САЩ и Русия да си сътрудничат, призова Кисинджър

Стереотипното мислене трябва да бъде преодоляно, смята дипломатът
Обновена: 26 май 2013 10:29 | 26 май 2013 10:29, Красимир Ангелов
90
САЩ и Русия да си сътрудничат, призова Кисинджър
Кисинджър призова САЩ и Русия към сътрудничество. Снимка: БТА

Самият живот подтиква САЩ и Русия да осъзнаят необходимостта от сътрудничество, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС в навечерието на 90-ия си рожден ден патриархът на американската
дипломация - бившият държавен секретар и съветник на президента за националната сигурност Хенри Кисинджър.

Истинското лидерство според него обаче се състои в това, двете страни да не чакат животът да им подсказва, а да го изпреварват и да си взаимодействат в съответствие с националните интереси на двете страни.

Според Кисинджър сега отношенията между Вашингтон и Москва преживяват един от онези периоди на раздразнителност, които от време на време възникват в тях, откакто се разпадна Съветският съюз.

Сред причините за настоящото напрежение според него са американската критика на вътрешнополитическия живот в Русия и ответната бурна реакция на Кремъл, а също така Сирия, Иран и противоракетната отбрана.

"Стереотипното мислене от миналото трябва да бъде преодоляно, трезвата и ясна оценка на
бъдещите предизвикателства е императив", подчертава Кисинджър. Според него това се обуславя от факта, че в сегашните условия, когато обстановката в света се характеризира с
нарастваща неустойчивост и неопределеност, САЩ и Русия се сблъскват със сходни стратегически предизвикателства.

Сред тях Кисинджър посочва "създаването на стабилни структури за регионална сигурност в цяла Европа и Азия, предотвратяването на разпространението на оръжия за масово поразяване, борбата срещу ядрения тероризъм, запазването на стратегическата ядрена стабилност.

"Нито един от тези въпроси нашите две страни не могат да решат нито сами, нито с двустраннии усилия", констатира бившият държавен секретар. Той напомни, че "руско-американските отношения вече не определят световния дневен ред, както е било по времето Студената война".

Дипломат №1 обаче изрази убеденост, че заедно Москва и Вашингтон могат да се нагърбят с лидерството по всички международни въпроси, което именно се опитват да направят сега по отношение на Сирия. С времето, по думите му, на базата на това сътрудничество ще се оформи ново бъдещо равновесие.

В бъдеще развитието на събитията най-вероятно ще принуди САЩ и Русия към признаване на общите им стратегически интереси и съвместна работа в тяхно име, смята Кисинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС и Русия да ви смажат...гаден сбирщаин !
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
83 ти правиш ли разлика между осъдени и то по всички правила на съдопроизводството излежаващи присъдата си и въдворени без съд и присъда на база на анонимни доноси , да си гледал случайно поне един американски филм отразяваш съдебен процес , знам че иначе си нямаш и хал хабер понятие от юрисдикцията в Щатите , бъди спкоен никой не се интересува от глупостите които пишеш и ти като този след теб ариеца , хахахахахаа егати арийците поне в огледалото поглеждали ли сте се .
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че те си сътрудничат много отдавна,това е ясно! Не е необходимо този рептил Кисинджър да си дава мнението! САЩ и Русия,а преди това СССР винаги са били заедно! А знаете ли срещу какво са заедно!? Заедно са срещу Европа! Заедно са срещу Арийската цивилизация! Заедно са срещу НАС!
67
2
 
5
 
! Отговори
тито преди 10 години
Защо ми триете коментара--може би е неизгоден на вашите господари ----юдеите......егати и демокрацията
66
4
 
9
 
! Отговори
тито преди 10 години
Който и каквото да казва истината е една--с Русия трябва да се подьржат добри отношения,говоря за нас -Бьлгария. А това че убииците с бели якички призовават за партньорство е поредното доказателство че Русия е голям фактор на международната сцена.По-долу някой бе написал че НЕ трябва да се вярва на американците-и много правилно,как да повярваш на убиеца на милиони хора по света.*** пример в момента в САЩ има 6 000 000 затворници-повече от сталинският гулаг-направете паралел какво общество имат
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много зле прикрит зов към руснаците за помощ. Решени са да вирят нос до последно и да раздават акъл, дето на тях отдавна не им достига. Но помогне ли им се, пак ще си запеят тяхната. Вълкът козината си мени, но ...
64
3
 
