ще се разпадне. И отделно да не броим, че доста хора искат без ЕС. Аз нямам резерви, но поне в себе си вече не вярвам в поредния тоталитариат.
4
0
 
3
 
! Отговори
офца до Слав преди 11 години
Това в Кипър е грабеж по административен път над лични пари и банков авоар - официален обир. Ако бях шеф на ИнтерПол щях да искам арест над наредителя операциите в Кипър. А ако имат основание че парите са от преследвани криминално операции; трябва съдебно разрешение за запор-дори блокаж над сметките на конкретни издирвани лица! Сега ЕЦБ налага обир над лични влогове - за затвор са горе! Но едва ли ще ги накаже някой; колкото наши вредни министри и депутати са в пандиза. Скапан свят-система...
3
0
 
2
 
! Отговори
офца до 6 преди 11 години
Със сигурност си прав. Но системата , Закона трябва да е справедлив. Ако и властта ще действува като крадеца, няма тогава разлика. Ако са от престъпна дейност, значи имат право Интерпол да искат от банката официално запор на сумата, а не тоя обир, който се разиграва в кипър. Ами ако е производител на кетчуп и тия комисари му оберат труда ей така, защото са властта, да не са по-различни от уличен грабител с пистолет? Полиса е в правото да хитрува търсейки престъпника, но Закона, Съда, нямат повод
2
2
 
2
 
! Отговори
slav преди 11 години
До офца Ало депозитите в тези банки и то големите такива са от престъпна дейност алооооооооооооооооооооо ехооооооооооооооо
1
0
 
12
 
! Отговори
Рекс преди 11 години
Филма "Прецакването"........разказаха им играта на хората-жалко !