5
 
! Отговори
asd преди 10 години
ох, лъжливо ме стреснахте, като видях снимката си помислих че рептило се е оправил от инсулта и отново е излезнал на сцената.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя мишок си мисли че още живее в 90-те години !?
62
6
 
23
 
! Отговори
един руснак преди 10 години
сащ са пътници , никакви пазарлъци с тях
61
3
 
6
 
! Отговори
Клинтън преди 10 години
Когато бях президент на Съветските Еврейски Държави дружах с *** - денем с *** отдясно, нощем с другия отляво. Извратено нали? Малко...
60
2
 
2
 
! Отговори
Параход с комин преди 10 години
Kissing Jerk.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
73 хубаво ти знаеш повече , само че в случая местеха цялото поделение от Вакарел мисля , че в Понор , а самите ракети бяха земя въздух и за първи път излизаше такава техника извън СССР , иначе на старите , виетнамците много успешно са работили поне така говореха тогава , днес знаем колко е било успешно , разплагали са ги в джунглата ,но са ги местели често и то наистина за отрицателно време , докато при нас това е отнело месеци .
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
евреите няма къде да се скрият няма как да открият 2 америка
57
8
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
BULGARIA NE E BQLA STRANA........ BULGARIA E TRAKIISKA ZEMQ NIE SME KAKTO KAZAH PREDSTAVITELI NA TRAKIISKATA RASA KAKTO I ALBANCITE I RUMUNCITE......... NA BALKANITE BELI NQMA........ NA BALKANITE IMA PREDSTAVITELI NA TRAKIISKATA RASA KAKTO I PREDSTAVITELI NA CIGANSKATA(GURCI,TURCI,SURBI,EVREI I BASH MANGASARI) TA TVA E SITUACIQTA NA BALKANITE...... A INACHE HAMERIKANCITE VINAGI SA GLEDALI NA NAS KATO NA STRANA OT TRETIQ SVQT..... LICHNO SUM GI CHUVAL KAK NI KOMENTIRAT................
56
1
 
7
 
! Отговори
OllO преди 10 години
До Анонимен 70Много подобни тъпотии се правеха по него време за уплътняване времето на редниците. Просто за да не скучаят, че тогава си мислеха за дивотии ;))) Да се радват, че след пренасянето не са ги накарали да върнат "свръх техниката" обратно. Но нека ти издам, че което е било секретно и днес не го знаем, освен това истинските ракети никога не се местеха. Поне цели- не. Сглобяваха се на място и отново не от редници, а частите им пристигаха от няколко различни посоки.
55
6
 
4
 
! Отговори
slav преди 10 години
До Анонимен Еврей да ама се кръстиш и влизаш в църква нали Христос какъв е бе лумпел не е ли евреин хехехеехехех.
54
1
 
2
 
! Отговори
бибиян преди 10 години
До Анонимен 51коя книжка имааш предвид?
53
6
 
7
 
! Отговори
до 65 преди 10 години
Гвардейците нямат допирни точки с Враня и никога не са имали. А\4барчето на баретите" е само в сънищата ти, тях ги спукваха от физическо натоварване и подготовка кубинските инструктори!
52
2
 
8
 
! Отговори
OllO преди 10 години
До Анонимен 65Личи ти по стила и по невероятната наивност да си мислиш, че редовите войници са били допускани да видят каквото и да е от истинското положение в армията.
51
1
 
10
 
! Отговори
OllO преди 10 години
До Анонимен 62Ами то от строителни войски няма как да си видял положението в истинските поделения! Освен това се говори за 70-те години, когато БНА не беше още на разпадане, а ти си търчал по един *** из прахта на село.